1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Contipro a.s.

Contipro 18Objevujeme nový potenciál pro naši kyselinu hyaluronovou

Kyselina hyaluronová je jednou z nejžádanějších látek ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Dlouhodobě se na ni specializuje česká biotechnologická společnost Contipro a.s., založená v roce 1990 vědcem docentem Vladimírem Velebným. Firma dnes patří mezi světové lídry ve výrobě a výzkumu kyseliny hyaluronové.

Na současnou pozici vystoupala postupně – nejdříve se zaměřila na výživové doplňky, později na aktivní látky pro kosmetiku a nyní se věnuje inovacím ve farmacii a biomedicíně. „Naším hlavním byznysem je pořád kyselina hyaluronová jako surovina. Nechceme ani příliš konkurovat našim vlastním zákazníkům, kteří z ní vyrábějí produkty pro koncové odběratele,“ říká v rozhovoru Mgr. Ondřej Jireš, vedoucí marketingu ve společnosti Contipro a.s.

Contipro je ryze českou farmaceutickou a kosmetickou společností. Kdy a za jakých okolností se začal psát její příběh? Jaký byl původní výrobní program firmy?

Contipro založil v roce 1990 společně s partnery biochemik Vladimír Velebný, který se již při svém působení na lékařské fakultě zabýval pojivovými tkáněmi a jejich složkami, například kyselinou hyaluronovou. Měl touhu se vědě nejen věnovat, ale docílit také konkrétních výstupů v podobě užitečných produktů pro spotřebitele. Krátce po Sametové revoluci se proto pustil do podnikání s cílem vyrábět kyselinu hyaluronovou. Poptávka po ní byla s nástupem 90. let na velkém vzestupu, který se zřetelně projevoval nejenom v kosmetickém průmyslu, ale i v dalších odvětvích. Biotechnologická výroba kyseliny hyaluronové ale vyžaduje vysoké vstupní náklady na vybudování výrobních linek. Na ně Contipro vydělalo mícháním doplňků stravy v dětském pokoji jednoho rodinného domu. Každý nějak začínal.

V současnosti se zaměřujete v první řadě na výrobu kyseliny hyaluronové a produkty na její bázi. Jakou technologii při výrobě kyseliny hyaluronové používáte a v čem spočívá její originalita či účinnost?

Contipro vyrábí kyselinu hyaluronovou z přátelských bakterií. Vstupní náklady jsou proto velice nízké. Jedná se v podstatě pouze o krmivo pro bakterie v podobě běžných potravin. Výrobní linky máme vysoce automatizované, proto nepotřebujeme ani velké množství operátorů výroby. Je to jen několik desítek lidí se vzděláním převážně z oblasti potravinářství nebo chemie. Výrobní procesy je potřeba neustále kontrolovat a optimalizovat, což vyžaduje komplexní know-how a kvalitní pracovníky. Díky tomu lze dosáhnout vysoké ziskovosti. To nám umožňuje neustále investovat do dalšího růstu celkové výkonnosti a spolehlivosti výroby. Navíc zbude dost prostředků, abychom provozovali vlastní velké výzkumné a vývojové centrum.

Jaké produkty na bázi kyseliny hyaluronové máte ve svém portfoliu a v jakých odvětvích se uplatňují?

Naším hlavním byznysem je pořád kyselina hyaluronová jako surovina primárně pro farmaceutický průmysl. Nechceme ani příliš konkurovat našim vlastním zákazníkům, kteří z ní vyrábějí produkty pro koncové odběratele. Proto třeba v kosmetice nemáme žádné pleťové krémy. Vyvinuli jsme například revoluční suchou kosmetiku z nanovláken kyseliny hyaluronové, ale ani tu jsme neuvedli jako finální produkt. Odebírají ji od nás kosmetické firmy, které tyto inovativní produkty přidaly do svého vlastního portfolia. Z našich vlastních produktů pro koncové zákazníky zmíním výrobky na hojení ran a veterinární produkty. Zde se velké popularity dočkala především kloubní výživa Geloren, kterou jsme díky silné poptávce od zákazníků nakonec uvedli na trh i ve variantě pro lidi. Tím jsme se paradoxně vrátili na začátek naší historie a opět máme zastoupení v segmentu doplňků stravy, který jsme již dávno předtím opustili.

K jakým zákazníkům a na jaké trhy, domácí či zahraniční, míří vaše produkty?

