1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

BLOCK Group a.s.

Block 21Jsme připraveni na dekontaminaci náročných prostor

Česká společnost BLOCK® staví a rekonstruuje stavby v oblasti farmacie, biotechnologie, mikroelektroniky, optiky, automotive, zdravotnictví a zdravotnických prostředků. Jako doma je v oblasti investičních celků s náročnými technologiemi a vysokou kvalitou prostředí. Firma vznikla v roce 1991 a dnes působí v řadě světových zemí. Své zákazníky má třeba v Rusku a expanzi chystá do jihoamerických nebo blízkovýchodních států.

„Profilujeme se jako projekční, inženýrská a dodavatelská firma se zkušenou skupinou techniků a technologů. Naše služby jsou komplexní a zahrnují projektovou přípravu, výrobu, výstavbu i následný servis.,“ říká v rozhovoru Ing. Rudolf Limberský, jeden ze zakladatelů společnosti.

Motto vaší společnosti je „Creating conditions“. Realizujete investiční celky, zlepšujete kvalitu prostředí. To zní jako široký záběr. Čemu všemu se věnujete?

Hned na začátek musím říct, že jsme českou firmou, která je ve stoprocentním vlastnictví českých majitelů. Vznikli jsme v roce 1991 a postupně jsme se rozrůstali. Dnes působíme mezinárodně. Naše podnikání se ubírá dvěma základními směry. Prvním je investiční a projektová výstavba. V této branži se specializujeme na investiční celky s náročnými technologiemi a vysokou kvalitou prostředí, takzvanými čistými prostory. Druhým směrem je výroba a prodej vlastních výrobků. Jsme významným nadnárodním výrobcem kovového laboratorního nábytku a izolátorové technologie. Vyrábíme také komponenty určené pro výstavbu čistých prostor. Obě oblasti se doplňují. Zároveň ale v každé oblasti pozorujeme jiné trendy.

Míníte tím třeba i současný vývoj, který je v byznysu ovlivněný koronavirovou krizí?

Ano. Do každé z oblastí zasáhla epidemie jinak. Třeba investiční výstavbu realizujeme dlouhodobě v Rusku, ale od jara se hůře cestuje, takže máme problémy se za zákazníky dostat. V České republice realizace určitým způsobem běží, ale u nových projektů lze cítit velkou opatrnost investorů. Výroba produktů naopak narůstá. Zvyšuje se poptávka laboratoří, které chtějí být kvalitně vybavené, rozšiřují se i některé biotechnologické procesy zaměřené na výrobu vakcín. Velký dík patří také naší bance ČSOB, která se k situaci okolo koronaviru postavila čelem a v mnoha ohledech nám pomohla.

Pozorujete například i vyšší zájem o dekontaminace budov, které také provádíte?

Tuto službu v nabídce máme už nějako dobu. Používáme metodu dekontaminace pomocí par peroxidu vodíku, což je velice účinný postup. Máme vlastní vyvíječ peroxidu vodíku, jehož pomocí jsme schopni zlikvidovat prakticky všechny mikroorganismy, jež se v prostoru nacházejí a mohou být potenciálně nebezpečné. Mikroorganismy si zároveň na peroxid vodíku neumí vypěstovat rezistenci. Navíc, tato metoda je šetrná vůči životnímu prostředí, protože peroxid vodíku se rozloží na vodní páru a kyslík. Zároveň je ale třeba mít prostory a vzduchotechniku dopředu nachystané a metodika se nedá aplikovat pro všechny prostory. Poptávka po této službě postupně roste, v současné době jednáme se zákazníky, kteří tuto metodu chtějí využít ve svých prostorech. Příkladem jsou operační sály nebo laboratoře.

S jakými čísly jste uzavřeli rok 2020?

Roční obrat naší společnosti se dlouhodobě pohybuje okolo dvou miliard korun. Jak už jsem říkal, v investiční výstavbě jsme zaznamenali určitý pokles, ale nárůst pozorujeme v prodeji izolátorové techniky a laboratorního nábytku.

Pro jednoho ze zákazníků jste stavěli nový závod na výrobu vakcín v České republice. Co bylo v této zakázce vaším úkolem?

Původně jsme uzavřeli smlouvu s indickým investorem na přestavbu závodu na výrobu vakcín proti dětské obrně. Ale před dokončením stavbu koupila americká biotechnologická společnost se záměrem zde vyrábět vakcínu proti COVID-19. Na projektu jsme byli generálním projektantem i generálním dodavatelem. V současné době je závod již ve zkušebním provozu, a vše se připravuje pro vlastní výrobu vakcíny. Pro nás to byla velmi zajímavá zkušenost a jedna z nejnáročnějších realizací vůbec. V projektu byly využity veškeré naše znalosti a zkušenosti a celý objekt má vysokou technickou úroveň. Během prací jsme například rozšířili sterilizační cyklus parami peroxidu vodíku na plnou sterilizovatelnost výrobních a laboratorních prostor. Také vybrané místnosti jsou téměř hermetický těsné, aby i v případě havárie nic neuniklo.

