1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

BILSTEIN CEE a.s.

bilstein cee 16Dostali jsme se na ještě vyšší úroveň

„Je důležité, že jsme šli dál naší vlastní cestou,“ ohlíží se Peter Uhrík, člen představenstva společnosti BILSTEIN CEE za specifickým obdobím posledních dvou let, která byla značně ovlivněna především nejrůznějšími projevy koronavirové pandemie.

Tradiční výrobce pásové oceli válcované za studena, jehož historie v Králově Dvoře sahá až do roku 1905, se po šoku z jara 2020 rychle vrátil na obvyklá čísla a loni je dokonce překonal. Rok 2021 zakončil s rekordním finančním i výrobním výsledkem, který atakoval hranici 50-tisíc tun za studena válcovaných ocelových pásů. „Samozřejmě, že poslední dva roky byly ovlivněné pandemií, ale pro nás je podstatné, že jsme splnili všechny cíle, které jsme si vytyčili po obchodní, výrobní, a hlavně po investiční stránce. Právě ta totiž nejvíce souvisí s novým směřováním a dalším rozvojem naší firmy. Celkově tedy můžeme být s vývojem v letech 2019 a 2020 spokojeni a těší nás, že jsme loni na předchozí roky navázali,“ říká Peter Uhrík. Zásadní událostí podle něj bylo dokončení investice do poloautomatické balicí linky, která byla zprovozněna na jaře roku 2020. Právě tehdy se začaly projevovat první dopady globální pandemie.

Jízda na plný plyn

„Z mého pohledu jsme zahájení provozu nové linky načasovali takřka ideálně. Podařilo se nám díky ní vyřešit hned několik problémů najednou. Zejména jsme ušetřili zhruba 20 pracovních míst, která bychom jen těžko obsazovali. Navíc se zlepšila kvalita balení našich výrobků, jejich ochrana proti korozi a samozřejmě také image. Přiznávám, že balení, které je na samém konci výrobního procesu, u nás bylo trochu podceňovanou činností, ale investicí za zhruba 3,2 miliony euro jsme to změnili,“ sdílí člen představenstva společnosti BILSTEIN CEE radost z investice, která zároveň umožnila přesun části činností prováděných na dělicích linkách přímo na balení. Významná investice rozhodně nebyla ve firmě jedinou novinkou. Nejisté období, které přišlo na jaře roku 2020, se rozhodli využít pro intenzivní zlepšování jednotlivých výrobních procesů. Vzhledem k ponížení výroby se mohli ještě více zaměřit na zvýšení automatizace nebo na vylepšení výrobního softwaru. „Tím jsme se zabývali hlavně během dubna a května, postupně jsme začali pozorovat oživení na trhu a dá se říct, že od června 2020 až dodnes jedeme na plný plyn. Dostali jsme se na ještě vyšší úroveň, jelikož se nám loni podařilo vyprodat celou kapacitu našeho závodu,“ pokračuje Peter Uhrík.

Výrobu nadále táhnou stabilní odvětví, jako je potravinářský, nábytkářský a stavební průmysl. Příznivý vývoj byl také v automotive, ale pouze do doby nucených odstávek v automobilkách, které čekají na dodávky čipů. „Naštěstí u nich máme rozumný podíl výroby, takže jejich výpadky se nás tolik nedotýkají. Všimli jsme si však také strukturálních změn na trhu, ze kterého skoro úplně zmizela poptávka po mincích, které v minulých letech tvořily významnou část našeho portfolia. Zřejmě je to ovlivněno stále se zvyšujícím podílem elektronických plateb,“ domnívá se člen představenstva společnosti BILSTEIN CEE, podle kterého je naopak velmi potěšující dlouhodobá úspěšnost na klíčových lokálních trzích, kterými jsou kromě Česka a Slovenska také Polsko s Maďarskem. Co se týče produktů, klasikou zůstává výroba pásové oceli válcované za studena pro potravinářské potřeby, nejčastěji šlehačkové bombičky, ale například i pro průmyslové škrabky na brambory. Ve stavebním průmyslu je pak poptávka třeba po materiálech na výrobu ručních pilek, nábytkových a dveřních pantů nebo okenního kování. „Vyloženě s novým produktem jsme nepřišli, ale vidíme, že se stále více prosazují kvalitnější materiály, jako jsou uhlíkové, borem legované nebo chrom-manganové oceli. Zákazníci je požadují hlavně proto, že mají díky menší tloušťce nižší hmotnost, ale přitom si zachovávají veškeré užitné vlastnosti,“ upřesňuje Peter Uhrík.

