1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ukrajina obnovila vývoz elektřiny na Slovensko, uvedl provozovatel sítě

electricity pylon 3Kyjev - Ukrajina obnovila vývoz elektřiny na Slovensko, oznámil podle agentury Reuters provozovatel energetické sítě Ukrenergo. Země těží z toho, že navzdory ruské invazi opět dokáže vyrábět dostatečné množství energie. Rusko invazi zahájilo na konci loňského února.

Kyjev pozastavil vývoz elektřiny do evropských zemí loni v říjnu, když Rusko provedlo raketové a bezpilotní útoky na ukrajinské elektrárny a distribuční zařízení. Útoky způsobily rozsáhlé výpadky proudu pro místní civilní obyvatelstvo a průmysl.

Společnost Ukrenergo uvedla, že Ukrajina už obnovila vývoz elektřiny do Polska a Moldavska. Tam dodává 75 megawattů (MW), respektive 134 MW za hodinu.

"K dnešnímu dni byl zahájen vývoz elektřiny na Slovensko," uvedl ukrajinský podnik na sociální síti Telegram. Dodal, že objem vývozu na Slovensko činí 200 MW za hodinu.

Evropská unie je pro ukrajinskou energii hlavním exportním trhem. Ukrajina dříve vyvážela elektřinu do Moldavska, Maďarska, Slovenska a Polska, loni v červnu 2022 ale vyjádřila naději, že jí vývoz elektřiny do EU do konce roku vynese 1,5 miliardy eur (asi 35 miliard Kč).

21.04.2023 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...