1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie

Centrum kardiovaskularni kliniky25 let úspěchů v oblasti kardiologie a transplantací

Špičková pracoviště, která se v České republice zabývají náročnými kardiologickými a kardiochirurgickými operacemi a také transplantacemi orgánů, bychom mohli spočítat na prstech jedné ruky.

Úspěchy už 25 let na poli medicíny slaví samostatné Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně, v jehož čele od roku 2007 stojí doc. MUDr. Petr Němec, CSc., MBA, FETCS. Za tu dobu dokázal vybudovat nejen úspěšné a výborně hodnocené pracoviště mezi odborníky, ale také centrum, jež stojí i na pevných ekonomických základech.

Vaše pracoviště se věnuje náročným kardiochirurgickým operacím a transplantacím srdce, jater a ledvin. Kdy vaše centrum vzniklo a kdy jste provedli první transplantaci?

Historie kardiochirurgie v Brně se začala psát jako jedna z prvních v České republice na začátku 50. let minulého století. Tehdy se kardiochirurgické operace prováděly na I. a II. chirurgické klinice ve Fakultní nemocnici u svaté Anny. To se ukázalo časem jako ne příliš vhodný model, takže v roce 1978 byla otevřena tehdy takzvaná přístavba II. chirurgické kliniky. Předpokládalo se, že se tam budou lékaři zabývat kardiochirurgií. V roce 1984, a to je jedno z těch důležitých dat, vzniklo samostatné kardiochirurgické oddělení v rámci Fakultní nemocnice u svaté Anny, ve kterém se současně začaly provádět transplantace. Později, v roce 1991 bylo potom toto pracoviště vyděleno a vzniklo pracoviště dnešní, to znamená Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie jako samostatná, přímo řízená organizace Ministerstva zdravotnictví ČR. Letos tedy slavíme už 25 let trvání samostatného pracoviště.

Kolik v současné době pracuje v Centru lékařů, středního zdravotnického personálu a ostatních zaměstnanců?

Zaměstnáváme přibližně 300 pracovníků a z toho je 50 lékařů.

Ještě zůstaneme na chvilku u čísel. Jaká je lůžková kapacita Centra?

Dnes je to oficiálně 90 lůžek. Původně jsme měli k dispozici více lůžek, ale před dvěma lety při všeobecném tlaku na snižování lůžkové kapacity všech zdravotnických zařízení, jsme byli nuceni kapacitu snížit na současných 90.

Kolik ošetříte ročně pacientů a kolik provádíte zákroků?

Záleží na úhlu pohledu. Počet návštěv na našich ambulancích se ročně rovná zhruba 15 až 17-tisícům na kardiologii a kardiochirurgii a dalších přibližně 5-tisíc návštěv pacientů po transplantacích orgánů. Z hlediska hospitalizací ročně evidujeme více než 2-tisíce pacientů. Operací srdce v posledních pěti letech provádíme mezi 1000 až 1100. A transplantací ledvin, jater a srdce ročně provedeme dohromady asi stovku. Loňský rok byl v tomto ohledu výjimečný, neboť jsme transplantovali celkem 138 orgánů, což je nejvíc za celou éru našeho Centra.

Kterými nejnáročnějšími zákroky z posledního období se může vaše Centrum pochlubit?

Mezi ty nejnáročnější určitě patří kombinované výkony na srdci, to znamená, pokud má pacient postižené dvě nebo tři srdeční chlopně a k tomu má ještě ischemickou chorobu srdeční. Musíme opravit nebo nahradit tři chlopně a zároveň přemostit aortokoronárními bypassy dvě nebo tři tepny. A druhá skupina velmi náročných výkonů jsou operace na hrudní aortě, kdy se buďto aorta roztrhne anebo se rozšíří, a my musíme postiženou část aorty nahradit.

Využíváte při srdečních operacích nějaké nové metody nebo postupy?

Snažíme se držet krok se světem, proto pokaždé, když se nová metoda objeví a pokud se nám zdá rozumná, snažíme se ji zavést i do našeho portfolia výkonů. Z těch, které jsme zavedli v posledních letech, bych určitě jmenoval transkatetrové implantace aortálních chlopní. To znamená, že pacienti už nemusí být operovaní v mimotělním oběhu s rozříznutou hrudní kostí, ale je možné chlopeň zavést buď z třísla anebo jen z malé rány na hrudníku v mezižebří, což je určitě pro pacienty mnohem příznivější. Snažíme se také držet krok v oblasti srdečních podpor, to znamená u pacientů, kteří mají srdeční selhání a kteří jsou kandidáty transplantace. Pokud se jejich srdeční selhání horší a není k dispozici vhodný dárce, tak jim zavádíme mechanické srdeční podpory do doby, než se dárce najde. Základní podmínkou pro transplantace je dostatečný počet dárců a tím vhodných orgánů. V České republice se stále jako dárci orgánů nevyužívají všichni nemocní s mozkovou smrtí, kteří by byli potenciálně vhodní. Podle statistik a zkušeností některých jiných států je třeba zvyšovat povědomí laické i odborné veřejnosti o tomto problému, aby se využití dárců zvýšilo. Může se stát, že někteří pacienti čekající na transplantace umírají právě proto, že nejsou vhodní dárci.

