1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vodohospodáři investují v Ústeckém a Libereckém kraji 2,1 mld. Kč, víc než loni

water energyTeplice - Severočeská vodárenská společnost (SVS) investuje v letošním roce do infrastruktury v Ústeckém a Libereckém kraji 2,1 miliardy korun. ČTK o tom dnes informovala Radka Srbová ze společnosti, která zásobuje pitnou vodou 1,1 milionu obyvatel na severu Čech. Částka na investice a opravy je o 200 milionů korun vyšší než v loňském roce.

 

Z celkového objemu tvoří 1,73 miliardy korun náklady na strategické investice a obnovu majetku Severočeské vodárenské společnosti, dalších 442 milionů vynaloží provozní společnost Severočeské vodovody a kanalizace na jednotlivé opravy. V letošním roce pokračují některé velké investiční akce, jako je třeba rekonstrukce úpravny vody v Brníkově na Litoměřicku nebo přivaděčů Libíč–Roveň v Libereckém kraji a Roudnice nad Labem-Hostěraz v Ústeckém kraji.

 

Rekonstrukce čeká devět vodojemů, nejvíc prostředků dá SVS na vodojem Teplice – Hudcov, Fláje, kde mají náklady překročí 45 milionů korun. Vodovodní bude rekonstruovat v pěti desítkách měst a obcí v obou krajích. Největší investice začnou například v Chomutově, Novém Boru, Jablonci nad Nisou nebo v Litoměřicích.

 

Na rekonstrukce kanalizační sítě firma určila více než půl miliardy korun. Naplánováno je 60 akcí ve všech deseti okresech, kde SVS působí. Významnou akcí je v této oblasti odstranění kanalizačních výustí na mezi Ústím, Sebuzínem, Církvicemi a Dolními Zálezly za 50 milionů korun, na práce SVS vyžije dotaci od ministerstva zemědělství.

 

SVS plánuje pro letošek téměř 180 investičních akcí. "Celkové náklady jsou sice vyšší než v minulých letech, ale s růstem všech vstupů, a to stavebních prací, materiálu, pohonných hmot či elektřiny se investice prodražují. Pozitivní je, že se daří držet tempo obnovy majetku a zahajovat také velké strategické investice, kde je partnerem stát. Taková je třeba rekonstrukce úpravny v Machníně. Ta je součástí projektu Turów, který řeší zásobování vodou pro oblasti ohrožené těžbou v polském hnědouhelném dole," uvedl mluvčí SVS Mario Böhme.

 

SVS je největší vodárenskou společností v České republice, jejími akcionáři je 458 měst a obcí. Od ledna 2019 je SVS stoprocentním vlastníkem provozní společnosti Severočeské vodovody a kanalizace. SVS právě investicemi do majetku odůvodňuje cenu vody, která je vyšší než v jiných částech republiky.

06.02.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...