1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vývoz ruského plynu do Evropy vzrostl v listopadu o třetinu

gas fire 3Moskva - Vývoz ruského plynu do Evropy se v listopadu zvýšil meziročně o 32 procent na 13,9 miliardy metrů krychlových. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil ruský plynárenský gigant Gazprom.

K vysokému růstu přispěl pokles dodávek z Norska a dalších zdrojů.

Od ledna do listopadu vývoz Gazpromu do Evropy stoupl o 17 procent na 145 miliard metrů krychlových. To je již více než za celý loňský rok, kdy vývoz do Evropy naopak klesl o sedm procent na 139 miliard metrů krychlových, upozornila agentura Reuters. V letošním roce má Gazprom v plánu vyvézt do regionu 152 miliard metrů krychlových.

Údaje zahrnují dodávky do Evropské unie a Turecka. Vývoz do Evropy má na celkových příjmech Gazpromu podíl 55 procent a firma pokrývá spotřebu zemního plynu v Evropě asi z jedné čtvrtiny. Gazprom je rovněž hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí ve střední a východní Evropě včetně České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Ruský parlament však tento týden schválil zákon, který od příštího roku zruší monopol Gazpromu na vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG) po moři. Gazpromu nadále zůstane monopol na vývoz zemního plynu plynovodem.

30.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...