1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

BLOCK a.s.

Block 21Modularita je trend, který zjednoduší výstavbu

Staví čisté prostory s vysokými technologickými nároky, například pro laboratoře, farmacii či zdravotnictví, a ve svém oboru je lídrem na trhu. Na jednu stranu přibyla společnosti BLOCK a.s., práce, na druhé straně se musela vyrovnat s propadem zakázek realizovaných například v Rusku. O to více se soustředí na český a slovenský trh. Zároveň jde vstříc trendům, zejména modulární výstavbě. „Vidíme v ní budoucnost, protože zjednoduší a zkrátí výstavbu na místě,“ říká v rozhovoru předseda představenstva Ing. Rudolf Limberský.

Zabýváte se investičními celky s náročnými technologiemi, zajišťujete vysokou kvalitu prostředí. Měli jste v posledních měsících v souvislosti s pandemií hodně práce?

Dodáváme investiční celky s high technologiemi a čistými prostory. Například pro výrobce vakcín. Než takovou stavbu připravíme, zrealizujeme a uvedeme do provozu, trvá to dva roky. Pandemie nám samozřejmě otevřela některé nové příležitosti, na nichž nyní pracujeme. Nejsou to jen projekty v oblasti farmacie a biotechnologie, ale i projekty v oblasti výroby čipů, kterých je dnes velký nedostatek.

Pandemie vás tedy ovlivnila spíše pozitivně?

Naopak. V kombinaci se zhoršením politických vztahů s Ruskem jsou dopady spíše negativní. Vypadly nám totiž některé projekty v Rusku. To se stalo v roce 2020. Loni se nám ale podařilo propad kompenzovat, zvýšili jsme tržby v České republice a na Slovensku. A to dvojnásobně. Uvedli jsme na trh také nový výrobek, účinný dezinfektor vzduchu a povrchů BLOCK PURE UV.

S jakými výsledky a pocity jste tedy loňský rok uzavřeli?

Rok 2021 jsme zakončili s obratem skupiny BLOCK zhruba ve výši jedna miliarda korun. V tomto čísle není zahrnuta skupina Koettermann, německý výrobce kovového laboratorního nábytku, která dosáhla zhruba stejného obratu. Tuto skupinu koncern BLOCK koupil v roce 2018. Dosažení loňského hospodářského výsledku bylo ale těžké. Je třeba si uvědomit, že smlouvy na výstavby jsme uzavírali na konci roku 2020 a realizaci dokončujeme až nyní. A všichni víme, jaká je inflace a jak stoupají ceny prakticky všech stavebních materiálů. Je to těžká doba.

Na jaké projekty dokončené v minulém roce jste nejvíc hrdí?

V loňském roce jsme dokončili několik významných technologických zakázek spojených s výrobou v BSL3 prostorách, což je úroveň biologické bezpečnosti 3. Jednou z nich je i hala předního světového výrobce vakcín Novavax v Bohumile u Prahy, kde se vyrábí vakcína proti covidu. Radost nám udělala i výstavba nové výrobní haly světového producenta veterinárních léčiv Bioveta a.s., v Ivanovicích na Hané – Biosafety Hall, kde bude probíhat výroba farmaceutických produktů.

Čím jsou tyto projekty výjimečné?

Obě zakázky jsou unikátní nejen svou technologií, ale zejména nároky na výrobní prostory. Ty musí splňovat jak přísné požadavky pro výrobu sterilních léčiv, tak i přísné požadavky na ochranu životního prostředí při práci s mikroorganismy úrovně BSL3. To jsou mikroorganismy, které jsou pro lidský organismus vysoce nebezpečné. Proto se takové prostory staví jako podtlakové, zabezpečené násobnou HEPA filtrací vzduchu a dají se dekontaminovat párami peroxidu vodíku.

Zajímavý projekt jste ale realizovali i v Blansku.

Ano. V září 2021 jsme dokončili výstavbu nové laboratorní budovy pro společnost Synthon v Blansku. Jedná se o moderní budovu pro analytické laboratorní metody a laboratoře kvality. Součástí laboratoří je kovový laboratorní nábytek od společnosti Kottermann a také izolátory od naší společnosti BLOCK Technology a.s., která se na jejich výrobu specializuje.

Současně jste začali spolupracovat s americkou společností Cayman Pharma vyrábějící vysoce účinné substance pro veterinární účely.

S touto společností jsme na začátku loňského roku uzavřeli smlouvu na výstavbu výrobní jednotky v jejich závodě v Neratovicích. Výstavbu jsme realizovali na klíč. Zakázka je unikátní hlavně dodávkou dvou izolátorových pracovišť v celkové délce téměř 10 metrů. Izolátor si můžete představit jako hermeticky uzavřenou nerezovou skříň, ve které se pracuje přes rukávce s rukavicemi. Izolátor slouží pro ochranu personálu pracujícího s nebezpečnou vysoce účinnou chemickou látkou (HAPI) a zároveň tuto látku chrání před kontaminací prachem a mikroorganismy, které jsou všude okolo nás.

