1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Cylinders Holding a.s.

Vitkovice cylinders 15Zajímá nás vodík, aplikace a kyslíkové lahve

Největší světový výrobce bezešvých ocelových lahví, tlakových nádob, svazků a kontejnerů s lahvemi pro energetiku, dopravu, průmysl i zdravotnictví se sídlem v Evropě si během roku 2020 polepšil v ukazateli EBITDA. A to i přes útlum trhu a pokles odbytu ve všech průmyslových výrobních oborech.

Společnosti, která disponuje osmi linkami na výrobu protlačovaných lahví v České republice, v Polsku a Bělorusku, se v tomto těžkém období začaly vracet nedávné investice. „Na novinkách samozřejmě stále pracujeme. Rozvíjíme například speciální technologie na výrobu tlakových nádrží pro vodík a technické plyny nebo zařízení na výrobu atypických tlakových systémů pro hydraulické aplikace. Celý náš holding staví na vývojových technologiích a principech cirkulární ekonomiky,“ říká v rozhovoru obchodní ředitel Roman Schenk.

Skupina Cylinders Holding je největším světovým výrobcem bezešvých ocelových lahví, tlakových nádrží či vysokotlakých nádob. Kde nachází vaše výrobky využití? Do jakých aplikací je dodáváte?

Naše výrobky nachází uplatnění hlavně v oblasti technických plynů. V tomto segmentu jsme dodavateli pro největší světové a evropské koncerny, jako je například Messer Technogas, Linde nebo Air Products, které obchodují s technickými plyny. Pak jsme dodavateli aplikací pro kyslíkové terapie, tedy lahví na kyslík pro dýchání. V našich lahvích také putuje kyslík do nemocnic a poliklinik. Další oblastí jsou aplikace pro požární ochranu budov. Vyrábíme i vysokotlaké lahve, které vydrží extrémní tlaky 1360 barů. Ty se používají třeba pro vodíkové aplikace, což je nyní zajímavé hlavně pro americký a evropský trh, kde se značně rozvíjí využití vodíku. Díky našim lahvím a jejich svazkům umíme uchovávat velké objemy vodíku při vysokých tlacích. Což je žádoucí například při energetickém využití vodíku, třeba v zásobnících u čerpacích stanic. I když tento segment poslední dobou roste, největší podíl tržeb stále tvoří technické plyny.

Jak se do vašich obchodů promítla koronavirová krize? Pociťujete útlum ekonomiky? Jak na to případně reagujete?

Z jedné strany je to útlum, z druhé nárůst. Vysvětlím to. Útlum pozorujeme zejména v oblasti technických plynů, kde nás i naši zákazníci informují o snížení jejich prodejů, a to až o 40 %. S ohledem na pandemii koronaviru se ale zvyšuje zájem o kyslíkové lahve. Lepších výsledků jsme i ve složité době dosáhli zaměřením na nové vodíkové trendy a na lahve pro kyslík k dýchání. V tomto segmentu jsme hodně exportovali a po tom, co od nás nic nenakoupil český stát, jsme rozjeli i retailové prodeje malospotřebitelům. Kyslíkové lahve putovaly například do Mexika a do Jižní Ameriky. Za poslední dva tři měsíce jsme prodali asi o 50 % více kusů než v minulém období.

Myslíte, že se to promítne i do vašich tržeb? Očekáváte pokles ekonomických výsledků?

Skupina Cylinders Holding v roce 2019 vytvořila konsolidované tržby v hodnotě 3,6 miliardy korun, což bylo o 10 % více než v roce 2018. Konsolidovaný ukazatel EBITDA se zvýšil zhruba o třetinu, z 314 na 410 milionů korun. Za rok 2020 jsme jako skupina poprvé překročili hranici 500 milion korun.

Kde je těžiště vašeho odbytu? Je to Evropa nebo spíše jiné kontinenty? A do jakých teritorií byste rádi pronikli?

Stejně jako v minulých letech, tak i v roce 2020 náš holding především exportoval. Podíl exportu byl přes 95 %. Evropa je pro nás číslo jedna. V posledních dvou letech se nám podařilo proniknout na americký trh, protože jsme si opatřili příslušné certifikáty a splnili tamní normy. Teď vstupujeme na nová teritoria, jako je například Austrálie, kde chceme budovat nové obchodní zastoupení a rozvíjet trh.

Jakou roli u vás hrají investice a nové technologie? Můžete zmínit některé dokončené nebo chystané projekty z těchto oblastí?

Investice a technologie jsou pro nás naprosto zásadní. Otevřeli jsme nedávno novou halu aplikací, do které jsme investovali zhruba 40 milionů korun. Umožní nám vyrábět různé aplikace, montovat svazky a kontejnery. Ty sice montujeme už dnes, ale nová hala nám zvýší kapacitu i kvalitu v tomto segmentu. Budeme montovat svazky s vysokými tlaky 500 a 1000 barů a standardní svazky s tlakem 200 a 300 barů – půjde o aplikace pro technické plyny a pro kyslík. Velmi kvitujeme i další investice, které jsme realizovali v nedávné minulosti – například výrobní závod v Bělorusku, kde jsme postavili novou halu pro dokončování výrobků, jež jsou určené pro země bývalého Sovětského svazu. Do běloruského Cylinders Bel putují polotovary z České republiky nebo z Polska a dokončují se tam, aby se pak prodávaly třeba v Rusku, na Ukrajině nebo v Kazachstánu.

Jaké výrobní technologie u vás konkrétně používáte?

Jsme jedna ze tří firem na světě, která vyrábí lahve takzvaným zpětným protlačováním. Navíc, ostatní dodavatelé kupují trubky v Číně nebo v Indii a ty pak dokončí na svých strojích. Tak produkují lahve. My už ale trubky nenakupujeme. Od prvního září 2020 máme své. Otevřeli jsme totiž další investici, novou linku v Polsku, kde protlačujeme lahve. Takže nebudeme používat nakoupené trubky, ale kovat náš materiál a vyrábět přímo z našich surovin vyrobených v České republice nebo v Polsku.

Úspěch každé firmy záleží na lidech. Kolik zaměstnanců máte? A jaké pozice nejčastěji obsazujete?

Aktuálně u nás pracuje kolem 1100 zaměstnanců. V České republice je to asi 550 lidí, další velká část pracuje v Polsku. V běloruském závodě je asi 50 lidí. Zaměstnance pak máme i v Německu, Dubaji, Indii nebo v Rusku. Obsazujeme hlavně dělnické a technické profese, ale před pár týdny jsem například přijal nového obchodního zástupce pro maloobchod, což souvisí s naší snahou rozvíjet aktivity v oblasti retailu.

Jaké novinky nebo výzvy – nejen z oblasti obchodu – máte nyní před sebou? Na co se budete soustředit?

Už jsem to vlastně v předchozích odpovědích naznačil. Velmi nás nyní zajímá oblast vodíku, na tu se budeme soustředit, tu budeme rozvíjet. V tomto segmentu vidíme budoucnost. Čeká nás rozvoj spolupráce na nových trzích, ať už na americkém, kanadském nebo australském. V České republice, přesněji v naší domovské Ostravě, rozvíjíme společně se společností Vítkovice, a.s., a dalšími partnery z vodíkového byznysu, z Česka i zahraničí, vizi vodíkového města H2 District. Velký potenciál pak vidíme v retailu. Do maloobchodu chceme vstoupit ve větší míře než dosud.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...