1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ve slapské vodní elektrárně skončila modernizace, přibyla turistická atrakce

water energyŠtěchovice - Ve slapské vodní elektrárně skončila modernizace. Oběžné kolo turbíny, které dosloužilo, se stává novým turistickým cílem v Třebenicích, které jsou místní částí Štěchovic u Prahy. Druhý blok elektrárny a další dvě soustrojí nechala energetická společnost ČEZ v uplynulých měsících komplexně obnovit.

Elektřinu nyní vyrábí nové oběžné kolo, její roční produkce stoupne o deset milionů kilowatthodin, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí ČEZ Martin Schreier.

Součástí modernizace bylo úplné rozebrání soustrojí, repasování nebo výroba úplně nových prvků a postupné skládání celého bloku. "Modernizace soustrojí TG2 za více než 150 milionů korun prodlouží jeho životnost o další desítky let a přispěje ke zvýšení účinnosti až o čtyři procenta. Díky tomu vyrobíme stejné množství elektřiny z nižšího objemu vody, což znamená úspory desítek tisíc kubíků cenné tekutiny," uvedl ředitel provozu vodních elektráren ČEZ Róbert Heczko.

Kolo označované Dvojka je vystavené nad slapskou hrází. "Přehrady a jejich elektrárny dnes už neoddělitelně patří k Vltavě a krajině kolem ní. Stejně tak do těchto míst patří části technologií, které dlouhá léta sloužily člověku. Při pohledu na ně může každý ocenit um těch, kteří tyto složité celky vyrábí, i specialistů, kteří je pak bezpečně provozují," řekla starostka Štěchovic Kateřina Rožníčková.

Technologie byla v provozu od roku 1995 a přispěla k výrobě více než 2,6 milionu megawatthodin bezemisní elektrické energie, což by stačilo k pokrytí průměrné roční spotřeby asi 731.000 domácností. Oběžné kolo slapské turbíny váží 31 tun a má průměr 3,7 metru. Za plného provozu jím za vteřinu proteče 100 metrů krychlových vltavské vody, olympijský plavecký bazén by tak voda protékající přes kolo naplnila asi za 31 vteřin.

Stavba vodní elektrárny Slapy začala v roce 1949 při první velké stavbě vltavské kaskády. V oficiálním provozu je elektrárna od roku 1955. Jde o druhou nejvýkonnější vltavskou elektrárnu, bezemisní elektřinu zde vyrábí tři soustrojí. Slapy dodaly loni do sítě více než 292 milionů kilowatthodin a pokryly tak roční spotřebu více než 83.000 středočeských domácností. První blok v ní byl modernizován v roce 2011, druhý o devět let později a letos skončila obnova třetího.

02.11.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...