1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Uhlí na topnou sezonu máme zajištěné

teplaren3Opatovice nad Labem - Elektrárny Opatovice (EOP) mají zajištěné uhlí na současnou topnou sezonu. Dosavadní dodavatel, společnost Czech Coal, vypověděl vloni 7. června EOP kvůli údajné půlmiliardové pohledávce smlouvu a dodávky zastavil.

 

Soud později těžební společnosti předběžnými opatřeními nařídil, aby dodávala palivo do konce roku 2013. Nyní by mělo být uhlí přinejmenším do jara, řekl ČTK mluvčí EOP Petr Zadák.

"Jednání týkající se budoucích dodávek uhlí pokračují, a to ve více variantách možného řešení. Elektrárna každopádně disponuje dostatečným množstvím uhlí pro topnou sezonu 2013/2014," uvedl Zadák s tím, že detaily zatím společnost nechce komentovat. Předseda představenstva Czech Coal Petr Antoš v říjnu ČTK řekl, že obě strany jednají o mimosoudním řešení situace.

EOP podle svého dřívějšího vyjádření zvažuje i možnost spalování více druhů hnědého energetického uhlí. Podle dokumentace EIA získal v září záměr ekologického programu EOP kladný posudek. Společnost předpokládá, že v roce 2017 bude brát uhlí od Severočeských dolů (SD) a z německých dolů Mibrag. V současnosti spotřebuje ročně asi 1,8 milionu tun paliva, v roce 2017 by to mělo být 2,1 milionu tun. Technologie musí elektrárna změnit i kvůli přísnějším emisním limitům, které stanovila Evropská unie a v Česku začnou platit od ledna 2016. Hlavní část prací chtějí EOP uskutečnit v letech 2014 a 2015, zbytek v roce 2018.

EOP stále vede s firmou Czech Coal soudní spory. Elektrárna považuje původní kontrakt uzavřený do roku 2015 za platný. Vloni v červenci podala na Czech Coal žalobu pro nedodržení smlouvy, požaduje také náhradu vzniklé škody. Soud o žalobě dosud nerozhodl.

Opatovická elektrárna má elektrický výkon 363 megawattů a tepelný výkon 700 megawattů. Ročně spotřebovává až dva miliony tun hnědého uhlí, což je dvacetina celého objemu těžby v Česku. Teplo z elektrárny odebírá řada východočeských firem i více než 60.000 domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a Lázních Bohdaneč.

Domácnosti na Pardubicku, Chrudimsku a Královéhradecku zaplatí příští rok za teplo z Opatovic o 5,5 procenta více. Cena jednoho gigajoulu (GJ) vzroste o 19,40 koruny na 372 korun bez DPH. Podle Zadáka to pro domácnost v bytě 3+1 představuje zvýšení měsíčních výdajů o necelých 56 korun.

04.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...