1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

V Bašti nechaly vodárny postavit nový vodojem, pomůže s vyrovnáním tlaku

water energyBašť - V Bašti u Prahy nechaly Vodárny Kladno Mělník (VKM) postavit nový vodojem, pomůže s vyrovnáním tlaku a umožní i připojení dalších odběratelů. Stavba, která začala loni v květnu, je hotová, ale zbývá ještě dokončit úpravu připojení k elektrické síti. Plně v provozu by vodojem měl být v říjnu či v listopadu.

Jeho vybudování stálo přes 50 milionů korun bez DPH. Za posledních více než 20 let nebyl v síti VKM postaven žádný jiný vodojem, řekla dnes ČTK mluvčí VKM Lenka Kozlová. VKM zajišťují zásobování přibližně pro pětinu obyvatel Středočeského kraje, především na Kladensku, Mělnicku a v okrese Praha-východ.

V důsledku značného stavebního rozvoje v Bašti a okolí v posledních letech lidem především v době vysokého odběru, například ráno či večer, tekla voda z kohoutku někdy jen slabě. "Vybudování vodojemu Bašť bylo důležité z hlediska vyrovnání tlaku na stávající vodovodní sítí," uvedla manažerka VKM Květa Bauerová. Podle ní bylo hlavním cílem pokrýt potřeby nynějších obyvatel, ale vznikla i kapacita pro připojení dalších 2500 až 3000 lidí. "Bohužel i poptávka je přesto daleko vyšší," doplnila Bauerová. Podle ní by se ale do staveb vodovodní infrastruktury souvisejí se stavebním rozvojem měli zapojit i další investoři, vodárny je nemohou pokrývat pouze z peněz vybraných za vodné a stočné od současných zákazníků.

Vodojem postavený z monolitického železobetonu tvoří dvě akumulační nádrže, každá o objemu 1300 krychlových metrů. Nadzemní část objektu je vysoká pět metrů. Součástí vodojemu jsou dvě automatické tlakové stanice pro automatické zásobování přilehlých obcí, kromě Bašti, Líbeznic, Hovorčovic, Mratína a Měšic.

26.09.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...