1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Benteler Maschinenbau CZ, s.r.o.

Stroje pro sklářství i automotive jsou zhmotněním moderních technologií

Společnost Benteler Maschinenbau CZ, s.r.o., sice vznikla před 16 lety na zelené louce, ale navazuje na historii německého koncernu i dobrou tradici českého strojírenství. Liberecká firma vyrábí unikátní stroje pro sklářský i automobilový průmysl. Instalace jejích výrobků najdeme po celém světě. Od začátku se zaměřuje na inovace produktů, kterým věnuje náležitou péči.

Pro zákazníky hledá pragmatická řešení a technologické možnosti strojů tak posouvá neustále dopředu.

Příběh koncernu BENTELER-Group, jehož je česká firma součástí, se začal psát před 140 lety. Tehdy podnik začínal jako rodinná firma. „Vývoj společnosti připomíná zhmotněný německý sen. Z malého železářství se ve čtvrté generaci stala globální skupina, jež po celém světě vlastní na 90 výrobních závodů, zaměstnává přes 25-tisíc pracovníků a její obrat dosahuje téměř 8 miliard euro,“ říká Ing. Radovan Kout, jednatel společnosti Benteler Maschinenbau CZ, s.r.o.

Společnost se sídlem v Liberci je součástí skupiny Benteler Maschinenbau, která je jednou z menších aktivit tohoto koncernu. Firma byla založena v roce 2000 a od začátku se zaměřuje na stavbu strojů. „Začínalo nás 16, do vínku jsme dostali výchozí proškolení a jednu stavebnici strojů. Již od začátku jsme vyvíjeli a vyráběli další typy strojů a zvětšovali tak náš záběr,“ vzpomíná na začátky společnosti její jednatel. V roce 2003 firma koupila nemovitost, ve které sídlí dosud. Potupně také rozšířila portfolio výrobků, a to na osm stavebnic strojů ve sklářském průmyslu. „Současně jsme rozvinuli další obor, který nyní tvoří více než 50 % našeho obratu. Představují jej dodávky strojů pro oblast automotive, konkrétně stroje pro výrobu dílců pro karosérie a osobní podvozky automobilů,“ dodává Radovan Kout.

Tlak na cenu a kvalitu sílí

Společnosti se v uplynulých letech dařilo, na což odkazuje neustálý růst i plnění stanovených finančních cílů. „Za tím stojí obrovské úsilí všech našich spolupracovníků,“ podotýká jednatel firmy. Cílem společnosti nyní je, aby tento růst dokázala dlouhodobě stabilizovat. „Pochopitelně, jako jiné firmy na trhu čelíme velkým cenovým tlakům. Dokonce si vzpomínám, že když jsme krátce po roce 2000 začínali, tak jsme stroje srovnatelných užitných vlastností prodávali za vyšší nominální cenu, než jsme schopni na trhu získat dnes. S tím se pojí obrovský tlak na vývoj,“ doplňuje Radovan Kout.

Firmy se dotýká i dlouhodobý úbytek kvalifikovaných pracovníků na trhu práce. „Je pro nás velkou výzvou, abychom spolupracovníky dokázali udržet i nově nabírat. Sílí také nároky zákazníků, kteří nás tlačí do stále vyšších užitných vlastností strojů, do zvyšování kvality a prodlužování životnosti. Rostou i požadavky na integraci strojů do rozsáhlejších systémů řízení,“ říká jednatel společnosti.

Stroje pro sklářství i automotive

Společnosti se ale nároky odběratelů daří plnit také proto, že se opírá o silné zázemí skupiny Benteler Maschinenbau, která patří mezi nejvýznamnější dodavatele strojů pro zpracování plochého skla. „My jsme v Liberci zodpovědní za část tohoto širokého spektra, pokrýváme oblast mytí plochého skla. Na trh dodáváme stroje od jednoduchých myček, jež čistí sklo například po broušení nebo vrtání, až po komplikované a velké stroje, které připravují sklo například pro pokovení,“ dodává Radovan Kout. V závodu tak běžně staví stroje na mytí skel od malých velikostí pohlednicového formátu až po rozměry 3,3 x 6 metrů. Zajímavostí například je, že všechny gigantické tabule pro skleněný plášť nové budovy Apple v Kalifornii prošly myškou z Liberce.

