1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Těžba plynu v USA příští rok stoupne na nový rekord

gas fire 3Washington - Těžba zemního plynu ve Spojených státech v příštím roce vzroste o 1,4 procenta na rovné dvě miliardy krychlových metrů denně, a čtvrtým rokem po sobě tak dosáhne nového maxima.

Sdělil to Úřad pro energetické informace (EIA) při ministerstvu energetiky USA. Prudký růst těžby plynu v USA nastartovala ke konci minulého desetiletí takzvaná břidlicová revoluce, v níž se začal novými metodami ve velkém dobývat plyn uložený v břidlicových horninách.

Zvýšení celkové těžby zajistí příští rok zejména rostoucí produkce na břidlicovém poli Marcellus v oblasti Apalačského pohoří. Produkce tam bude vyšší než očekávaný úhrnný pokles těžby v Mexickém zálivu a na břidlicovém ložisku Haynesville na pomezí států Arkansas, Louisiana a Texas.

Domácí spotřeba plynu se podle EIA kvůli letošnímu zvýšení cen suroviny příští rok sníží o 1,6 procenta na 1,97 miliardy kubíků denně. Dovoz plynu z Kanady rovněž mírně klesne a dosáhne 214 milionů denních kubíků.

Průměrná cena zemního plynu v USA letos podle odhadu EIA vzroste o 34 procent na 3,69 dolaru za milion britských termálních jednotek (mmBtu). V příštím roce stoupne už jen o 2,4 procenta. Růstem ceny trh vyrovnává její předešlý prudký pokles, který podnítil silný růst poptávky po plynu, zároveň ale snížil pobídky k výraznějšímu zvyšování těžby.

12.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...