1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výroba pelet v ČR loni stoupla o dvě pct na 538.000 tun, výrazněji rostl zájem

biomassPraha - Objem výroby dřevěných pelet v Česku v loňském roce stoupl meziročně o dvě procenta na 538.000 tun. Výrazněji v souvislosti s energetickou krizí stoupla poptávka, na domácím trhu až trojnásobně. Spolu s tím rostla během roku až na dvojnásobek i jejich cena, nyní ovšem opět klesá.

ČTK to řekl předseda oborového Klastru Česká peleta Vladimír Stupavský. Podle něj budou výrobci vzhledem k rostoucímu zájmu zásadně navyšovat domácí výrobu.

Trh s peletami podle klastru, který sdružuje většinu domácích výrobců pelet, briket i kotlů a kamen na jejich spalování, ovlivnila situace na světových trzích s energiemi, které loni skokově zdražovaly. Nový kotel nebo kamna na pelety si podle Stupavského loni pořídilo asi 8000 domácností a další tisíce to plánují. "Poptávka po peletách pro domácnosti ani nemůže růst rychlejším tempem, protože výrobci kotlů i topenáři se dostali na hranu svých kapacit,“ uvedl Stupavský.

Tuzemští výrobci si podle něj s nárůstem poptávky i přes mírný nárůst výroby poradili, i když na začátku topné sezony se prodloužila doba dodávek. Producenti přesměrovali část své výroby na úkor vývozu na domácí trh. Do loňska se totiž prodala na domácím trhu jen třetina českých pelet, většina putovala do Německa, Rakouska nebo Itálie.

Vývoj na energetickém trhu se podepsal i na cenách pelet, hlavně na podzim pak podle Stupavského měl vliv také stav, kdy stávající zákazníci objednávali až trojnásobek své běžné spotřeby kvůli strachu, že nebude čím topit. "V září 2022 se proto ceny pelet vyšplhaly až na 16 Kč za kilogram, od října však kontinuálně klesají tempem asi korunu za kilogram za měsíc," popsal.

V současnosti jsou podle něj pelety k dostání pod deset korun za kilogram. Před rokem stál kilogram kolem osmi korun. Nejnižší ceny očekáváme letos tradičně na přelomu dubna a května, tedy po skončení topné sezony, dodal Stupavský. Zákazník s průměrným rodinným domem v Česku podle údajů klastru spotřebuje za rok kolem čtyř až pěti tun pelet ročně.

"Za mírným meziročním růstem výrobních kapacit stály v loňském roce především střední a menší peletárny, a to především výrobci Premium Pellets, Waldera, Pila Pasák, Pelety Kunovice a Latop Energy," uvedl Stupavský.

Jedničkou v objemu výroby pelet v Česku podle něj loni byla pila s peletárnou společnosti Pfeifer, která navyšovala výrobní kapacity už v předchozích dvou letech. Ve svých dvou peletárnách v Chanovicích a Trhanově vyrobil Pfeifer v roce 2022 přes 157.000 tun pelet. Druhým největším výrobcem byl moravskoslezský Mayr-Melnhof s objemem 102.000 tun pelet a třetí místo zaujímá Stora Enso s objemem 67.000 tun pelet.

Vzhledem k rostoucímu zájmu o alternativní paliva lze podle Stupavského očekávat výraznější navýšení domácí výroby. Svoji peletárnu podle něj bude brzy mít každá větší česká pila. "Navýšit kapacitu peletárny nebo postavit novou, to není otázka týdnů. Zásadnější růst objemu výroby, který bude reagovat na tyto převratné události, tedy očekáváme až v následujících letech," dodal Stupavský.

24.02.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...