1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Contipro, a.s.

Contipro 18Vyplácejí se nám investice do technologií i do vzdělávání

„V minulém roce se nám docela dařilo a s našimi výsledky můžeme být spokojeni,“ říká na úvod rozhovoru Vladimír Velebný, generální ředitel a předseda představenstva tuzemské biotechnologické společnosti Contipro, která očekávala, že za rok 2022 dosáhne tržeb mírně přes jednu miliardu korun.

Firma, pro kterou v Dolní Dobrouči na Orlickoústecku pracuje zhruba 300 zaměstnanců, se opět věnovala především inovacím a vývoji produktů na bázi kyseliny hyaluronové, která patří mezi vůbec nejžádanější látky ve farmaceutickém, zdravotnickém a kosmetickém průmyslu. Letos se chce věnovat nejen dokončení výzkumných projektů, které nabraly zpoždění vlivem změn ve schvalovacích procesech, ale třeba také restartu vlastních vzdělávacích aktivit pro žáky základních, středních i vysokých škol.

Rok 2022 hodnotíte se spokojeností. Jaké nové výzvy vaší firmě přinesl?

Jak jsem naznačil, během minulého roku se nám vcelku dařilo, což potvrzuje i fakt, že pravděpodobně dosáhneme stejných, ne-li vyšších tržeb, jako v roce 2021, kdy jsme byli lehce nad jednou miliardou korun. Určitým problémem pro nás samozřejmě nadále jsou ceny energií, i když jejich růst jsme dosud tolik nepociťovali. Abychom si zajistili zdroje pro výrobu páry na příští roky, investovali jsme do nových hořáků do plynových kotlů, které nám umožní alternativně využívat plyn nebo lehké topné oleje. Také se nám vyplatilo, že jsme vzhledem k nejistému vývoji na trhu drželi skladem dostatek vstupních materiálů nakoupených za staré ceny. I přes všechna tato opatření jsou naše náklady oproti roku 2021 o dost vyšší. Přesto jsme se v průběhu roku 2022 snažili ulehčit našim zaměstnancům v tíživé situaci zvýšením mezd.

Povedlo se vám opět uvést na trh produktové novinky, které chystáte prakticky každoročně…

Na trh jsme uvedli dvě kosmetické suroviny na bázi kyseliny hyaluronové. Kromě toho již máme připravené další nové zdravotnické prostředky, které čekají na udělení CE značky notifikovanými osobami. Věříme, že tyto tři nové produkty uvedeme na trh v roce 2023.

Stihli jste se věnovat také zcela novým výzkumným projektům?

Výzkum a vývoj se u nás rozvíjí na třech úrovních. První z nich je materiálová, což jsou deriváty a fragmenty hyaluronanu, jejichž výroba je víceméně zvládnutá. Dále to jsou formy na bázi hyaluronanu jako například nanovlákna, mikrovlákna nebo gely. Tady jsme dospěli do fáze, kdy máme produkty využitelné v medicíně a soustředíme se spíše na to, jak formy technologicky správně a efektivně vyrábět, aby splňovaly všechny požadavky. Třetí úrovní jsou zcela nové aplikace v medicíně, kterých je hned několik. Jako příklad mohu zmínit přípravek pro prevenci rozpadu švů po sešívání operačních ran nebo přípravek na popáleniny a transplantace kůže. Rozpracovaných projektů, které potřebujeme přenést z laboratoří do výroby, je opravdu celá řada.

Již dříve jsme i v našem časopise psali o tom, že jste vědec, který si jde za svými sny. Jaké sny to nyní jsou a jakým způsobem chcete firmu dál rozvíjet?

Na prvním místě je dohnat již zmíněné zpoždění v procesu udělování CE značek novým výrobkům. To je pro mě největší výzva, která souvisí se změnou pravidel pro zdravotnické přípravky. Jako výzkumný ústav bychom možná mohli být spokojení s tím, že jsme něco vyzkoumali, patentovali nebo publikovali v odborných časopisech, ale to je málo. Proto je pro mě obrovskou výzvou, abychom naše výrobky dokázali vyrábět s co nejnižšími náklady, tedy na automatických výrobních linkách, a dostali je k co nejvíce odběratelům.