Jaké další projekty nebo stavby máte za sebou v oblasti farmacie, zdravotnictví nebo vědy a výzkumu?

V poslední době jsme realizovali celou řadu zajímavých zakázek. Například v brněnském univerzitním kampusu jsme ve sdružení se společností PS Brno postavili budovu na skladování genetických vzorků matky a dítěte pro vědecké účely. Tato stavba je unikátní v tom, že je zapuštěna v podzemí a má speciální systém vzduchotechniky, která zajišťuje snížení hladiny kyslíku ve vzduchu na 15 %, a to kvůli ochraně vzorků před požárem. Vzorky jsou hluboce zamražené. Není to ale jediný zajímavý projekt. Například pro našeho dlouholetého partnera, Biovetu v Ivanovicích, jsme zrealizovali přístavbu a rekonstrukci objektu číslo 3 pro výrobu hormonálních přípravků. Jde o výrobu v izolátorové technologii, kdy je požadováno sterilní prostředí. Pro stejného zákazníka jsme rekonstruovali zvířetník tak, aby v něm mohly být testovány vakcíny odpovídají úrovni BSL 3, tedy třeba i na koronavirus.

Pro Ústřední vojenskou nemocnici jsme zrealizovali rekonstrukci gynekologického operačního sálu. V Rusku jsme pro významnou americkou farmaceutickou společnost zrealizovali v několika fázích rekonstrukci tamního závodu na výrobu hormonálních a cytostatických preparátů. Neleníme ale ani v oblasti izolátorů. Například švýcarské společnosti CARBOGEN AMCIS AG jsme dodali speciální izolátor s dusíkovou atmosférou. Zákazník byl velmi spokojený s naší kvalitou, přístupem a momentálně s ním jednáme o dalších dodávkách.

Jaké investice jste zrealizovali přímo u vás ve firmě nebo které plánujete?

Výrobní základnu u nás máme vybudovanou a investice proto směřujeme hlavně do vzdělávání pracovníků. Máme vlastní vzdělávací program BLOCK® Academie. Dlouhodobou investicí je pro nás i systém BIM, který používáme na modelování staveb. Projektanty jsme již do tohoto systému zaškolili, nyní ho předáváme dále do řízení výstavby a správy následně uživateli provozu. Vytváříme vlastní 3D prvky pro budoucí řízení budov.

Jste velká firma. Kolik lidí u vás pracuje? A jak se vám hledají noví zaměstnanci?

V rámci skupiny zaměstnáváme více než 400 lidí. Naše firma má pobočky v Německu, Polsku, Rusku, na Ukrajině a na Slovensku. Techničtí pracovníci se nám hledají obtížněji, volíme proto cestu výchovy vlastních lidí – nejlépe hned po škole. Problém vidíme i v tom, že řadě technicky vzdělaných lidí se nechce zůstávat ve Valašském Meziříčí, kde sídlíme, ale chtějí do větších měst.

Jaké novinky chystáte letos?

Už před nástupem koronavirové krize jsme se zaměřili na dekontaminace a sterilizace prostor parami peroxidu, a v tom budeme pokračovat. Chystáme i uvedení mobilního generátoru peroxidu vodíku a také přemístitelnou dekontaminační kabinu, která by mohla být používaná třeba v domovech seniorů, v nemocnicích nebo u záchranných složek. V kabině je možné sterilizovat různé vybavení, třeba ochranné pomůcky. Máme již certifikovaný dezinfikátor vzduchu, který čistí vzduch v místnostech, v nichž například pobývala osoba nakažená koronavirem. Zařízení pracuje na principu UV záření a hepa filtrace a má téměř stoprocentní účinnost. S naším německým laboratorním nábytkem Köttermann plánujeme expandovat na český a slovenský trh, protože na něm obdobný celokovový laboratorní nábytek chybí. Do prodeje máme připraveny 3 nové typové izolátory. Izolátor pro testování sterility, izolátor pro navažování a laboratorní izolátor BSC III vhodný do prostor BSL3. S podporou českých úřadů také chystáme další expanzi s produktem mobilních JIP zařízení. Jednáme o dodávkách do Jižní Ameriky, na Blízký východ nebo do Afriky.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...