1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Teplárny Brno nebudou příští rok i přes růst cen plynu zdražovat

Teplaren4Brno - Teplárny Brno nebudou příští rok i přes růst cen zemního plynu zdražovat. Cena zůstane v průměru na úrovni 580 korun za gigajoule bez DPH.

Jedním z důvodů je to, že městská firma stihla nakoupit 91 procent zásob zemního plynu ještě před intervencí České národní banky (ČNB), která vedla k oslabení koruny. Novinářům to dnes řekl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Podle něj firma drží cenu pro odběratele také díky úsporám a modernizacím. Pravidelně investuje stamiliony ročně do přestavby zastaralých parovodů na horkovody. Pro příští rok plánuje opravy v Kozí ulici, na Malinovském náměstí a na Kolišti v centru Brna. V budoucnu to může vést i ke snížení ceny tepla.

Teplárny jsou dlouhodobě v zisku. Ve fiskálním roce končícím letos 30. září vydělala po zdanění 118,1 milionu korun. Zisk firmy vzrostl meziročně o 55 procent. Také prodej tepla byl vyšší. Firma prodala 4,180 milionu GJ tepla, o tři procenta meziročně více.

Podle provozního ředitele tepláren Tomislava Šmída byla poslední topná sezona z pohledu prodeje tepla průměrná. "Výjimečná byla počtem topných dnů a konečným datem ukončení kvůli výraznému ochlazení na konci května," uvedl Šmíd. Teplárny ukončily dodávky do sítě až 4. června 2013.

Firma zásobuje teplem přes 90.000 brněnských domácností. Mezi její zákazníky patří vedle bytových domů například školy, úřady nebo nemocnice. Letos připojila například špičkovou kliniku ICRC při Fakultní nemocnici u sv. Anny nebo nejvyšší mrakodrap v Česku AZ Tower.

Firma také prodává elektrickou energii. V posledním fiskálním roce prodala 402.000 megawatthodin, znamená to asi desetiprocentní meziroční nárůst. "Od letošního ledna dodáváme elektřinu i pro brněnský dopravní podnik," uvedl finanční ředitel tepláren Přemysl Měchura.


Informace o hospodaření Tepláren Brno:

Finanční rok Zisk po zdanění v mil. Kč Prodej tepla v mil. GJ
2012/13 118,1 4,180
2011/12 76,0 4,056


Zdroj: Teplárny Brno

07.12.2013  ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...