1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Teplárny dodaly lidem v Moravskoslezském kraji o něco méně tepla než loni

Teplaren4Ostrava - Teplárny v Moravskoslezském kraji dodaly v aktuální topné sezoně lidem o něco méně tepla než před rokem, bylo totiž trochu teplejší počasí. Vzhledem k výraznému růstu cen ale lidé za teplo zaplatí více než loni.

ČTK to řekli zástupci teplárenských společností. Upozornili, že topná sezona ještě neskončila, s vytápěním se obvykle končí ve druhé polovině května.

Společnost Veolia Energie ČR, která v kraji zásobuje teplem přibližně 176.000 domácností, podniky, nemocnice či školy, dodala odběratelům od září do konce března 5300 terajoulů tepla. Bylo to o devět procent méně než v předchozí topné sezoně.

"V této topné sezoně bylo zatím o něco teplejší počasí, jak meziročně, tak ve srovnání s desetiletým průměrem. Nejchladnějším měsícem topné sezony byl prosinec, obvykle to bývá leden. Topná sezona je ovlivněna klimatickými podmínkami, ale také prudkým růstem cen energií," řekla za Veolii Jana Dronská.

Veolia začala dodávat teplo 19 září, stejně jako v předchozí sezoně. Loni skončily dodávky tepla až 1. června. "Z pohledu výroby v předchozích měsících nenastaly žádné odstávky nebo komplikace, i díky dobré přípravě, opravám a investicím během letních měsíců. Některé investiční akce pokračovaly i během topné sezony," uvedla Dronská.

Mluvčí Vladislav Sobol řekl, že také společnost ČEZ Teplárenská dodala odběratelům o devět procent méně tepla než v předcházející sezoně. Může zatím ale srovnávat jen období od září do konce února. ČEZ Teplárenská dodává teplo obyvatelům Orlové a Bohumína na Karvinsku. Dodávky tam začaly v této sezoně 19. září, o den dříve než v předchozí sezoně.

"Důvodem nižších dodávek jsou vyšší venkovní teploty. Primárním faktorem, který ovlivňuje chování zákazníků, je počasí. Na celkové zhodnocení topné sezony je čas, přistoupíme k němu až po jejím ukončení, které je 31. května," uvedl Sobol.

Libor Stuchlík, předseda představenstva společnosti Opatherm, která dodává teplo a teplou vodu do Opavy nebo Dolního Benešova, řekl, že podnik dodal lidem podstatně méně tepla než v předchozích obdobích. "Je to dáno jednak úsporami odběratelů, ale i teplým počasím, zejména v únoru. Jsme zhruba 16 procent pod běžným odběrem," řekl Stuchlík.

K porovnávání topných období slouží i takzvané denostupně, což jsou hodnoty vypočtené rozdílem mezi průměrnými venkovními a vnitřními teplotami a vynásobené počtem dnů. V minulé topné sezoně v období od října do konce března jich společnost Opatherm zaznamenala 2972. V letošní sezoně to bylo 2797 denostupňů. Lidé ale za teplo zaplatí více než před rokem. "Energetická náročnost je sice nižší, ale cena tepla oproti minulému roku výrazně stoupla," řekl Stuchlík.

20.04.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...