1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

COLAS CZ a.s.

Colas cz 18Využijme krizi jako příležitost

V porovnání s jinými obory je na tom stavebnictví ještě poměrně dobře. Pozemní výstavba sice zažívá útlum, ale inženýrské stavitelství mírně roste. Zda se koronavirová krize stavebnictví dotkne naplno, nebo ne, bude záležet i na přístupu vlády, tedy na tom, zda naplní své sliby a udrží investice do infrastruktury. Společnost COLAS CZ a.s., lídr na stavebním trhu, zatím zůstává optimistická. „Nebojme se krize, využijme ji jako možné příležitosti,“ říká v rozhovoru obchodní ředitel Ing. Tomáš Hlaváček.

Jak se vám loni stavělo? Neměli jste nouzi o zakázky?

Loňskou stavební sezónu hodnotím jako poměrně dobrou. Určité potíže nám sice způsobila situace kolem COVIDu-19, takže nám na jaře chyběli na některých stavbách zaměstnanci či materiál, ale zvládli jsme to. Co se množství zakázek týče, jednotlivé regiony se výrazně lišily a liší. V některých oblastech jsme i díky odvaze zadavatelů překročili plánované obraty, v jiných jsme ale zůstali za očekáváním. V průměru však plány a očekávání letošního roku plníme. Mírné starosti nám ovšem dělá určitá nervozita na trhu, která sráží ceny nových zakázek, a to až za hranici rentability.

Jak nyní hodnotíte kondici českého, potažmo evropského stavebnictví? Jak do něho zasáhla koronavirová krize a útlum celé ekonomiky?

Stavebnictví je na tom v porovnání s jinými odvětvími ještě docela dobře. Pozemní stavitelství již zažívá pokles v důsledku omezení investic soukromého sektoru, ale inženýrské stavitelství mírně roste. Do značné míry jsme závislí na tom, zda vláda naplní své sliby a udrží investice do infrastruktury, případně je ještě navýší. Chování vlády je také důležitým indikátorem pro zvýšení důvěry spotřebitelů a soukromých investorů vekonomiku a podporu pozitivního sentimentu na trzích. Stavebnictví je sektor, kde každá investovaná koruna má multiplikační efekt, investice do infrastruktury podporují zároveň i další navázaná odvětví, jako je například výroba strojů a stavebních materiálů.

Přesto ale vaše společnost roste – nejen díky zakázkám, ale také díky akvizicím. Na jaře jste získali společnost Silnice Žáček s.r.o., a spolu s ní nové pracovníky i výrobní areál v Provodíně. Proč jste se pro akvizici rozhodli a co od ní očekáváte?

Věříme, že díky této akvizici posílíme pozici naší společnosti na Českolipsku a celkově v Libereckém kraji. Jak správně zmiňujete, získali jsme díky tomuto kroku nové, zkušené kolegy, a to se v našem oboru, kde je stále obtížnější najít kvalitní zaměstnance, opravdu počítá.

Mezi vaše zdařilé projekty z poslední doby se přiřadila rekonstrukce silnice Černá u Bohdanče. Proč se podle vás stavba tak povedla?

To je spíše otázka pro kolegy z Pardubicka, kteří za tuto stavbu získali krásné druhé místo v soutěži Nejzdařilejší stavba silničního hospodářství v Pardubickém kraji. Obvykle je k takovému úspěchu zapotřebí dobrá práce nejen na straně realizační firmy, ale také projektanta a investora.

K aktuálním stavbám, na nichž pracujete, patří polygon pro testovací a vývojové centrum skupiny BMW. V jaké fázi projekt je a čím je výjimečný?

Momentálně v rámci tohoto projektu provádíme zemní práce a začínáme realizovat inženýrské sítě. Jedná se o vysoce technologickou investici, která je svým rozsahem v České republice unikátní. Po jejím dokončení by testovací centrum mělo vytvořit stovky pracovních míst pro kvalifikované zaměstnance nejen z tuzemska.

Jaké další zajímavé zakázky, ať už dokončené nebo rozpracované, byste rád zmínil?

Naše společnost realizuje ročně stovky zajímavých zakázek různého rozsahu. Pokud mám uvést několik příkladů, může to být například stavba II/353 Velký Beranov, což je obchvat, který stavíme na Vysočině. Naši mostaři se zase podílí na realizaci mostů v rámci zakázky Zabezpečení podjezdných výšek na Vltavské vodní cestě I.b etapa: Vraňansko – Hořínský kanál. Na Plzeňsku jsme provedli Opravu AB vozovky dálnice D5 v km 67,330-76,570 P a 76,570-64,550 L. Dokončujeme také práce na stavbě Peronizace v ŽST Pačejov. Zmínit bych mohl i mnoho dalších.

Na jakých hodnotách a pilířích jste postavili úspěch vaší firmy? Jaké jsou vaše konkurenční výhody?

Naše společnost disponuje silnou průmyslovou základnou – vlastníme lomy a obalovny, vyrábíme modifikovaný asfalt. O tuto základnu se opírá stavební výroba. Je to základní pilíř i výhoda oproti některým našim konkurentům. Zároveň pravidelně investujeme do obnovy a posílení strojního vybavení. Zásadním faktorem úspěchu každé firmy jsou však její zaměstnanci. Jsme si toho vědomi a podporujeme jejich profesní růst prostřednictvím trvalého a cíleného vzdělávacího programu. Dobře funguje i mezinárodní spolupráce v rámci skupiny COLAS, která nám umožňuje získávat zkušenosti a využívat know-how našich zahraničních kolegů.

Když jste zmínil zaměstnance, tak jaká je personální situace ve vaší firmě? Kolik lidí u vás pracuje?

Počet pracovníků u nás osciluje kolem čísla 1500, v závislosti na tom, v jaké fázi stavební sezóny se nacházíme. Stejně jako ostatní firmy z našeho oboru se i my potýkáme s nedostatkem kvalitních zaměstnanců, zvláště ve výrobních profesích. Souvisí to se stavem českého technického školství, změnou priorit u mladých lidí a nižší atraktivitou oboru.

Na co nové pracovníky lákáte? Najdou u vás zajímavé benefity?

Našim zaměstnancům nabízíme podobné benefity jako ostatní podobné firmy v oboru. Za zásadní považuji firemní kulturu, která klade důraz na zaměstnance jako na základní kámen úspěchu firmy a dává mu tuto skutečnost najevo. Zaměstnanec se musí ve firmě dobře cítit, mít motivační finanční ohodnocení a odpovídající pracovní podmínky, aby mohl svou práci vykonávat bezpečně. Jeden benefit nás ale od ostatních firem v oboru přece jen odlišuje. Ještě před pandemií koronaviru jsme zavedli právo zaměstnanců, kterým to jejich pozice umožňuje, vykovávat jeden den v týdnu svou práci z home-office. Velmi se nám to osvědčilo.

Jaké ekonomické výsledky letos očekáváte? V jaké výši se pohybuje nebo bude pohybovat váš roční obrat?

Předpokládáme, že se nám podaří dosáhnout výsledků, jaké jsme si pro letošek naplánovali, což oproti loňskému roku znamená růst, přičemž obrat by se měl pohybovat kolem 5,5 miliard korun.

Jaké jsou vaše priority pro další rozvoj společnosti?

Pokračujeme v růstu jednak směrem lepšího regionálního pokrytí trhu, jednak rozvojem nových aktivit. Stejně tak pracujeme na zvyšování naší kvalifikace a digitalizace firemních řídících procesů. A myslím, že do budoucna se vyplatí nebát se krize, ale využít ji jako možné příležitosti.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...