1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

AVL Moravia, s.r.o.

AVL moravia 21Pomáháme vytvářet lepší svět

Globální skupina AVL je největší nezávislá korporace na světě zabývající se vývojem, simulacemi a testováním všech typů pohonných systémů (hybridních, spalovacích motorů, převodovek, elektrických pohonů, baterií, palivových článků a řídících technologií), jejich začleněním do vozidel. V poslední době se v čím dál větší míře zaměřuje také na nové úkoly v oblasti asistovaného a autonomního řízení a automatizace zpracování dat.

Společnost AVL s ústředím v Rakousku a více než 11 500 zaměstnanci po celém světě vytváří funkční síť dceřiných společností. Společnost AVL Moravia, s.r.o., v Hranicích, která letos slaví 25. výročí svého založení, je klíčovým výrobním závodem skupiny, specializovaným především na výrobu vozidlových dynamometrů. Generální ředitel Arnold Berger si našel čas, aby poskytl rozhovor časopisu Průmysl Dnes o společnosti AVL v České republice.

Historie závodu v Hranicích

Zatímco historie skupiny AVL sahá až do roku 1948, společnost AVL Moravia vznikla v roce 1996, kdy byla založena jako společný podnik (později se stala 100-% vlastnictvím společnosti AVL). Společnost Hranice v roce 2002 zahájila úzkou spolupráci s německou společností AVL Zöllner GmbH, která se nyní nachází v Bensheimu, a 95 % dnešní výroby se prostřednictvím společnosti AVL Zöllner dostává k zákazníkům po celém světě.

Od poloviny 90. let se Česká republika spolu s dalšími státy východní Evropy začala otvírat investicím a obchodním příležitostem ze západu. Spolu s mnoha dalšími výrobci a poskytovateli služeb v automobilovém průmyslu využila této příležitosti i společnost AVL. Důvody byly různé: nejen, že chtěla společnost AVL „držet krok s konkurencí“, ale lákaly ji také poměrně nízké provozní náklady a zejména dlouhá česká historie strojírenství, která znamenala pracovní trh plný schopných a vysoce kvalifikovaných pracovníků.

Poslední roky společnosti AVL Moravia v Hranicích se nesly v duchu rozšiřování a modernizace. V roce 2011 společnost založila nový showroom, kde vystavuje nejnovější produkty pro zákazníky a pro vzdělávací účely. V roce 2016 byla otevřena nová montážní výrobní hala. Rok poté dodala společnost AVL Moravia svou tisící jednotku (v tomto případě firmě Škoda). A jak bylo uvedeno výše, v roce 2021 společnost oslaví čtvrtstoletí svého podnikání.

Výrobky pro čistou budoucnost

Primárním výrobkem společnosti AVL Moravia je její řada vozidlových dynamometrů. Tato technologie v podstatě představuje uměle vytvořenou zvlněnou vozovku, která může simulovat různé jízdní a silniční podmínky pro testování, vývoj a konstruování vozidla, jakož i pro účely ověření a certifikace. Dynamometry vyráběné v Hranicích jsou vhodné pro širokou škálu vozidel, včetně terénních modelů, osobních automobilů, nákladních vozidel všech kategorií a terénních vozidel.

Závod v Hranicích dosud vyrobil přibližně 1400 vozidlových dynamometrů. Mezi zakázky či projekty, na které jsou Arnold Berger a jeho tým nejvíce hrdí, patří nová zkušební laboratoř pro testování emisí Výborem pro vzdušné zdroje (CARB) v Kalifornii ve Spojených státech, která má být otevřena letos. Cílem je vytvořit jednu z nejmodernějších zkušebních laboratoří na světě, schopnou analyzovat výkonnost vozidel využívajících spalovací motory a také hybridních vozidel kombinujících plyn a elektřinu a bateriových elektrických vozidel.

