1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

CONTEG, spol. s r.o.

CONTEG 19Realizujeme řadu aktivit pro budoucí růst

Snaha dělat pořád něco nového je jedním ze základních rysů společnosti CONTEG, která tuto dlouhodobou charakteristiku potvrdila i během uplynulého roku 2021. Na mezinárodní trh opět uvedla novinky v podobě špičkových serverových rozvaděčů či chladicích jednotek pro datová centra nebo také zvýšila užitnou hodnotu svých kabelážních a venkovních rozvaděčů.

Uspěla však také při hledání alternativních dodavatelů, dále rozšířila portfolio o stále populárnější výdejní a doručovací boxy a zaměřila se i na investice do nových výrobních technologií. Letos chce v tradičně ambiciózních plánech pokračovat. „V minulém roce jsme původně očekávali až dvaceti procentní růst. Od prvního pololetí jsme podobně jako řada jiných firem evidovali opravdu velikou poptávku ze strany zákazníků. V našem případě byla poptávka jak po datových centrech a rozvaděčích, tak i po dalších produktech. Zároveň už ve druhém kvartále začaly přicházet problémy s cenami vstupních materiálů i s jejich nedostatkem a tím i prodloužení výrobních termínů. Proto se nakonec náš růst za rok 2021 pohyboval pod 10 %,“ říká na úvod Vojtěch Voláček, jednatel a obchodní ředitel společnosti CONTEG, která je s téměř 700 milionovým obratem a přibližně 300 zaměstnanci klíčovou součástí skupiny CONTEG Group.

Šikovná řešení

V rámci managementu firmy museli mimo jiné sáhnout ke strategickým rozhodnutím, díky kterým se podařilo úspěšně reagovat na nenadálý vývoj na globálním trhu. „Začali jsme například hledat alternativní dodavatele a také jsme přistoupili k rozhodnutí navýšit skladové kapacity, abychom mohli kontinuálně vyrábět. Přesto nás stále omezují delší dodací lhůty některých komponentů. Jsou to evropské i mimoevropské komponenty, jejichž dodávky trvají někdy až šest měsíců, zatímco dříve byly u nás zhruba za měsíc,“ vysvětluje jednatel společnosti CONTEG s tím, že zpomalení dodavatelských řetězců a růst cen materiálů i finálních výrobků se samozřejmě promítá také do jednání se zákazníky. „Vyžaduje to spoustu komunikace navíc a zásadní je, aby se podařilo zákazníkům růst cen výrobků objasnit situací na trhu nebo v případně nedostatku některých komponent přijít se šikovným řešením, jako jsou například dodávky výrobků bez nich a poté je nainstalovat dodatečně. Dokážeme tak třeba dodat chladicí jednotky a pomoci zákazníkovi s instalací datového centra, a až poté doplníme méně kritický komponent. Vidíme, že obdobně postupují i další firmy, například automobilky,“ pokračuje Vojtěch Voláček.

Společnost CONTEG podle něj náročné období zvládla nejen proto, že sehnala alternativní dodavatele v Česku i v zahraničí, ale že i naskladnila velké množství dodávaných komponentů. Zaměřila se také na doplnění pracovníků na potřebné pozice i na nezbytná opatření proti šíření nemoci COVID-19, která je hlavním hybatelem globálních změn. Jakožto firma, která chtěla už od svého založení v roce 1998 vždy růst, mít více zákazníků a čím dál lepší produkty, se CONTEG pravidelně věnuje také investicím do dalšího rozvoje. Výjimkou nejsou ani poslední dva pandemické roky, během kterých sice přišla nebývalá nejistota, avšak IT odvětví vůči tomu zůstává docela rezistentní. Lidé i firmy totiž potřebují stále výkonnější připojení k internetu, menší lokální datacentra, nové kapacity pro zálohování dat nebo optimalizaci kancelářských prostor. Objevují se i zcela nové fenomény, jako je těžba kryptoměn.

To všechno jsou oblasti, kde se uplatňují serverové rozvaděče, běžné kabelážní rozvaděče, venkovní rozvaděče, výkonné chladicí jednotky, moderní kabelové systémy či monitoring a zabezpečení. „Vnímáme, že IT průmysl je v dobré kondici, taktéž poptávka po průmyslových rozvaděčích je silná, proto plánujeme rozšiřovat výrobní závody a nakupovat nové automatizované linky. Kromě toho posilujeme oddělení, jako je marketing, výzkum a vývoj i další technická oddělení. Chceme přivádět do firmy nové lidi a ukázat, že máme zajímavou práci a jsme opravdu dobrý zaměstnavatel. Pro budoucí růst firmy zkrátka realizujeme řadu aktivit,“ zdůrazňuje jednatel společnosti CONTEG, která jen v roce 2021 investovala přes 150 milionů korun. Investice šly do nových ohýbacích linek německé značky Trumpf i do rozšíření výrobních a skladových prostor. Co se týče zázemí, významnou novinkou bylo také stěhování firemního sídla na novou atraktivní adresu, kterou je ulice Štětkova poblíž Kongresového centra na pražském Pankráci.

