1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

APAG Elektronik, s.r.o.

apag elektronik 17Chceme se vypracovat na pozici nejlepšího automobilového dodavatele na světě

Společnost APAG Elektronik, s.r.o., působí na českém trhu už od roku 2007 a od té doby se jí úspěšně daří růst a rozšiřovat řady své náročné klientely. K jejím zákazníkům patří především firmy z oblasti automobilového průmyslu, ale spokojené klienty má i v jiných hospodářských segmentech. Dodává jim elektroniku a osvětlovací díly, které na špičkové úrovni vyrábí ve svém pardubickém areálu. Historii společnosti, její aktuální produktové portfolio i plány do budoucna nám představil jednatel a ředitel společnosti Ing. Ladislav Hrdý.

Které milníky v historii vaší společnosti považujete za nejdůležitější?

Dříve vlastnila naši firmu švýcarská společnost APAG Elektronik AG, ale v roce 2012 převzala celou skupinu indická korporace Kanoria Chemicals & Industries, která jejím vlastníkem zůstala dodnes. Za významný milník považuji následnou výstavbu vlastního výrobního areálu, který je v provozu od roku 2014. K jeho rozšíření došlo v lednu letošního roku a výrobní plocha byla zvětšena o 40 %. Součástí tohoto projektu byla i investice do technologií. Dá se říci, že s navyšováním zakázek a požadavků zákazníků postupně narůstá i kapacita závodu.

Zmiňujete se o průběžném navyšování zakázek a požadavků zákazníků. K jakému produktovému portfoliu jste se postupně dopracovali?

Zaměřujeme se na výrobu elektroniky a osvětlovacích dílů především pro automobilový průmysl. Náš výrobní program lze rozčlenit do 3 segmentů. Jedním z nich je zakázková výroba elektroniky (EMS) – tedy produktů, které si vyvíjejí sami zákazníci a my je pro ně vyrábíme. V rámci dalších dvou segmentů zajišťujeme vývoj produktů my sami.

Vývoj probíhá přímo v českém podniku?

V rámci naší korporace zajišťují vývoj dvě centra – v Německu a Kanadě. Zde se vyvíjejí jednak osvětlovací jednotky na bázi LED a jednak elektronické řídící jednotky.

Co si lze představit pod pojmem osvětlovací jednotky na bázi LED?

Vyrábíme kupříkladu LED osvětlení dveřních klik u automobilů nebo stropní konzole, které osvětlují prostor mezi řidičem a spolujezdcem. Kromě toho dodáváme světla na čtení či osvětlení SPZ. Zaměřujeme se tedy na osvětlení interiéru i exteriéru automobilu a v této oblasti vyrábíme produkty ve velkých sériích.

Jak byste zjednodušeně popsal koncept elektronických řídících jednotek?

Navrhujeme a vyrábíme řídící jednotky ovládající motory či pohony pro automobilové aplikace. Typickými výrobky jsou řídící jednotky pro ovládání volantu s elektricky nastavitelným sklonem a dosahem, jednotky pro aktivace spoilerů a ovladače zvedání podvozku. V rámci jednotlivých projektů respektujeme požadavky zákazníka a jsme schopni přizpůsobit se různým výrobcům automobilů a jejich modelovým řadám. Vyvíjíme výkonové stupně na základě typu poháněného motoru a požadované výsledné funkce. Vyrábíme manipulační spínače, polohovací snímače a signalizaci.

Elektronické řídící jednotky se týkají pouze motorů či pohonů automobilů?

V našem podniku se zaměřujeme také na automobilovou elektroniku ovládanou dotykem, která se stále častěji objevuje u luxusních modelů vozů. Jsme schopni nahradit mechanické spínače v přístrojových deskách či středových a stropních konzolách. Přitom dotykové systémy už dokonce ani nevyžadují kontakt a dokážou reagovat na pouhé přiblížení. Tyto systémy se v modelových řadách automobilů stávají stále běžnějšími.

Které automobilky tedy patří mezi vaše zákazníky?

Vyrábíme zejména pro BMW a Volkswagen Group – především pro značky Audi a Porsche, a také pro Daimler AG. Kromě toho máme své přímé zákazníky. Naše výrobky směřují především na evropské trhy, ale dodáváme je také do Číny a USA.

