1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Těžba ropy v USA i v členských zemích OPEC se dostala nejvýše od dubna 2020

oil wellNew York/Londýn - Těžba ropy ve Spojených státech se v červnu meziměsíčně zvýšila o 1,7 procenta na 11,8 milionu barelů denně, tedy na nejvyšší úroveň od dubna 2020. Oznámil to dnes americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA).

Zpráva agentury Reuters, která vychází z údajů o přepravě ropy a informací od zdrojů z odvětví, navíc ukázala, že těžba Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v srpnu stoupla o 2,4 procenta na 29,58 milionu barelů denně, což představuje rovněž nejvyšší úroveň od dubna 2020.

Těžaři ropy v roce 2020 výrazně omezili produkci ropy kvůli negativním dopadům pandemie covidu-19 na poptávku. Od té doby však těžbu postupně zvyšují. Produkce OPEC nicméně nadále zaostává za dohodnutými úrovněmi. Desítka členů OPEC vázaných dohodou v srpnu těžila 25,28 milionu barelů denně, zatímco cílová úroveň byla zhruba 26,67 milionu barelů denně.

Skupina OPEC+, která zahrnuje kartel OPEC a jeho spojence v čele s Ruskem, bude v pondělí jednat o své těžební politice. Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán minulý týden uvedl, že skupina by mohla přikročit ke snížení cílové úrovně těžby. V poslední době panují obavy, že zpomalení růstu světové ekonomiky sníží poptávku po palivech.

Cena severomořské ropy Brent dnes kvůli obavám ohledně poptávky klesla o 2,8 procenta a uzavřela obchodování na 96,49 dolaru za barel. V březnu se kvůli obavám z dopadů války na Ukrajině na dodávky vyšplhala až na 139 dolarů za barel, tedy do blízkosti rekordního maxima.

09.09.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...