1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Z peněz MUS ve Švýcarsku zatím nepůjde odškodné pro ČR

mine vagonBellinzona - Švýcarský soud dnes rozhodl, že ze zablokovaných peněz v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) neuvolní žádné odškodné pro Českou republiku ani pro společnost Czech Coal Services (CCS), která je nástupcem MUS.

Bývalí manažeři MUS přitom podle soudu způsobili svou údajnou trestnou činností větší finanční škody, než je hodnota jejich zablokovaných prostředků. Pokud neuspějí s odvoláním, znamená to, že o své miliardy přijdou.

Švýcarští vyšetřovatelé zadrželi na švýcarských kontech exmanažerů MUS v přepočtu asi 13,3 miliardy korun (podle některých zdrojů přes 600 milionů švýcarských franků). Soud přitom dnes rozhodl, že nepravomocně odsouzení Jiří Diviš, Antonín Koláček, Marek Čmejla, Petr Kraus a Oldřich Klimecký a zesnulý Luboš Měkota mají švýcarskému státu zaplatit asi 720 milionů švýcarských franků odškodného.

Podle zástupkyně odsouzených to "pouze potvrzuje skutečnost, že celý proces byl vykonstruován s jediným cílem - zkonfiskovat peníze občanů ČR ve prospěch občanů Švýcarska".

Předseda tribunálu Jean-Luc Bacher připomněl, že soud při vynesení prvního verdiktu v říjnu spočítal škodu České republiky na 97 milionů švýcarských franků, zatímco obžaloba ji stanovila na 149 milionů. V případě ČR šlo škody jen odhadnout a jejich přesné vyčíslení by si vyžádalo nepřiměřené úsilí, dodal soudce. Česká republika podle něj může náhradu své škodu uplatnit občanskoprávní cestou.

Totéž platí o CCS. V jejím případě Bacher řekl, že jde o společnost neprovádějící ekonomickou činnost, která nemá zaměstnance. Zdůraznil, že dostatečně neprokázala své nároky, a zpochybnil spojitost CCS s původní MUS, která prošla mnoha změnami.

Prokurátorka Graziella de Falco Haldemannová novinářům sdělila, že ji rozhodnutí o České republice překvapilo. Zdůraznila ale, že ČR se může domoci odškodného jinými cestami, například žádostí v rámci mezinárodní právní pomoci.

České prokuratura právě v rámci mezinárodní právní pomoci již dříve požádala o zablokování ve Švýcarsku obstavených peněz exmanažerů MUS pro potřeby českého trestního řízení.

Bacher uvedl, že ze zablokovaných peněz bude zkonfiskováno 180 milionů švýcarských franků, u kterých je podle něj prokázané, že pocházejí z trestné činnosti. Dalších 370 milionů nechal zablokovaných pro potřeby odškodného. Pět milionů franků uvolnil odsouzeným, kteří se k nim však vzhledem k výši požadovaného odškodného nedostanou.

Peníze obstavené ve Švýcarsku jsou asi na stovce kont v nejrůznějších měnách od eur po dolary a jejich hodnota se v čase mění. Obžaloba před rokem odhadovala, že jde o sumu zhruba 660 milionů švýcarských franků v cenách z dubna 2011, později soud na své stránce tvrdil, že se jedná o 600 milionů, dnes součet, který Bacher uvedl, dosáhl 555 milionů.

Fakt, že soud požaduje od odsouzených víc peněz, než je zablokovaných, vysvětlila de Falco Haldemannová tím, že jde o výši škody, kterou podle soudu odsouzení způsobili, a další peníze z této částky mohou být i jinde.

Soud při požadování odškodného posoudil odpovědnost exmanažerů MUS různě. Největší kompenzaci žádá po Koláčkovi - 383 milionů švýcarských franků. Následuje Čmejla (204 milionů), Měkota (80 milionů), Diviš (36 milionů), Kraus (12 milionů) a Klimecký (čtyři miliony). Od Belgičana Jacquese de Grooteho, jenž byl souzen spolu s českými exmanažery, chce soud 20.000 švýcarských franků.

Tenhle verdikt není pravomocný, obě strany se proti němu mohou odvolat do 30 dnů po doručení písemného vysvětlení rozsudku z dneška i z 10. října, kdy bylo pět českých bývalých majitelů a manažerů odsouzeno k nepodmíněným trestům vězení za praní špinavých peněz a podvody.

"Určitě rozhodnutí vítáme, když za nejdůležitější považujeme to, že České republice vznikla dost velká škoda a zároveň nám ponechal otevřené další cesty, jak se k těmto prostředkům dostat," řekl novinářům Roman Pečenka z advokátní kanceláře PRK Partners zastupující český stát. Praha má podle něj na uplatnění svých nároků pět let.

"Další postup bude zvolen po konzultaci právní situace. Ministerstvo financí využije všech právních prostředků, které švýcarské právo umožňuje, aby ochránilo oprávněné zájmy České republiky," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

"Neexistuje žádná myslitelná teoretická ani praktická konstrukce, jak by prodejem mosteckých hnědouhelných dolů ze státních do soukromých rukou mohlo být poškozeno Švýcarsko," uvedla zástupkyně odsouzených Karolína Zelenková a vyzvala českou vládu, aby proti kroku Švýcarska zakročila. Zástupce CCS nechtěl verdikt komentovat, dokud se společnost neseznámí s přesným zněním rozhodnutí soudu.

Soud se týká podvodů kolem akcií MUS, které manažeři kupovali za peníze firmy, jež pak podle soudu nevrátili. Českému státu způsobili podle tribunálu škodu tím, že v roce 1999 koupili státní podíl za nepřiměřeně nízkou částku 650 milionů korun.

02.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...