Daří se vám vedle zavádění nových postupů modernizovat i vaše přístrojové vybavení?

V tomto směru se nám daří velmi dobře. Je to dáno ekonomickou situací, která je díky našemu velmi dobrému hospodaření velice příznivá. Máme prostředky na to, abychom byli schopni jednak sledovat moderní trendy v přístrojovém vybavení a také přístroje v případě potřeby obměňovat.

Můžete podrobněji přiblížit hospodaření vašeho Centra? Jaké byly hospodářské výsledky v loňském roce a jaké očekáváte letos?

My jsme v posledních pěti letech vždycky byli v mírně pozitivní bilanci, zatímco zákon říká, že bychom měli mít vyrovnané hospodaření. Díky tomu, že v rámci úhradové vyhlášky byly všechny výkony v souvislosti s transplantacemi orgánů poprvé adekvátně hrazeny, tak to zatím vypadá, že budeme opět v kladných číslech.

Kromě poskytování zdravotní péče se zaměřujete i na vědu a výzkum. Jaké úkoly řešíte v této oblasti?

Hlavní směry, ve kterých se snažíme formou publikací a přednášek nejčastěji přispět, jsou otázky transplantací orgánů a imunosupresivní léčby po transplantacích. Dále je to oblast srdečního selhání, mechanické srdeční podpory. V oblasti vyšetřovacích metod to jsou neinvazivní vyšetřovací metody v kardiologii a kardiochirurgii, jmenovitě nejnovější metody echokardiografické. To znamená 3D vyšetření zejména srdečních chlopní.

Přibližně před dvěma lety jste zavedli miniinvazivní operaci srdce. O co se konkrétně jedná a při jakých onemocněních tuto metodu používáte?

Miniinvazivní výkony jsme zavedli zejména na srdečních chlopních, a to na chlopních, které se nacházejí mezi síněmi a komorami. Tato metoda je vhodná pro pacienty, kteří mají nedomykavost těchto chlopní. Používáme ji poměrně často, i když zatím ne úplně pro všechny pacienty. Je to dáno tím, že při těchto operacích používáme zatím jediné zařízení. Operaci provádí doposud jeden chirurg a druhý se školí. Bude tedy ještě chvilku trvat, než se miniinvazivní operace srdce stane úplně rutinní metodou. Doposud jsme tímto způsobem odoperovali už několik desítek pacientů s velmi dobrými výsledky.

Co považujete vůbec za největší úspěch Centra od doby jeho zřízení, případně od doby, kdy stojíte v jeho čele?

Od doby založení Centra prošly transplantace obrovským pokrokem. V našem Centru jsme jako první v České republice provedli současně transplantaci srdce a ledviny. První v České republice a možná jedni z prvních v Evropě jsme transplantovali současně tři orgány – srdce, játra a ledvinu.

Na poli kardiochirurgie už tři roky obsazujeme některou ze tří nejvyšších příček v žebříčku nejlepších nemocnic, o kterých rozhodují odborníci. A po ekonomické stránce jsme v roce 2013 byli vyhodnoceni jako nejlepší nemocnice střední velikosti a v loňském roce, kdy byla změněna kriteria hodnocení, jsme skončili pátí ze všech nemocnic v celé České republice a druzí v Jihomoravském kraji.

Pane řediteli, můžete představit plány vašeho Centra? Na co byste se rádi zaměřili letos?

Rádi bychom udrželi vysoce kvalitní péči, kterou poskytujeme našim pacientům. Stejně jako v předchozích letech bychom chtěli udržet úmrtnost pacientů po srdečních operacích pod celorepublikovým průměrem. Dále bychom rádi udrželi kontakt v zavádění nových metod tak, abychom byli schopni nové postupy implantovat i na našem pracovišti. A v neposlední řadě bych byl rád, kdyby naše Centrum zůstalo samostatnou organizací přímo řízenou Ministerstvem zdravotnictví ČR. Samostatnost nám umožňuje velmi dobré hospodaření a umožňuje nám dosáhnout velmi dobrých výsledků i na medicínském poli. Nejbližším konkrétním úkolem je obhájit akreditaci pracoviště a tím prokázat, že pacienty léčíme nejen na vysoké odborné úrovni, ale i bezpečně.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...