Zajímavostí je i spolupráce společnosti Contipro s Vědeckým poradním sborem. V čem vidíte největší přínos této spolupráce?

V našem poradním sboru jsou lidé z různých vědeckých pracovišť, kteří nám přinášejí nové nápady. Pak je na nás, zda je zpracujeme do podoby výrobků, které někdo skutečně chce a potřebuje. To je tedy hlavní přínos Vědeckého poradního sboru, který nám dává podněty, co a jak by se dalo rozvíjet pro konkrétní využití v praxi. V poslední době jsme na tomto základě vyvíjeli třeba nové přípravky na popáleniny nebo na prevenci rozpadu pooperačních švů. Novinkou jsou rovněž přípravky z kyseliny hyaluronové, které se vkládají do úst pacientům po radioterapii hlavy, ústní dutiny nebo krku. Tito lidé mají spálené sliznice, takže nemohou pořádně jíst, ale díky našemu přípravku se jim sliznice velice rychle hojí. I u těchto přípravků jsme blízko získání CE značky, tedy vstupu na trh.

Dlouhodobě se zaměřujete na vlastní vzdělávací systém. Přináší vaše „vzdělávací pyramida“ očekávané výsledky a vracejí se firmě investice do vzdělání?

Zhodnotit návratnost investic do vzdělání jde velice těžko, ale my máme pocit, že se nám vrací. Důležité pro nás je, že jsme firma, která chce ve svém regionu nejen podnikat, ale také mu něco přinášet. Cítíme, že máme vůči regionu zodpovědnost, a i proto jsme zavedli vlastní vzdělávací systém. Máme základní školu Erudio pro 1. až 5. třídu, kde se mimo jiné díky rozšířené výuce angličtiny snažíme zvednout jazykovou gramotnost v okolí. Co se týče středoškoláků, v rámci projektu FYBICH se zaměřujeme na přírodní vědy, tedy na fyziku, biologii a chemii, a vidíme, že i tyto výzkumné a vzdělávací aktivity se nám vyplácejí. Stejně tak je tomu v případě vysokoškolského Contipro Institutu, kde studenti například dělají diplomové práce související s naším výzkumem a vývojem. Musím dodat, že ve vzdělávání procházíme restartem po covidu, který všechny aktivity strašně omezil. Uspořádali jsme Týden vědy pro okolní gymnázia, jejichž studenty hodně zasáhla online výuka. Teď vidíme, jak jsou znovu nadšení do práce v různých oblastech výzkumu a vývoje, takže podobně jako ve výrobě a prodeji se i v oblasti vzdělávání chceme co nejdříve dostat na původní úroveň.

Máte nyní v plánu také investice do dalších výzkumných a technologických kapacit?

Vzhledem k tomu, že se potřebujeme posunout od výzkumu k novým výrobkům, máme již připravené investiční plány v oblasti nové výstavby s prostorami pro nové technologie. I to je pro nás další velká výzva, kterou musíme dotáhnout, abychom zúročili naši předchozí mnohaletou práci ve výzkumu a vývoji. Během příštích pěti let budeme investovat přibližně 1,5 miliardy korun do vybudování nových výrobních prostor a pořízení nových technologií. A když pozoruji vývoj cen, tak si myslím, že ani tato částka nebude stačit. Až se nám povede nové investice dokončit, půjde o další významný milník pro naši firmu.

S jakými plány jste vstoupili do letošního roku? Co pro vás bude v roce 2023 hlavním cílem?

Znovu se budu vracet k našemu záměru a cíli dohnat všechno, co se v předchozím období zpozdilo. Budeme tedy chtít posunout projekty z fáze výzkumu do výroby, postavit prostory pro nové technologie a pokračovat chceme také v budování obchodní sítě, kterou jsme začali postupně rozšiřovat v Evropě i ve Spojených státech amerických. Věřím, že díky tomu dokážeme rozšiřovat naše obchodní aktivity podstatně jednodušeji než teď. Celkově budeme rádi, když letošní rok bude rokem růstovým, a to i přesto, že si uvědomujeme, jak nákladné a náročné investiční projekty jsou před námi.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...