Stroje pro sklářský průmysl doplňuje výrobní program zaměřený na automotive. Firma dodává svařovací linky a pece určené do linek tváření dílů z vysokopevnostní oceli za tepla. Právě tyto pece jsou v posledních letech úspěšným produktem společnosti a daří se je globálně uplatňovat i na otevřeném trhu, nejen v dodávkách pro spřízněnou společnost Benteler Automotive. Téměř 100 % produkce firma vyváží mimo Českou republiku. Její stroje pracují napříč celým světem od Filipín, přes Japonsko, Čínu, Evropu, USA až třeba po Brazílii nebo Kolumbii. K hlavním odběratelům společnosti patří všechny významné sklářské koncerny. „Trh si mezi sebe rozdělilo ze 70 % šest významných hráčů, zbytek patří tisícům drobných zákazníků. A my obsluhujeme malé i velké firmy,“ upřesňuje situaci jednatel společnosti a dodává: „V oblasti automotive je naším nejvýznamnějším zákazníkem skupina Benteler Automotive. Ale nemáme u nich žádné přilepšení jen proto, že nosíme společné jméno. Vždy se účastníme regulérních výběrových řízení jako každá jiná firma. Pokud zakázku získáme, přesvědčili jsme je.“

Inovace k udržení konkurenceschopnosti

Společnost Benteler Maschinenbau CZ nikdy nebyla montovnou. Patří mezi inovativní firmy s velkým potenciálem. Inovativní strategii přitom opírá o několik klíčových pilířů. Jedním z nich je přímý kontakt se zákazníkem a jeho zpětná vazba. Důležitým aspektem je také skutečnost, že pod střechou jednoho závodu jsou dva odlišné průmyslové obory, kdy se zde vyrábí stroje pro sklářství i automotive. „To umožňuje nekonvenční přenos myšlenek a nápadů mezi oběma obory,“ říká Radovan Kout. V neposlední řadě se firma opírá o úspěšný koncernový byznys model, který ji nutí k neustálým inovacím, optimalizaci a udržení konkurenceschopnosti. „Stavíme moderní stroje, které jsou zhmotněním moderních technologií. Těžko bylo možné si před lety představit ultrazvukové mytí plochého skla v průběžném stroji v maximálních formátech. Nebo třeba manipulátor, který rychlostí 5 metrů za sekundu převáží díly z pece do lisu o teplotě téměř tisíc stupňů a hmotnosti 80 kilogramů,“ vysvětluje jednatel společnosti.

Při výrobě firma používá nejmodernější komponenty a spolupracuje s těmi nejlepšími dodavateli na trhu. „Nejsme žádný low cost dodavatel, netěžíme z levné pracovní síly v České republice. Jsme vývojová firma. Stavíme své vlastní produkty a dlouhodobě se o ně staráme. Pro zákazníky se snažíme hledat pragmatická a robustní řešení. Jsme jejich partnerem a snažíme se pomáhat jim k úspěchu,“ popisuje obchodní strategii firmy Radovan Kout. Významný rys výrobního procesu představuje i skutečnost, že závod pracuje v režimu stoprocentní kooperace a komponenty pro stroje nevyrábí, ale nakupuje u externích dodavatelů.

Přiměřený růst

Obrat společnosti Benteler Maschinenbau CZ se pohybuje kolem jedné miliardy korun ročně. „Investujeme především do dalšího vývoje a optimalizace produktů. Máme velmi dobře vybavenou montážní halu, takže vše vkládáme do inovací a rozšiřování portfolia,“ uvádí jednatel společnosti. Investice plynou i do zaměstnanců, kterých má firma 120, z toho 40 % tvoří konstruktéři a vývojáři a ještě významnější část montéři strojů. „Spolupracovníky se snažíme motivovat a nabídnout jim dobré pracovní prostředí, dobře oceněnou tvůrčí práci, osobní růst a vše co patří k dobrému personálnímu systému, jako je například férové odměňování nebo benefity,“ dodává Radovan Kout.

Podobně jako další strojírenské firmy se i společnost Benteler Maschinenbau CZ potýká s nedostatkem kvalifikovaných technických pracovníků. „Rád bych touto cestou oslovil čtenáře, zejména nastupující generaci, která se teprve rozhoduje, co studovat a čemu se v budoucnu věnovat. Česká republika patří k nejvíce průmyslovým zemím na světě, a to určuje naši úroveň. Základem je především kvalitní technické vzdělání. Jedině to umožní dále rozvíjet to, co vybudovaly předchozí generace,“ podotýká jednatel společnosti.

Liberecká společnost má jasno i ve vizi do dalších let. „Chceme růst – přiměřeně, konzistentně a profitabilně. To je pro nás jediná cesta, jak být dlouhodobým a kvalitním partnerem pro naše zákazníky i dobrým zaměstnavatelem pro naše spolupracovníky. Stojíme na více produktech, ale například v případě strojů pro tváření za tepla chceme razantně zvyšovat svůj podíl na trhu,“ uzavírá Radovan Kout.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...