1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČKD PRAHA DIZ, a.s.

CKD Praha DIZV investicích do vědy, výzkumu a zaměstnanců vidíme cestu k úspěchu

Akciová společnost ČKD Praha DIZ, která sídlí v pražských Vysočanech, je součástí skupiny ČKD Group a je předním českým dodavatelem technologických investičních celků.

Ve své činnosti navazuje na dlouhou historii svých předchůdců a zároveň je to moderní firma, jejíž zhruba polovina produkce nachází uplatnění na zahraničních trzích. Obchodní a technický ředitel firmy, Ing. Roman Klobouček, nám v rozhovoru pro Průmysl Dnes představil široké portfolio produktů firmy, tajemství úspěšné obchodní strategie i celkové výsledky hospodaření.

Můžete na začátek našeho rozhovoru přiblížit postavení vaší společnosti uvnitř skupiny ČKD Group a trošku nastínit i její historii?

Akciová společnost ČKD Praha DIZ je klíčovou společností skupiny ČKD Group. Zaměřujeme se hlavně na dodávky technologických investičních celků. Dalším členem skupiny je ČKD Elektrotechnika, což je dodavatel a výrobce polovodičových a měničových technologií, a také ČKD Energy, dodavatel investičních celků do oblasti energetiky. V rámci skupiny byla také nedávno nově založena společnost ČKD Construction, která se v rámci našich dodávek investičních celků koncentruje na stavební část všech projektů.

Co se týká historie, tak značka ČKD patří už dvě století mezi české nejznámější a nejproslulejší. Stále ji pozitivně vnímají i zahraniční zákazníci, především pak například v Rusku a dalších zemích někdejšího SNS. Jméno firmy je spojeno se dvěma významnými českými podnikateli a v případě Emila Kolbena i s osobností světově proslulého vynálezce. Druhým mužem, jehož jméno má naše firma v názvu, byl Čeněk Daněk, jehož podnikání v rámci různých strojírenských firem se datuje už do roku 1854. Po řadě provedených fůzí několika společností, za nimiž stál tehdy nejvýznamnější bankovní ústav v zemi – Živnobanka a její šéf Jaroslav Preiss, vznikla v roce 1927 Českomoravská Kolben Daněk, tedy ČKD. ČKD Group a její firmy jsou jejím současným pokračovatelem.

Jak už jste prozradil, ČKD Praha DIZ je dodavatelem technologických investičních celků a jejich částí. Do jakých segmentů vaše produkty dodáváte a kdo patří k vašim klíčovým zákazníkům?

Zaměřujeme se zejména na EPC kontrakty pro oblasti energetiky, pro oblasti zpracování ropy a plynu a pro oblast infrastruktury. Jednoduše řečeno dodáváme celé elektrárny nebo teplárny, nebo jejich části. Jsme schopni nabídnout jak uhelné a plynové elektrárny, tak určité komponenty i do části jaderných elektráren. V tomto segmentu se podílíme zejména na realizaci fukušimských opatření, týkající se zejména realizace záložních zdrojů elektrické energie. Kromě toho dokážeme provádět rekonstrukce a úpravy stávajících energetických zdrojů, to znamená snižování emisí SOx, NOx a zvyšování energetické účinnosti stávajících zdrojů tepla nebo elektrické energie. Dodáváme také kompletní ekologické projekty pro spalování biomasy. A v poslední době se zabýváme využíváním odpadů, tedy kompletním systémem – od třídění odpadů, zpracováním biosložek a likvidací nebezpečných průmyslových odpadů. Ještě bych rád zmínil, že v současné době stavíme v Chotíkově zařízení na energetické využití komunálního odpadu. Právě v likvidaci odpadů vidím v současnosti velký prostor pro Českou republiku.

Portfolio vašich výrobků je hodně široké. Můžete představit alespoň některé z nich a zdůraznit jejich hlavní přednosti?

Jsme EPC kontraktor - projektujeme, nakupujeme, stavíme, montujeme a uvádíme do provozu převážně technologické investiční celky. Mimo již výše uvedené dodávky patří v České republice k dalším realizovaným projektům například ekologizace energetického zdroje pro Lovochemii či ostravský Arcelor Mittal, EPC kontrakt dodávky plynové turbíny a úpravu kotle pro Synthos Kralupy, dodávky technologie pro pražský silniční komplex tunelů Blanka a řada dalších. V zahraničí bych rád zmínil dodávku dvou bloků turbogenerátorů pro tureckou elektrárnu Yunus Emre. V rámci České republiky se v současnosti zaměřujeme také na odpadové hospodářství. Chtěli bychom vytvořit jakýsi uzavřený cyklus, to znamená vytřídění a recyklace, částečně možnost spalování a dalšího energetického využití, třídění bioodpadu. Podepsali jsme dohodu o spolupráci s vývojářskou společností, která má k dispozici unikátní technologii pyrolýzy. Díky tomu by z biosložky biopaliva bylo možné získat energii, protože by vznikl pyrolýzní plyn, který by se dal energeticky využít.

