1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

DAIDO METAL CZECH, s.r.o.

Daido metal 18Naše kluzná ložiska slouží v každém druhém automobilu na světě

Japonská preciznost a čistota nejsou pro společnost DAIDO METAL CZECH prázdnými pojmy. Zaměstnanci je v podniku zohledňují znovu každý den, když vyrábí kluzná ložiska pro automobily. Že je firma úspěšná, ukazuje prostá statistika: její kluzná ložiska slouží v každém druhém automobilu na světě. Společnost spadá do holdingu japonské společnosti Daido Metal Co., Ltd., která se řadí k největším výrobcům kluzných ložisek na světě. Tradici v oboru rozvíjí od roku 1939.

Výrobní závod DAIDO METAL CZECH v České republice vznikl v roce 2005 a jako vhodnou lokalitu si firma zvolila Brno. Jednalo se o vůbec první zahraniční pobočku holdingu Daido Metal mimo Asii, která byla postavená jako nová továrna na zelené louce. Do tohoto klíčového milníku se firma rozvíjela jen prostřednictvím akvizic. Další historický mezník se odehrál v roce 2013, kdy vznikla sesterská společnost Daido Metal Co., Ltd. – Evropské technické centrum se sídlem v prostorách brněnského výrobního podniku. Centrum se zabývá výzkumem tribologických vlastností materiálu a výsledky ve formě analýz zkoušených materiálů předává mateřské společnosti, pak z nich těží celá skupina. Po brněnském závodě nás provedl jeho Factory Manager Ing. Tomáš Kubík.

Jakou pozici si společnost DAIDO METAL CZECH od roku 2005 vytvořila v rámci skupiny Daido Metal a jak je ze strany japonských vlastníků hodnocena?

Naše společnost je vedením skupiny Daido Metal vnímána jako nejdůležitější evropský závod vyrábějící kluzná ložiska určená pro evropské zákazníky. K výrobě se přidal také výzkum, a to v roce 2013, kdy vznikla sesterská společnost Daido Metal Co., Ltd. – Evropské technické centrum. Zkoumání materiálů je pro celou skupinu důležité. Vlastníci a vedení koncernu hodnotí českou dceřinku vzhledem k průběžnému plnění zisku pozitivně.

Co považujete za největší výhodu spolupráce se světovým lídrem v oboru motorových ložisek?

Spolupráce je přínosná v mnoha rovinách. Vůbec tou největší výhodou je průběžné získávání know-how z mateřské společnosti a také implementace nových technologií a projektů.

Které úkoly pro vás byly klíčové v roce 2018? Jakých výsledků, výrobních a ekonomických, se vám podařilo dosáhnout?

Klíčové úkoly pro rok 2018, které pokračují i v roce 2019, jsme výstižně vyjádřili v hesle společnosti, jímž se všichni řídíme. Zní: Vytvoření firemní kultury pro zajištění neustálého rozvoje. Kvůli poklesu trhu v kategorii naftových motorů se nám totiž poprvé v historii společnosti nepodařilo navýšit tržby oproti předchozímu roku a nepovedlo se ani splnit plánovaný objem výroby. Celkový objem tržeb dosáhl 792 milionů korun, což je o 7 % méně než v roce 2017, a čistý zisk poklesl o 11 % ve srovnání s předchozím rokem. K tomu se chceme postavit čelem.

Přestože se očekávání výsledků nenaplnilo, realizovali jste během uplynulého roku v brněnském závodě nové investice?

Ano, investovali jsme. V roce 2018 jsme zahájili instalaci strojů pro on-line vizuální kontrolu a pokračovali jsem v instalaci dalších ink-jetových potiskovacích strojů pro potisk ložisek identifikačními data matrix kódy. Nové investice jsou reakcí na stále náročnější požadavky našich zákazníků v oblasti kvality a identifikace dodávaných ložisek. Věříme, že zvýší naši konkurenceschopnost a upevní naše postavení.

Co očekáváte, že přinese letošní rok 2019? Jaké cíle jsou pro vás prioritní?

Je to poměrně jednoduché. Naše největší priority pro letošní rok jsou udržení ziskovosti a pokračování v projektech na snižování nákladů.

Celkově se v automobilovém průmyslu předpovídá stagnace či pokles prodejů? Vnímáte to podobně?

Ano, vnímáme to podobně. Jak jsem už řekl, všimli jsme si poklesu trhu v kategorii naftových motorů a budeme s tímto trendem dále pracovat.

Co je podle vás hlavní příčinou výkyvů na trhu? Automobilky v poslední době reagovaly například na kauzu dieselových motorů, projevit se mohlo ale také třeba posilování koruny vůči euru.

Z mého pohledu to jsou především nesmyslné regulace trhu ze strany Evropské unie.

Ve kterém segmentu výrobků vidíte největší potenciál do budoucna?

Myslím, že nyní není cílem se upínat na jeden segment výrobků, ale na maximální rozložení portfolia výrobků napříč obory. Tímto směrem také půjdeme.

Který z vašich výrobků je synonymem nejvyšší kvality a konkurenceschopnosti (nejen) na evropském trhu?

Synonymem Daido Metal kvality jsou především materiály kluzných ložisek a na ně navázané výrobní technologie tváření kovů za studena, třískového obrábění a povrchových úprav, které si naše společnost sama vyvíjí.

Pokud byste měl zmínit hlavní konkurenční výhody vašich produktů, jaké by to byly?

Naše výrobky jsou vyvíjeny tak, aby splnily požadavky těch nejnáročnějších norem. Přesnost výroby, vysoká odolnost materiálu a jeho třecí vlastnosti nám pomáhají dosáhnout optimálního výkonu a dlouhé životnosti výrobku. Kluzné plochy našich ložisek jsou vyráběny z polymerů, hliníkových a bronzových slitin s následnou povrchovou úpravou k dosažení co nejlepších vlastností. Ložiska do turbodmychadel se vyrábí třískovým obráběním tyčoviny z mosazných slitin.

Máte recept či vlastní zkušenost, jak řešit neblahou personální situaci v průmyslových odvětvích? Co musejí výrobní firmy dělat proto, aby měly dost kvalitních lidí?

Naše zkušenost je maximálně se věnovat stávajícím i nově příchozím zaměstnancům v jejich zaškolování. Snažíme se také věnovat se řešení interpersonálních vztahů ve všech týmech i mezi týmy. Zaměřujeme pozornost na motivaci všech zaměstnanců a budování sounáležitosti s naší společností. Pokud se o nás chcete dozvědět více nebo se podívat na aktuální volné pozice, navštivtenaše nové webové stránky www.daidometal.cz.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...