13 vozidlových dynamometrů v laboratoři CARB nabízí možnost testovat širokou škálu vozidel, od dvoukolových vozidel až po nákladní vozidla. Laboratoř CARB bude nápomocna při definování a stanovování celosvětových environmentálních norem pro emise, a to i pro legislativní účely. Arnold Berger dodává: „V AVL cítíme odpovědnost přispět k rozvoji emisních technologií budoucnosti.“

Vzhledem k závazku organizace zasadit se o zelenější budoucnost jsou vlastní výrobní provozy společnosti AVL Moravia plně v souladu se všemi příslušnými celosvětovými normami ISO, zejména pokud jde o odpovědné nakládání s odpady a jejich recyklaci.

Širší odpovědnost

Společnosti AVL Moravia vnímá odpovědnost nejen jako lídr v otázkách ochrany životního prostředí, ale bere vážně také svou roli člena místní komunity. Na jedné straně to znamená, že svým zaměstnancům nabízí výhody v podobě konkurenčních balíčků odměn. Jak již bylo zmíněno, pověst českého strojírenství se odvíjí od vysoce kvalifikované pracovní síly. Po pracovní síle je však často vysoká poptávka, takže může být pro podniky obtížné získat nové zaměstnance. Součástí řešení společnosti AVL Moravia je nabídnout dodatečné pobídky (například program poukázek a možnost prémií) jako součást standardní odměny zaměstnanců, čímž se společnost AVL stává atraktivnějším zaměstnavatelem než řada jejích konkurentů. Druhou stránkou činnosti společnosti je propojení jejich lokálních poboček s místními základními, středními a vysokými školami, zejména s těmi s technickým zaměřením. Nejenže studenti těží z praktických příkladů a příležitostí od významného výrobce, ale jsou také zdrojem potenciálních nových zaměstnanců, jejichž vzdělávání bylo přímo ovlivněno společností AVL – což je přínos pro obě strany.

Podobně jako ostatní výrobci i společnost AVL pocítila dopad pandemie COVID-19. V Hranicích i v ostatních továrnách AVL se v zájmu bezpečnosti zaměstnanců dodržují všechna doporučená opatření – rukavice, roušky, kontroly teploty, rozestupy mezi lidmi atd. Aby společnost AVL mohla i nadále poskytovat zákazníkům své služby, využívá globální síť a kapacitu pro testování na dálku a automatizaci. Není však překvapením, že objednávky nových vozidlových dynamometrů klesají. Na začátku roku 2020 totiž závod v Hranicích věřil v růst podnikání o 10 % oproti roku 2019. Podle slov Arnolda Bergera společnost poznamenal dopad investičního chování zákazníků a v důsledku toho pokles objednávek nových jednotek. Podle výpočtů rok 2020 s největší pravděpodobností zopakuje úroveň podnikání v roce 2019. Očekává se, že tento propad postupného růstu výkonnosti společnosti bude pokračovat i v roce 2021, neboť svět pomalu dosahuje „nového standardu“. V roce 2022 se předpokládá obnovení tempa růstu a expanze společnosti AVL Moravia.

Vize do budoucna

Od roku 2018 je vizí společnosti AVL Moravia prosadit se jako nejlepší strojírenská a výrobní firma ve svém oboru. V rámci širší skupiny AVL se tohoto cíle podařilo dosáhnout, přičemž Hranice byly uznány za výrobní závod skupiny č. 1. Zatímco COVID-19 zůstane faktorem, který výrobu ovlivní nejspíše ještě celý letošní rok, plán pro rok 2021 počítá s rozšířením produktového portfolia Hranic, které bude i nadále celosvětovým centrem pro vozidlové dynamometry, a zároveň s vložením více prostředků do systémů pro měření hnacích soustav a dalších přístrojových zařízení.

Podle Arnolda Bergera je při pohledu na budoucnost firmy jasné, že při snaze o prvenství ve svém oboru bude AVL Moravia i nadále ztělesňovat pět základních hodnot AVL – nadšení do inovací, orientaci na zákazníka, schopnost hledat řešení, odpovědnost a nezávislost, a zároveň svým zákazníkům poskytne nejvyšší funkční a kvalitativní standardy.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...