Jaké další referenční zakázky jste v poslední době realizovali?

V oblasti energetiky byl zajímavý projekt spalování biomasy pro Plzeňskou teplárenskou, který jsme dokončili v roce 2012. Naše nejlepší nabídka v tendru na ZEVO Chotíkov, a to jak po stránce technické a cenové, a také s přispěním vynikající předchozí reference z biomasy, rozhodla o tom, že v současné době stavíme se stejným investorem závod na energetické využití odpadů v Chotíkově, o němž jsem se již zmiňoval. Ze zahraničních projektů bych rád vyzdvihl dodávku kompresorové stanice Portovaja, která byla součástí tranzitního plynovodu Nord Stream. Díky tomuto projektu jsme zase úspěšně navázali spolupráci se světovými dodavateli turbokompresorů a předpokládáme, že tato spolupráce bude pokračovat i na dalších tranzitních plynovodech, které se teď plánují.

Jaký objem vašich dodávek jde na export a do kterých zemí nejvíce vyvážíte?

Zahraničí se stává klíčovým faktorem úspěchu naší společnosti. Přibližně 40 až 50 % našeho obratu realizujeme v zahraničí, zejména v Rusku, Turecku, Maďarsku, v Tunisu a na Sloven-sku. Kromě infrastrukturních projektů jsou to zakázky v oblasti energetiky a zpracování nebo transportu plynu.

Na jaké trhy byste v budoucnu rádi pronikli?

Chceme se zaměřit hlavně na východní oblasti od našich hranic, což je někde v současné době trošku pro-blematické. Nicméně mám na mysli Rusko, Kazachstán, Balkán a Turecko. Už tam působíme, ale chtěli bychom tam naše aktivity dále rozvíjet. Velký potenciál pak vidím i v zemích jihovýchodní Asie a Afriky.

Jakou obchodní strategii používáte na českém trhu? Liší se od té zahraniční? Co vlastně vede k vašemu úspěchu?

K tomu, abychom byli úspěšní, musíme dobře znát trh i to, co zákazník od nás požaduje. To je někdy hodně problematické rozpoznat, protože úroveň automatizace a kvality výrobku se v jednotlivých zemích liší. Záleží i na nákladech na různý stupeň automatizace. Naproti tomu tady v Česku přesně víme, jaký je zde požadovaný standard na obsluhu. Abychom co nejvíce poznali trh, zřídili jsme dceřiné společnosti ČKD Kazachstán a ČKD Rusko a rádi bychom jejich činnost v těchto teritoriích rozvíjeli.

Mění se technologie, které využíváte v jednotlivých segmentech, do kterých dodáváte zařízení? Jaké jsou aktuální trendy?

V oblasti energetiky se technologie příliš nemění. Hlavně se klade důraz na účinnosti zařízení. Velký posun nemůžeme čekat ani v oblasti tranzitu plynu. Nicméně velké posuny se objevují ve zpracování odpadů. Jde především o třídění odpadu a získání co největšího profitu z jeho dalšího zpracování. V tomto segmentu je vývoj poměrně bouřlivý.

Jaké byly hospodářské výsledky vaší firmy v posledních letech, ať už se to týká obratu nebo zisku?

Z hlediska obratu se pohybujeme v rozmezí 4,5 až 5 miliard korun ročně. Tento trend bychom rádi udrželi i v následujících letech, kdy bychom chtěli postupně obrat navyšovat. Firma je trvale zisková.

Kam v posledních letech směřovaly vaše největší investice?

Největší investice u nás směřují určitě do zkvalitnění lidského potenciálu firmy, protože jsme inženýrskou firmou, která je postavena hlavně na zaměstnancích. Hodně investujeme do vědy a výzkumu, spolupracujeme s vysokými školami a s vědeckými pracovišti, jak v České republice, tak i v zahraničí. Jsme přesvědčeni o tom, že to je správná cesta, která nás povede k úspěchu jak v domácím, tak i v mezinárodním obchodě.

Na závěr bych rád ještě zmínil, že ČKD Group zásluhou svých realizovaných projektů v oboru energetika a plyn byla v roce 2014 vybrána mezi významné evropské firmy s inovačním potenciálem. Toto téma s přehledem všech těchto firem, jejich výsledky a názorem jejich managementu na inovace, byla publikována v knize „Global Innovation Leader Book“. Koncem loňského roku ji vydalo nakladatelství LID Publishing ve Velké Británii.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...