Nyní dodáváme do zhruba 70 zemí světa a své působení na nejdůležitějších trzích posilujeme zakládáním dalších obchodních poboček. Věříme, že nás čeká pokračování našeho růstu posledních let, kdy jsme za 5 let vyrostli v tržbách zhruba na dvojnásobek. Nejspíš neporosteme tak rychle, ale stagnaci v dalších letech opravdu neočekáváme.

Jaké nové produkty nyní vyvíjíte a na jaké trendy či požadavky zákazníků odpovídáte svými inovacemi?

Zmíněný lidský Geloren je jeden z mála produktů, který vzešel ze silné poptávky zákazníků. My se zaměřujeme na jinou než marketingovou cestu k budování našeho portfolia. Náš generální ředitel a majitel, docent Vladimír Velebný, je pořád vědec každým coulem. I proto následujeme jeho strategii postavenou na výzkumu tkání. Vyvíjíme nové biologické materiály. Zkoumáme jejich účinky na tkáně. V případě úspěchu pak navazujeme přímým vývojem produktů, na kterém zpravidla spolupracujeme s kapacitami z medicíny a akademické sféry. Je to náročná cesta. Finančně si ji ale Contipro může dovolit, a navíc vede k opravdu inovativním produktům, které nemají na trhu plnohodnotnou alternativu.

Předpokládám, že máte špičkově vybavené výzkumné pracoviště.

Ano, máme špičkově vybavené laboratoře přímo v našem výrobním areálu v Dolní Dobrouči u Ústí nad Orlicí. Aktuálně jsme otevřeli novou certifikovanou analytickou laboratoř ve zcela nově postavené budově, takže i naše výzkumné centrum roste společně s celou firmou. Nyní tam pracuje více než 130 odborných pracovníků. Někdy je velmi těžké přitáhnout dobré vědce na venkov, ale táhne je sem právě tematika našeho výzkumu a kvalitně vybavená pracoviště. Někteří z nich velmi oceňují i naši lokalizaci uprostřed ryze přírodní krajiny na úpatí Orlických hor.

Jakým směrem se nyní vyvíjí váš výzkum v oblasti kyseliny hyaluronové a jejích aplikací?

Mezi surovinou a finálním produktem je ještě jedna úroveň, které říkáme forma. Formou kyseliny hyaluronové může být prášek, gel, nanovlákno, tenký film a spousta dalších materiálů. Právě rozvoji forem se nyní intenzivně věnujeme. Otevírají nám úplně nové možnosti uplatnění kyseliny hyaluronové. Tato přirozená látka se běžně nachází v lidském těle a má v něm mnoho funkcí. Proto se dá využít v širokém spektru zdravotnických prostředků a léčiv pro různé oblasti medicíny. Může také nahradit spoustu nebezpečných syntetických látek, které se nyní používají třeba jako nosiče léčiv v těle pacienta. A novými formami široké uplatnění kyseliny hyaluronové ještě dále násobíme. Nyní vyvíjíme například světlocitlivý gel na opravu poškozených chrupavek jednoduchým artroskopickým zákrokem, dále například tenké filmy pro efektivní léčbu vážných popálenin nebo nit pro hojení parandontálních ran. Je toho opravdu hodně, ale co si budeme povídat, trvá to. Cesta k inovacím znamená spíš hodně úsilí než jeden dobrý nápad. Nápadů je totiž hodně, ale k produktu vést nemusí.

Spolupracujete s nějakými vzdělávacími institucemi? Podporujete školáky a studenty, kteří studují v oborech, z nichž by se mohli rekrutovat vaši zaměstnanci?

Contipro se zaměřuje na podporu vzdělávání pro všechny věkové kategorie. Založili jsme školku a školu pro veřejnost, kterými chceme kvalitativně zvyšovat nabídku vzdělávání v našem regionu. Pro středoškoláky pořádáme vzdělávací programy, které jim umožní přičichnout k reálné vědě. Pro vysokoškoláky pak nabízíme programy, které jim přinášejí praxi, zkušenosti z reálného výzkumu v průmyslu i motivaci do další práce. Je jasné, že programy pro vysokoškoláky mohou pomoci vychovat nové zaměstnance. Přesto celkově nekalkulujeme s návratností těchto aktivit. Chceme vzdělávání podporovat, to je náš prvotní cíl.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...