1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

V poškozené elektrárně Fukušima začali odstraňovat palivové tyče

nuclear logo2Tokio - Dělníci v japonské elektrárně Fukušima, kterou v roce 2011 značně poškodilo zemětřesení a přívalová vlna cunami, začali odstraňovat jaderné palivové tyče z úložné nádrže v budově čtvrtého reaktoru.

Tato složitá operace je považována za nezbytný krok k zajištění elektrárny. Pokud se vše obejde bez komplikací, budou tyče odstraněny do konce roku 2014, napsala agentura DPA.

Práce začaly dnes odpoledne místního času vyzvednutím 91tunové ocelové nádoby do zhruba třicetimetrové výše, zde nad reaktorem se totiž nachází chladicí bazén. Nádoba, která byla vyrobena pro převoz palivových tyčí, má zabránit, aby se radioaktivní materiál dostal do kontaktu se vzduchem.

Podle provozovatele elektrárny, firmy Tepco, potrvá více než dva dny odstraňování prvních 22 palivových tyčí. Do večera se technikům podařilo vložit do přepravní nádoby čtyři tyče. Celkem je třeba odstranit více než 1500 tyčí, z nichž 1331 je vyhořelých a 202 nepoužitých. Na této riskantní práci je podle stanice CBC nasazeno 36 dělníků, kteří pracují 24 hodin denně v šesti směnách.

Palivové tyče - čtyři metry dlouhé duté válce obsahující kuličky uranového paliva - budou vyzvedávány vždy po 22 kusech. Dělníci je pak převezou do bezpečnější úložné nádrže, která je od čtvrtého bloku vzdáleno asi sto metrů.

Čtvrtý blok jaderné elektrárny byl v době zemětřesení v březnu 2011 sice mimo provoz a jádro reaktoru se neroztavilo, jako se to stalo u tří zbylých jednotek, budovu ale poškodil výbuch vodíku. Exploze strhla střechu a část zdí, trosky se dostaly i do chladicí nádrže k palivovým tyčím. Hrozí tak, že se úlomky při vytahování tyčí vzpříčí.

Společnost Tepco mezitím budovu zpevnila, ale odborníci míní, že nechávat tolik palivových tyčí v úložné nádrži budovy, která by nemusela přestát případné další zemětřesení, je značné bezpečnostní riziko.

Odstranění paliva čeká i první tři bloky elektrárny. Podle vlády bude ale trvat nejméně deset let, než zde budou moci práce začít. Kvůli extrémní úrovni radiace, která u těchto třech reaktorů je, ale nikdo neví, kde přesně se palivo nachází. Během havárie se totiž roztavilo. Celková likvidace jaderného komplexu potrvá podle odhadů 30 až 40 let.

20.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...