1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Těžba ropy v Rusku stoupla v listopadu na nový rekord

Oil Well6Moskva - Těžba ropy v Rusku se v listopadu zvýšila na nové postsovětské maximum. Ruské ministerstvo energetiky oznámilo, že těžba se zvýšila na 10,61 milionu barelů denně z říjnových 10,59 milionu barelů denně.

Rusko je největším producentem ropy na světě. V tunách těžba ropy v Rusku minulý měsíc činila 43,44 milionu. Těžba zemního plynu se však naopak snížila, a to o čtyři procenta na 1,93 miliardy metrů krychlových.

Produkce ropy a plynu je klíčovým odvětvím ruské ekonomiky a představuje důležitý zdroj příjmů státní pokladny. Zdanění energetického sektoru v současnosti zajišťuje téměř polovinu státních příjmů. Rusko je významným dodavatelem ropy i plynu do České republiky.

Rusko sice těží více ropy než druhá Saúdská Arábie, ta je však vázána těžebním limitem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Saúdská Arábie podle výpočtů agentury Reuters v listopadu vytěžila 9,7 milionu barelů denně, na rozdíl od Ruska má ale volnou kapacitu na rozšíření těžby v objemu několika milionů barelů denně.

Většina analytiků očekává, že v letošním roce těžba ropy v Rusku dále poroste díky novým polím. Za celý loňský rok se zvýšila o jedno procento na 10,37 milionu barelů denně, což bylo nové postsovětské maximum.

03.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...