1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

V jaderné elektrárně Temelín vyvezli palivo z reaktoru prvního bloku

nuclear containerTemelín - Technici v jaderné elektrárně Temelín vyvezli palivo z reaktoru prvního bloku. Zabralo jim to téměř pět dní. Palivo tam opět zavezou v polovině května. První blok energetici plánovaně odstavili kvůli výměně paliva 7. dubna, teď pokračují kontroly turbíny a bezpečnostních systémů. Energetici při odstávce vymění čtvrtinu paliva.

Novináře o tom informoval temelínský mluvčí Marek Sviták.

Z reaktoru vyvezli technici všech 163 palivových souborů. Do vedlejšího skladovacího bazénu je přesouvali pomocí dálkově ovládaného stroje. Vše se dělo pod vodou, která podle Svitáka dostatečně chránila ostatní pracovníky na reaktorovém sále. Zpět do reaktoru vrátí technici v polovině května 121 palivových souborů, které doplní 42 novými.

Palivové soubory, které se už nevrací do reaktoru, zůstávají deset let v bazénu skladování vedle reaktoru. Poté je technici převezou do skladu použitého paliva, který funguje od roku 2010 v areálu elektrárny. Tam může být vyhořelé palivo až 60 let. Technici teď připravují odvoz tří kontejnerů do tohoto skladu.

"Na pokrytí průměrné roční spotřeby jednoho obyvatele České republiky by stačilo přibližně pět gramů našeho paliva. Ve třech kontejnerech, které přesuneme do skladu, je 57 palivových souborů. Díky nim mohla elektrárna vyrobit elektřinu, která odpovídá přibližně devítiměsíční spotřebě všech českých domácností," ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

V Temelíně začala dvouměsíční odstávka prvního bloku 7. dubna. Energetici při ní vymění čtvrtinu paliva, zkontrolují bezpečnostní systémy, parogenerátor či hlavní cirkulační čerpadlo. Plánují 82 investičních akcí. I s dodavateli se do odstávky zapojí asi 1000 lidí. Odstávka druhého bloku začne ve druhé polovině srpna.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 16,29 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 5,4 TWh.

26.04.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...