Čím jste si získali přízeň těchto významných producentů automobilů? Co jim nabízíte a v čem se v pozitivním smyslu odlišujete od své konkurence?

Zákazník – v našem případě většinou automobilka – si stanoví požadavky na výrobu produktu. A ty se nám daří splnit. Jsme schopni dodávat výrobky a služby odpovídající nárokům našich klientů, a to ve stanovené lhůtě a za přiměřenou cenu. Můžeme se pochlubit vysokou výrobní flexibilitou a nabízíme velkosériovou produkci zákaznických dílů včetně jejich testování na automatických výrobních linkách. Zákazníkům poskytujeme rovněž kompetentní a spolehlivé služby. Kromě toho udržujeme vysokou kvalitu všech výrobků díky pravidelným kontrolám jednotlivých procesů. Ty průběžně inovujeme a neustále modernizujeme strojní vybavení a technologie.

Na jaké oblasti se při zajišťování kvality soustředíte?

Snažíme se zvyšovat kvalitu výrobků, ale zároveň dbáme na ochranu životního prostředí a bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Myslím, že v těchto oblastech děláme více, než vyžaduje zákon. V podniku máme nastavené tzv. průběžné inovační procesy (CIP), které se týkají všech zaměstnanců a výrobních či obchodních procesů. Naším cílem je maximální efektivita a produktivita. Pro řízení kvality máme specializovaný tým a disponujeme 100-% automatickým systémem pro zpětnou sledovatelnost.

Vaše firemní strategie vám tedy umožňuje vylepšovat kvalitu výrobků a služeb a zároveň s rozšiřováním klientely průběžně navyšovat výrobní kapacity. Odráží se to na vašich obchodních výsledcích?

Náš obrat za poslední obchodní rok činil zhruba 1,4 mld. Kč. Za poslední dva roky došlo k navýšení minimálně o třetinu.

Došlo k takovému navýšení i z hlediska velikosti firmy co do počtu zaměstnanců a rozlohy výrobních areálů?

Celková plocha našich výrobních areálů je nyní necelých 6-tisíc m² a máme asi 500 zaměstnanců. Další navyšování nyní neplánujeme, ale přizpůsobíme se budoucímu vývoji z hlediska požadavků našich zákazníků. Pokud se zvýší poptávka, opět naplánujeme rozšíření areálu a nákup strojního vybavení.

Počet zaměstnanců budete rovněž navyšovat? Je to vůbec možné s ohledem na nedostatek kvalifikované pracovní síly na českém trhu?

Samozřejmě, že máme problém získat nové pracovní síly. Aktuálně využíváme externí pracovníky z agentur, což není úplně ideální. Snažíme se tedy udržet své stávající zaměstnance a zároveň motivujeme nové uchazeče o práci. Operátory zejména finančním ohodnocením a příjemným pracovním prostředím. V našem provozu je čisto a teplo, lidé mohou u práce sedět a ve výrobě není hluk. Kandidáti na administrativní nebo manažerské pozice zase oceňují, že jsme menší firma, která si zakládá na osobním přístupu k zaměstnancům. Nasloucháme jim a máme s nimi dobré vztahy. Je však nesporné, že sehnat v současnosti nové zaměstnance není jednoduché, a tak plánujeme i nezbytné investice do robotizace. Máme nepřetržité nebo třísměnné provozy a pokud zautomatizujeme jedno místo, nebudeme muset hledat tři nové pracovníky. Robotizace a automatizace nám také umožní uspokojit cenové požadavky zákazníka.

Můžete na závěr prozradit, jaké jsou vaše plány a vize do budoucna?

Vlastník našeho koncernu se chce vypracovat na pozici nejlepšího automobilového dodavatele na světě. A to se samozřejmě týká i českého podniku. Proto se snažíme dostat se na špici z hlediska používaných technologií a zároveň bychom si rádi udrželi své kvalitní zaměstnance. A samozřejmě chceme mít spokojené zákazníky, kteří se k nám budou vracet a dávat nám nové zakázky.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...