1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

APAG Elektronik, s.r.o.

apag elektronik 17LED světélka do automobilů vyrábí bez dotyku lidské ruky

Osvětlovací jednotky na bázi LED jsou nepostradatelnou součástí každého automobilu. V pardubické průmyslové zóně je vyvíjí a vyrábí společnost APAG Elektronik, která je součástí nadnárodní korporace Kanoria Chemicals Industries. „Nejdříve jsme byli vlastnění švýcarskou firmou APAG Elektronik AG. V roce 2012 ale celou skupinu koupili indičtí vlastníci.

Jsme společnost vysoce kvalifikovaných odborníků, kteří se už přes 50 let zabývají vývojem i výrobou. Naše produkty dodáváme především do automobilového průmyslu, ale nachází uplatnění i v dalších průmyslových segmentech. Ústředí firmy sídlí ve Švýcarsku a výrobní závod máme v Pardubicích,“ říká jednatel a ředitel společnosti Ing. Ladislav Hrdý, který nás závodem provedl.

Doménou vaší společnosti je vývoj a výroba osvětlovacích jednotek na bázi LED. Co vše zahrnuje váš výrobní program?

Vyrábíme zařízení, lépe řečeno podsestavy, pro automobilový průmysl. Díly, které u nás vznikají, jsou dále kompletovány do finálních výrobků. Zaměřujeme se na tři hlavní oblasti. Jednou z nich jsou LED osvětlení dveřních klik u automobilů. Takže pokud řidič zmáčkne tlačítko na dálkovém ovládání, LED světélko osvětlí prostor kolem auta a on vidí, zda kolem vozu není například louže. Vyrábíme také stropní konzole, tedy osvětlení mezi řidičem a spolujezdcem. Ty už dnes patří mezi poměrně komplikovaná zařízení. Posledním významným výrobkem jsou elektronické kontrolní jednotky, přes něž lze nastavit například volant nebo spojler. Krom těchto tří hlavních kategorií vyrábíme i mnoho dalších typů produktů.

Oblast osvětlení doslova pulsuje inovacemi. Jakou roli u vás hrají novinky a trendy?

Velikou. Výrobky buď sami, v těsné koordinaci se zákazníky, vyvíjíme, nebo naši zákazníci přijdou s tím, že mají vyvinutý prototyp, který chtějí vyrábět. Výhodou vlastního vývoje je, že úzce spolupracujeme s automobilkami, takže se dokážeme přizpůsobit jejich požadavkům, dokážeme navrhnout konkrétní řešení. Náš závod navštěvují zákazníci a auditoři, kteří jsou nositeli nejnovějších postupů a trendů, takže jsme v kontaktu s pokrokem. Stále pracujeme na něčem novém. Práce u nás proto není monotónní, je zajímavá, náročná na čas, vědomosti i výkon.

Zmínil jste, že vyrábíte hlavně pro automobilky. Kdo patří k vašim hlavním odběratelům?

Ano, dodáváme přímo automobilovým výrobcům, stejně jako dodavatelům, kteří výrobky nejdříve zkompletují a posléze je předají automobilkám. Našimi hlavními přímými odběrateli jsou především koncerny BMW a Volkswagen, přičemž v případě Volkswagenu vyrábíme zejména pro vozy značek Audi a Porsche.

Pronikají i do vašeho závodu nové technologie, například automatizace a robotizace?

Nejdříve upřesním, jak u nás výroba probíhá. Výrobní proces je založený na tom, že osazujeme součástky na desky plošných spojů. Pracujeme přitom se dvěma typy součástek, s těmi, které mají drátové vývody, a s těmi bez vývodů. Součástky bez vývodů se usazují výhradně automaticky na automatické lince, kterou tvoří přibližně 23 strojů. V podstatě jde o operace bez dotyku lidské ruky. V návazných operacích je už vyšší podíl ruční práce. Při osazování součástek s drátovými vývody není automatizace tak rozsáhla, ačkoli například při výrobě světýlek do automobilových klik automatizaci využíváme. I z toho důvodu, že roste tlak na cenu a vyrobené množství. Poslední nově pořízená linka tak má například už zakomponovaného robota. Robotizace a automatizace u nás hrají významnou roli už proto, abychom uspokojili cenové požadavky zákazníků.

