1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Turecko začalo pokládat plynovod k ložisku v Černém moři, těžit začne příští rok

pipeline1Ankara - Turecko začalo pokládat plynovod, který má zemi v prvním čtvrtletí příštího roku začít dodávat plyn z Černého moře. Pole Sakarya, které Ankara objevila před dvěma lety, je podle odhadovaných rezerv největším nalezištěm zemního plynu v Turecku. Informoval o tom dnes deník Hürriyet.

"V prvním čtvrtletí roku 2023 budeme mít z toho naleziště deset milionů metrů krychlových plynu (denně). Maximálního těžebního výkonu, doufám, z pole Sakarya dosáhneme v roce 2026," řekl televizi TRT turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. V roce 2026 či 2027 by podle místních médií mohla být denní produkce plynu z tohoto naleziště asi 40 milionů metrů krychlových.

Naleziště Sakarya objevilo Turecko zhruba 170 kilometrů od pobřeží v srpnu 2020. Úřady odhadují, že v něm jsou rezervy v objemu zhruba 540 miliard metrů krychlových plynu.

První část potrubí se začala pokládat na mořské dno z přístavu Filyos, který leží asi 400 kilometrů východně od Istanbulu. Celý plynovod by měl být dokončen zhruba za pět měsíců, uvedl deník Daily Sabah.

Turecko je v dodávkách plynu závislé na dovozech zejména z Ruska, odkud loni dovezlo 45 procent své spotřeby zemního plynu. Surovinu dováží také ze Spojených států, Íránu či Ázerbájdžánu.

Ankara provádí těžební průzkum také ve východním Středomoří, mimo jiné kolem rozděleného Kypru, což ještě více vyostřuje turecko-řecké vztahy. Historičtí rivalové Řecko a Turecko vedou dlouhodobě spor o vymezení hranic výlučných ekonomických zón v oblasti.

Erdogan v pondělí zopakoval, že Turecko se průzkumné těžby kolem Kypru nevzdá. "Budeme bránit práva Turecka a kyperských Turků na nerostné zdroje," řekl turecký prezident u příležitosti zahájení stavby nového plynovodu.

20.06.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...