1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

BLOCK a.s.

Block 21V Ruské federaci končíme, otevírá se nám africký trh

Vyrábí a dodává investiční celky, zařízení a moderní technologie pro zdravotnictví. Svá řešení dodává z České republiky do celého světa. Před pár lety společnost BLOCK a.s., investovala na Ukrajině, kde rozvoj dalšího podnikání zkomplikovala ruská invaze. Trh v Ruské federaci byl pro ni zásadní, ale odchází z něho.

Nové příležitosti vidí v afrických zemích. „Máme na stole několik zajímavých projektů, které chceme v brzké době dotáhnout do finále,“ říká v rozhovoru pro Průmysl Dnes Libor Jurča, spoluvlastník firmy a člen představenstva.

Po dvou letech covidu se zdálo, že se nadechnete, ale začala válka na Ukrajině. Jaký dopad má na vaše podnikání?

Válka na Ukrajině má na naše podnikání značné dopady. Na Ukrajině jsme před pár lety zainvestovali a otevřeli novou společnost se záměrem realizovat v zemi nové projekty a vybudovat si tam personální zázemí jak pro místní, tak také další trhy. Loni jsme již zaměstnávali okolo 40 osob a pracovali jsme na projektech za desítky milionů korun. To se bohužel nyní zastavilo. Momentálně jsme v provizóriu v kanceláři v Kyjevě a ve Lvově, kam jsme kvůli bezpečnosti přemístili část personálu. Velké dopady cítíme také na trhu Ruské federace, která pro nás znamenala až polovinu obratu. Nyní tam dokončujeme jeden z posledních projektů, rekonstrukce výroby cytostatických preparátů pro amerického partnera, s nímž spolupracujeme od roku 2015. Obáváme se, že tímto naše působnost v Rusku skončí a nadále tam již nebudeme aktivně působit.

Krom toho zdražují vstupy. Jak se s tím vyrovnáváte?

Je nedostatek stavebních materiálů i pracovních sil, ceny rostou. To je další důsledek války. Naše projekty od podpisu smlouvy po dokončení trvají dva i více let. A do již uzavřených smluv nemůžeme promítnout nárůst vstupů. Takže zdražení nemůžeme u běžících projektů kompenzovat. Navíc nevíme, co se bude dít, nemůžeme nic predikovat. Nejde jen o ceny, ale také o termíny dodávek. Naši subdodavatelé nám často neumí říct dopředu, kdy dodávky budou. Je to náročné, ale potýkají se s tím všechny společnosti. I my se s tím musíme nějak vyrovnat.

Jak proměnila investice ve zdravotnictví covidová doba?

Situace na českém trhu je z hlediska investic dobrá. Už delší dobu připravujeme spoustu projektů, nemocnice investují, trh je živý. To nám pomáhá nahradit výpadky z Ruské federace. Opravdu nyní v tuzemsku vidíme řadu investičních příležitostí. V tomto ohledu bych rád vyzdvihl práci našich kolegů, hlavně týmu pod vedením Zbyňka Konvičného, který dlouhodobě pracuje na mnoha projektech z oblasti zdravotnictví, ale také vyvíjí mnoho nových řešení, chystá inovace pro český i evropský trh a také pro trhy na Blízkém východě a v Africe.

Vývoj nových produktů je pro vás tedy zásadní.

Naprosto. Jsme inovativní a technologická společnost, dodáváme projekty ve formě inženýringu, máme tři výrobní společnosti, připravujeme řadu inovací, ale kvůli konkurenci nemůžu být konkrétnější. Můžu ale prozradit, že pracujeme s modularitou, kterou chceme využít v dodávkách na africký kontinent a do dalších rozvojových zemí. Dále aktivně pracujeme například se sterilizací pomocí par peroxidů vodíků, kde chceme přinést jak nová řešení, tak úpravu i vylepšení stávajících produktů.