Jaké jsou vaše další konkurenční výhody?

Výroba u nás probíhá v moderním, velmi čistém a klimatizovaném závodě, což oceňují nejen naši zákazníci, ale také zaměstnanci. Máme moderní technologické vybavení, využíváme zmiňované automatizované linky a roboty. Když uvážím, že v našem závodě pracuje okolo 300 lidí, tak co do technologií a strojů se můžeme srovnávat s firmami o 1500 nebo 3-tisíc zaměstnancích. Naše velikost nám současně umožňuje být flexibilní. Pro zákazníky vyrábíme nejen velké, ale i střední nebo malé série. Zákazníci jsou pro nás důležití, respektujeme jejich požadavky, kterým se snažíme smysluplně vyhovět.

Jak se vám hledají kvalifikovaní uchazeči na nově otevírané pozice?

Situace na pracovním trhu v České republice není pro průmyslové podniky příliš dobrá. Nyní je opravdu obtížné sehnat kvalifikované pracovníky na pozice operátorů i bílých límečků. Uchazeče proto především motivujeme. Operátory zejména finančním ohodnocením, ale i pracovním prostředím. V našem provozu je čisto, teplo, lidé mohou u práce sedět, ve výrobě není hluk. Kandidáti na administrativní nebo manažerské pozice zase oceňují, že jsme menší firma, zakládáme si na osobním přístupu, pracovníkům nasloucháme, máme dobré vztahy a snadněji mezi sebou komunikujeme.

Jaké další benefity pracovníkům nabízíte? Mohou se u vás například dále vzdělávat nebo kariérně růst?

Na vyšší pozice preferujeme pracovníky, kteří vychází z naší firmy. Často ale narážíme na nedostatečnou jazykovou vybavenost. S ohledem na zahraniční vlastníky je komunikačním jazykem u nás ve firmě nejen čeština, ale i angličtina. Pochopitelně, naši zaměstnanci se mohou vzdělávat nejen jazykově, ale také zlepšovat například své měkké dovednosti nebo se oborově zdokonalovat.

V jaké výši se pohybuje roční obrat vaší společnosti? Jaké významné investice jste v poslední době realizovali? Případně jaké plánujete?

Náš podnik v posledních letech překotně rostl a rozvíjel se. Dnes máme obrat kolem jedné miliardy korun, což znamená, že se za uplynulých pět let zdvojnásobil. A další navýšení obratu máme v plánu. Vůbec největší nedávnou investicí bylo dokončení nového výrobního závodu, do kterého jsme se přestěhovali v roce 2014. Investovali jsme také do moderních technologií, například osazovacích linek nebo robotů, pořídili jsme také ERP software. A na dalších investicích pracujeme.

Jaké jsou vaše vize a plány ve střednědobém horizontu? Před jakými výzvami stojíte?

Náš vlastník chce z koncernu vybudovat nejlepšího automobilového dodavatele na světě. To se týká i nás. Už jsem zmínil, že budeme pracovat na zvyšování obratu, s tím souvisí i rozšiřování závodu. Ruku v ruce s tím jde i předávání kompetencí z centrály do našeho podniku. Dnes jsme plnohodnotným členem koncernu, dokonce z Pardubic podporujeme naše sesterské firmy. Náš význam narostl i kvůli náboru nových pracovníků v poměrně krátké době. I do budoucna chceme vyrábět produkty, které odpovídají přání našich zákazníků, chceme produkty dodávat včas a v prvotřídní kvalitě. Současně si přejeme, aby u nás lidé pracovali rádi a byli spokojení.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...