1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

V Dukovanech začíná poslední letošní odstávka jaderného bloku

nuclear power plant1Dukovany - V Jaderné elektrárně Dukovany začíná poslední letošní odstávka. Blok číslo čtyři bude podle plánu stát do 1. ledna, tedy 32 dní. Energetici mimo jiné zkontrolují tlakovou nádobu jeho reaktoru a vymění část jaderného paliva za nové.

V době odstávky budou rovněž pokračovat práce na zvýšení odolnosti budov proti zemětřesení. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Energetici začali snižovat výkon reaktoru čtvrtého bloku kolem poledne. Do večera postupně odpojí od sítě obě turbíny.

Dukovanská elektrárna má čtyři výrobní bloky, každý se jednou ročně zastaví kvůli revizím a výměně pětiny paliva. V první polovině roku se uskutečnily dvě odstávky. První, která byla letos zároveň nejdelší, trvala 43,5 dne. Další necelých 33 dnů. V září stál další z bloků 26 dní.

Letos začali stavbaři pracovat na zvýšení odolnosti budov důležitých pro provoz elektrárny proti zemětřesení. Například takzvané blokové dozorny kotvami připevňují k budově s reaktory, která má pevnost dostatečnou.

Zjara příštího roku začnou Dukovany posilovat celý svůj systém chlazení. Stavět se tam budou nové chladicí věže s ventilátory vysoké 17 metrů. Ve srovnání s nynějšími 125 metrů vysokými věžemi budou odolnější proti silnému zemětřesení, tornádu a extrémním teplotám.

Dukovany pokrývají přibližně pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. Loni tato elektrárna dodala do sítě rekordních 15,022 terawatthodin (TWh) elektřiny. Pro letošek má v plánu vyrobit 15,576 TWh.

02.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...