Jaké jsou vaše další výhody? Kromě inovací a vývoje.

Myslím, že jsme seriózní společnost, jsme slušní a zakládáme si na dlouhodobém partnerství. Zákazníkům poskytujeme komplexní služby – od konzultací přes zpracování studií po jednotlivá konstrukční řešení. Jsme schopni vyvinout nové řešení, ihned ho otestovat a aplikovat. Samozřejmě, jako každý máme své problémy, o některých jsem se zmínil, ale snažíme se ke všemu postavit čelem. Pomáhají nám v tom naši lidé, máme zkušené, odpovědné a loajální zaměstnance, kterých si osobně velmi vážím.

Do jakých oblastí pravidelně investujete a jaké investice chystáte letos?

Jedním z našich strategických cílů je automatizace a robotizace, na ní spolupracujeme s naší dceřinou společností A. R. Technik spol. s.r.o., ze Zlína. Investujeme také do vývoje produktů a nových řešení. A stejně tak do otevírání nových trhů. Klíčová je pro nás z tohoto pohledu Afrika. Máme na stole několik zajímavých projektů, které chceme v brzké době dotáhnout do finále. Jde například o projekty v Maroku, Ghaně, Ugandě, Zambii nebo na Pobřeží Slonoviny.

V čem je africký kontinent z hlediska podnikání odlišný než třeba ten evropský?

Jako každý kontinent má i Afrika svá specifika a kulturní odlišnosti. Ač skoro všichni představitelé afrických zemí studovali v Evropě a jsou znalí naší kultury, jednání jsou jiná, většinou delší. Ne vždy vše, na čem se dohodnete, platí. To je pro nás výzva. Musíme neustále jednat, být ve střehu, počítat s tím, že se zakázka protahuje.

Přesto vidíte v Africe velké příležitosti. Nedávno jste se zúčastnili setkání Health Forum Czech Republic – Africa, na které přijelo osm delegací z afrických zemí. Jak to dopadlo?

Fórum pořádalo Ministerstvo zdravotnictví České republiky a hlavním partnerem byla Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků, které jsme členem. Společně s našimi partnery jsme představili asi 10 produktů. V Africe máme úspěch zejména se dvěma produkty takzvaného prvního zdravotnického kontaktu. Jde o mobilní řešení zdravotnických zařízení, které se dá na jakékoli místo dopravit na obyčejném nákladním voze. První z nich poskytuje ambulantní a chirurgickou péči, obsahuje vyšetřovnu, zákrokový sál, gynekologii. Druhé je určené pro matku a dítě, lze v něm provádět i císařský porod. Máme radost, že s Pobřežím Slonoviny se nám podařilo podepsat memorandum o dodání několika menších zdravotnických zařízení. Jednáme i s dalšími zeměmi, nejen o dodávkách menších zdravotnických zařízení, ale také o výstavbě několika velkých nemocnic.

Zmínil jste členství v Asociaci výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků. Jaký význam to pro vás má?

Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků je největší českou asociací ve zdravotnickém průmyslu. Sdružuje asi sto českých výrobců a dodavatelů do zdravotnictví. Hlavním cílem asociace je podpora jejích členů a vytváření co nejlepších podmínek pro jejich podnikání a růst. Nedávno asociace oslavila 30 let od svého založení. Za ty tři desítky let se vypracovala na přední profesní a stavovské sdružení, které zastupuje a hájí zájmy svých členů. Jsme hrdí, že jsme jejím členem. Asociaci bych za to rád poděkoval a popřál jí vše nejlepší do dalších desítek let. Sami se snažíme být v asociaci aktivní a pomáhat s její činností. Společně jsme realizovali několik projektů. Naposledy jsme spolupracovali například na vývoji mobilního zdravotnického zařízení, mobilních jednotek intenzivní péče určených pro léčbu pacientů s těžkým průběhem covidu. Takové projekty nám dávají smysl.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...