Jeden cyklus končí, druhý začíná

Právě náročné a někdy velmi specifické zákaznické požadavky jsou pro společnost BILSTEIN CEE jednou z nejdůležitějších výzev. „Každý nový požadavek našich zákazníků nás opravdu těší, protože nás posouvá dál. Umíme nový materiál navrhnout, odzkoušet a potom dodat. Tím se lišíme od konkurence,“ doplňuje člen představenstva firmy, která v těchto případech spoléhá na schopnosti kolegů z oddělení materiálové technologie. Nejprve vždy posoudí, zda je na trhu vhodný vstupní materiál, případně zjistí, z jaké hutě by se dal získat. Na základě dobrých partnerských vztahů jsou schopni společně s hutěmi vyvinout i zcela nové materiály, které procházejí ověřováním všech technických parametrů i zkušebním válcováním v BILSTEIN CEE či následně lisováním u zákazníka. „Je to proces, který obvykle trvá dva až tři roky. Jinak materiál nakupujeme výhradně v západní Evropě, zejména v Německu, Rakousku, Holandsku či ve Francii. V Česku nebo na Slovensku totiž nejsou hutě, které by vyráběly pro nás technologicky vhodnou pásovou ocel válcovanou za tepla,“ vysvětluje Peter Uhrík s tím, že firma se kromě aktuálních plánů soustředí i na dlouhodobé cíle, které dokonce přesahují horizont nejbližších deseti let.

Spolehnout se přitom mohou nejen na vlastní síly a schopnosti, ale také na podporu mateřské skupiny BILSTEIN GROUP, která královodvorskou válcovnu vlastní od roku 2005 a postupně ji posouvá mezi lídry svého oboru. „V našem rozvoji jdeme podle plánu. Připravujeme obrovské investice, mezi kterými přijde jako první na řadu moderní high-tech bruska pro naše plánované nové válcovací zařízení. V září jsme s českým dodavatelem Slovácké strojírny, a.s., závod TOS Čelákovice, podepsali smlouvu a předpokládáme, že investice, se kterou je spojena i kompletní rekonstrukce haly, již tradičně provedena místní firmou Spektra PRO, spol. s r.o., Beroun, bude zcela dokončena v květnu 2023. Další investicí, která je již v přípravné fázi, bude nové válcovací zařízení k válcování ocelových pásů za studena, kterým nahradíme stávající zařízení z roku 1984. Jestliže se chceme posunout vpřed a zůstat dlouhodobě konkurenceschopní, musíme přesně takové investice realizovat,“ zdůrazňuje člen představenstva společnosti BILSTEIN CEE.

Věří, že nové válcovací zařízení bude v provozu už za čtyři roky, tedy v roce 2025. „Tím se uzavře první cyklus obnovy všech našich výrobních zařízení, která od založení tzv. nové válcovny z 80. let postupně dosloužila. Už máme k dispozici nové žíhací pece, dělicí linky a také balící linku. Nové válcovací zařízení bude posledním projektem v rámci obnovy. Potom začneme další cyklus, ale to už bude o rozvoji a třeba i o výrobě některých speciálních produktů. Nechci ale předbíhat. Každopádně podstatné je i to, že na našem vlastním pozemku máme dostatek prostoru pro další růst,“ navazuje Peter Uhrík, podle kterého bude další rozšiřování závodu opět spojeno hlavně s automatizací a digitalizací.

Rekordní rok

„Lidí, kteří chtějí pracovat, je na trhu práce málo a těch kvalitních je ještě méně. Jsme rádi, že teď máme dobře zavedený tým, na který je spoleh. Takže s novými pracovními místy budeme do budoucna spíše šetřit a případně přesouvat zaměstnance na jiné pozice. I to je jeden z našich cílů,“ přiznává člen představenstva společnosti BILSTEIN CEE, která rok 2021 zakončila s velmi úspěšným hospodářským i výrobně-prodejním výsledkem. „Loňský rok byl pro nás rekordní. Fabriku se nám podařilo vyprodat. Vyrobili a dodali jsme všechno, co jsme zákazníkům slíbili. Co se týče letošního roku, počítáme s tím, že se nám objem prodaného materiálu podaří zopakovat. Ostatně, už máme vyprodáno až do konce května 2022, což nám dává příjemnou pozici, abychom se mohli věnovat dalšímu rozvoji,“ uzavírá Peter Uhrík.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...