Jaké zakázky jste zvládli v oblasti zdravotnictví?

V této oblasti bych rád vyzdvihl kompletní rekonstrukci dalších dvou transplantačních operačních sálů se zázemím v pražském IKEMu. Zakázku jsme realizovali v pozici generálního dodavatele, a to ve velmi krátké době 90 dní tak, aby se v nich co nejrychleji mohl znovu zahájit provoz. V posledních pěti letech jsme v pražském IKEMu zrekonstruovali či vystavěli už šest operačních sálů, a to s využitím námi vyvinutého systému pro operační sály BLOCK® Surgical. Nyní dokončujeme realizaci 16 supermoderních operačních sálů. Projekt probíhá v nově stavěné Nemocnici Novej Generácie v Bratislave Bory. Operační sály tady vybavujeme i špičkovým videomanagementem v 4K rozlišení.

Jaké trendy ve vašem oboru pozorujete?

V případě realizace investičního celku je to jednoznačně využívání BIM – Building Information Modeling. Investoři mají také požadavky na rychlost výstavby a rovněž minimalizaci pohybu našich stavebních a montážních pracovníků v jejich areálu. Proto se více soustředíme na modulární stavby, kdy se jednotlivé moduly stavby postaví u nás a potom se převezou k zákazníkovi, kde se mezi sebou propojí. Celková doba realizace se výrazně nezkrátí, ale větší část této doby se pracuje u nás. Dalším trendem je uzavírání procesů, kde se pracuje s nebezpečnými látkami, do izolátorů. Jde o vyšší počáteční investici, která se ale rychle vrátí v provozních úsporách. My takové izolátorové kabiny stavíme pro zákazníky na míru a jsme jejich jediným českým výrobcem.

Pravidelně do firmy investujete. Loni jste pracovali na BIM systému. V čem vám pomohl?

Systém BIM, v němž aktivně pracujeme již více než 10 let a neskromně se domnívám, že patříme mezi lídry v České republice, má několik fází. První fáze PROJEKCE znamená vytvoření 3D modelu budovy se všemi daty o všech použitých elementech a strojích. Druhá fáze REALIZACE je podle tohoto modelu postavení a vybavení budovy. Během druhé fáze se do modelu doplňují informace o nainstalovaných elementech a strojích včetně požadavků na jejich údržbu a servis. Třetí fáze je PROVOZOVÁNÍ BUDOVY. V této třetí fázi s BIM modelem již pracuje investor nebo uživatel budovy. BIM model mu dává dokonalý přehled o budově a upozorňuje ho na pravidelné servisní úkony. Prostě mu pomáhá efektivně budovu spravovat.

Můžete přiblížit, jak BIM systém funguje v praxi?

Samozřejmě. Vedoucí údržby si ve 3D modelu najde například čerpadlo a když na něj klikne, tak se mu hned vygenerují všechny údaje o tomto čerpadle včetně výrobního čísla, návodů na obsluhu, kontaktu na výrobce či servisní službu. Vše je na jednom místě a intuitivně dohledatelné. Dnes máme plně zvládnutou první fázi BIM, tedy projektovou dokumentaci. Loni jsme rozběhli implementaci druhé fáze, tedy doplňovaní BIM modelu o údaje potřebné pro údržbu a servis budovy, což dosud investor dostával v předávací dokumentaci. V implementaci budeme pokračovat i v letošním roce.

Plánujete letos i nějaké další novinky nebo inovace?

Rozpracovali jsme výzkumně-vývojový projekt, na kterém spolupracujeme s Mikrobiologickým ústavem Akademie věd ČR. Hlavním cílem v tomto roce je tvorba prototypu nového izolátoru specializovaného pro přípravu přípravků pro individuální biologickou léčbu. Soustředit se budeme i na zdokonalení stávajících výrobků, zejména vyvíječe par peroxidu vodíku. Chceme na trh uvést proces s uzavřenou smyčkou sterilizace určený jak pro sterilizaci prostor, tak i pro dekontaminační kabiny.

Jaké největší výzvy před vámi nyní stojí?

Každá zakázka, kterou realizujeme, je pro nás výzvou a věnujeme jí maximální úsilí. Prakticky všechny námi realizované stavby jsou projekty s vysokými nároky na čistotu prostředí a na čistotu všech médií a jejich řešení vyžaduje individuální přístup. Pracujeme také na několika projektech dodávky komplexních modulárních nemocnic, převážně pro africký kontinent. Modularitu ve výstavbě vnímáme jako jeden z budoucích trendů, který zjednoduší a výrazně zkrátí dobu výstavby na samotném místě.

Jsme na prahu nového roku. Jaký by měl být?

Přál bych si, aby byl rokem uvolnění protipandemických opatření a rokem, ve kterém se stabilizuje kurz koruny k euru a zastaví se inflace. Mám ale obavy, že to tak nebude a budu rád, pokud i letošní rok pro nás bude stejně úspěšný jako ten loňský.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...