1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Západočeské vodohospodářské sdružení zdraží v roce 2014 o 2,7 pct

water tap 2Karlovy Vary - Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech v příštím roce zdraží vodné a stočné v průměru o 2,7 procenta. Sdružení spojuje 91 obcí z Karlovarského, Plzeňského, Ústeckého a Středočeského kraje.

Průměrná cena vodného a stočného bude v roce 2014 na území sdružení 72,55 koruny za metr krychlový. ČTK o tom informovala Věra Štafflová z Vodovodů a kanalizací Karlovy Vary, které provozují vodohospodářský majetek sdružení.

Po zvýšení ceny spotřebitel z domácnosti vydá v roce 2014 za vodu průměrně o téměř 65 korun ročně navíc. "Vodné se zvyšuje jen na úroveň pravděpodobné inflace v roce 2014. Více se zdražuje stočné, a to především z toho důvodu, že si stále náročnější čištění odpadních vod vyžaduje rychlejší růst provozních nákladů. Také je potřeba zajistit větší zdroje na obnovu a dostavbu veřejných kanalizačních sítí. I přes toto navýšení však zůstává vodné a stočné na našem území stále pod celorepublikovým průměrem," uvedl předseda Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech Josef Hora.

Vodné a stočné je účtováno ve dvousložkové formě. Jeho pohyblivá část se vypočítává podle skutečné spotřeby, cena vodného v této pohyblivé části bude 36,03 Kč, cena stočného 27,73 Kč za kubík. K této ceně se připočítává pevná složka, která se určuje jako roční platba podle velikosti vodoměru.

Podle ředitele Vodáren a kanalizací Karlovy Vary Antonína Jágla je růst vodného a stočného již několik let ovlivňován výrazným poklesem spotřeby vody. "Až 80 procent nákladů na provoz jsou pevné náklady, které je potřeba hradit bez ohledu na vývoj spotřeby, tedy i přes pokles zdrojů na jejich pokrytí," doplnil Jágl.

Podle něj se v příštím roce předpokládá pokles spotřeby o dalších 3,7 procenta. "Zvyšují se platby za nákup surové vody a navíc po devalvaci české koruny musíme očekávat zvýšení nákladů na materiály, včetně pohonných hmot a na služby nakupované od zahraničních dodavatelů minimálně o 3,5 procenta, což ani předpokládaný pokles cen silové elektřiny a distribučních poplatků za elektřinu o deset procent nevyrovná," vysvětlil důvody růstu nákladů Jágl.

04.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...