Novinky a sexy produkty

Společnost CONTEG zákazníkům a obchodním partnerům opět představila také spoustu produktových inovací, mezi kterými vyniká především nový serverový rozvaděč z nejvyšší řady RF1. „Nebojím se říct, že je to vůbec nejlepší rozvaděč na trhu, což potvrzují reakce našich zákazníků i naše zkušenosti z prvních instalací. Rozvaděč má pevný laserem svařovaný rám s nosností až 2-tisíce kilogramů, hloubkou až 1200 mm, šířkou 800 mm a výškou 52U. Nové řešení umožňuje otevřít dveře rozvaděče až do úhlu 190 stupňů. Uvnitř nabízí množství variant pro vyvazování kabelů i pro instalaci systémů chlazení. Mezi vychytávky patří i snadno odnímatelné horní kryty a vertikálně dělené bočnice,“ popisuje Vojtěch Voláček novinku, která je vhodná pro instalace těžkých IT zařízení v datových centrech.

Další inovace se objevily v segmentu chladicích jednotek, kde společnost CONTEG uvolnila na trh řešení s názvem CoolSeven, které funguje na principu přímého výparu s chladivem cirkulujícím mezi jednou vnitřní a jednou vnější jednotkou. Díky oddělení vnitřní a venkovní jednotky a přesnému řízení chladicího výkonu na základě teplot vzduchu není potřeba dodatečného odvětrávání místnosti. Na podobném principu fungují i nové venkovní chladicí jednotky typu CoolOut, které jsou vybaveny invertorově řízeným rotačním DC kompresorem o výkonu až 25 kW. Díky technologii obtoku horkých par je možné řídit jejich chladicí výkon od 11 % celkového výkonu bez ohledu na venkovní podmínky. Společnou předností těchto inovací je vysoká uživatelská jednoduchost včetně velmi snadného spuštění.

Zcela specifickou kapitolou v oblasti produktových inovací jsou výdejní a doručovací boxy, jejichž výrobou i provozem se od roku 2020 zabývá samostatná společnost CONTEG Payment4U, nyní přejmenovaná na OX Point, s desítkami zaměstnanců. „V současné době, kdy neustále sílí trend online nakupování, je to skutečně sexy produkt. Výdejní boxy jsou na rozdíl od rozvaděčů, které jsou většinou skryté uvnitř budov, hodně vidět. Část boxů vyrábíme pro Rohlík.cz. Také provozujeme vlastní síť těchto boxů, a to u čerpacích stanic společnosti MOL, poboček České pošty či objektů Správy železnic a dalších lokalit,“ doplňuje jednatel společnosti, která vidí v novém produktu značný potenciál. Konkurenční výhodou pro ni budou bohaté zkušenosti se systémy chlazení, díky kterým dokáže zákazníkům dodávat i boxy určené pro výdej chlazených či naopak ohřívaných potravin.

A s jakými konkrétními ambicemi jde společnost CONTEG do roku 2022? „Určitě budeme pokračovat v inovacích, prezentacích novinek a v přidávání nejrůznějších doplňkových produktů, které podporují prodeje rozvaděčů. To jak v oblasti dennodenního prodeje, tak i v oblasti datových center. Nadále se budeme dívat také po akvizicích výrobních, IT, či servisních firem v Česku i zahraniční, s cílem mít ještě komplexnější nabídku pro naše zákazníky. Působíme v 60 zemích světa a chceme ještě více proniknout na tyto trhy a využít naše know-how všude tam, kde vidíme prostor. Věřím, že zákazníkům budeme opět dodávat nová technologická řešení včetně složitějších automatizovaných celků a že pod jednou kvalitou, garantovanou skupinou CONTEG, nabídneme co nejvíce špičkových produktů za dobrou cenu. To je nadále náš cíl,“ odpovídá Vojtěch Voláček, který se těší také na pokračování spolupráce s významnými zákazníky, jako jsou mobilní operátoři, bankovní společnosti, kolokační datacentra, přední evropské aerolinky a logistické firmy či veřejné subjekty v Evropské unii, Srbsku, Egyptě nebo Saúdské Arábii.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...