1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Daikin Industries Czech Republic, s.r.o.

Daikin 16Vyvíjí a vyrábí klimatizace pro Evropu

V plzeňském podniku Daikin Industries Czech Republic, s.r.o., se ročně vyrobí kolem 1,8 milionů klimatizačních jednotek určených pro venkovní i vnitřní využití. Většina z nich je expedována za hranice České republiky, například do Německa, Itálie, Francie a Turecka.

Velký podíl výrobků končí také na blízkovýchodním trhu. Již čtyři roky probíhá v areálu společnosti v industriální zóně na Borských polích vedle výroby také vývoj. K úspěchům plzeňského vývojového týmu patří například klimatizační jednotka Daikin Emura, která byla vyvinutá pro evropské potřeby, ale dnes se úspěšně prodává i na asijských nebo amerických trzích.

Společnost Daikin, která má kořeny od 30. let 20. století v Japonsku, je celosvětově významným výrobcem klimatizačních jednotek. Firma Daikin byla v České republice založena v květnu 2003, kdy byly také položeny základy výrobního areálu v Plzni. Výroba dnes probíhá na devíti montážních linkách a je zaměřena na klimatizační jednotky pro domácnosti i pro průmyslové využití. Daikin tak má na svém kontě několik zajímavých instalací. Klimatizační jednotky například pracují ve Fakultní nemocnici v Olomouci, kde byly instalované v roce 2015. „Do nemocnice jsme dodali 45 sad klimatizačních jednotek, které musely splnit přísné zadání na vysokou účinnost v chlazení, stejně jako požadavky na nízkou hlučnost vzhledem k tomu, že se jedná o nemocniční provoz,“ říká Mgr. Tomáš Matoušek, Human Resources Senior Specialist ve společnosti Daikin Industries Czech Republic, s.r.o. Klimatizační jednotky Daikin pracují také na ČVUT v Praze, kde bylo na střechu instalováno zařízení 60 VRV a uvnitř univerzitních budov bylo umístěno přes 700 klimatizačních jednotek.

O plzeňském podniku rozhodně neplatí rčení, že kovářova kobyla chodí bosa. I ve zdejší výrobě totiž běží v parném horku klimatizace. „Klimatizační jednotky jsme instalovali do výroby, takže dnes máme jako jediná firma v regionu plně klimatizovanou výrobní halu, což naši pracovníci oceňují především v létě. Systém a distribuce v chladu jsou navrženy s ohledem na zdraví pracovníků tak, aby nedocházelo k nachlazení ofouknutím nebo při přechodu mezi vnitřkem a vnějškem. Investice si vyžádala 15 milionů korun,“ dodává Tomáš Matoušek.

Vývoj, testování a výroba v jednom

V plzeňském závodě nyní ve výrobě pracuje kolem 2200 lidí, z toho asi polovinu tvoří agenturní zaměstnanci. Podobně jako jiné průmyslové podniky se i Daikin potýká s nedostatkem pracovníků ve výrobě. „Chybí nám především kvalitní lidé, kteří jsou ochotni a motivováni pracovat, jsou pečliví a je na ně spolehnutí. Zaměstnance se proto snažíme motivovat různými benefity a zajišťujeme pro ně řádné vstupní školení. V minulém roce jsme se v rámci náboru zaměřili na klíčové pozice ve výrobě, jako je kontrolor kvality, lisař, páječ nebo parťák,“ uvádí Matoušek.

Vedle výroby je v areálu Daikin situované také vývojové oddělení, v němž působí 75 odborníků. „To, že máme v jednom objektu vývoj, testování a výrobu je naší obrovskou výhodou. Zázemí našeho vývojové oddělení je prvotřídní a budujeme ho už čtyři roky. Jen mezi lety 2015 a 2016 jsme do nových testovacích laboratoří investovali 600 milionů korun. Máme tady velké laboratoře vybavené moderními technologiemi, jde především o akustické, environmentální a kapacitní komory. V rámci korporace Daikin tak máme nejlepší vybavení hned po mateřské firmě v Japonsku,“ dodává Tomáš Matoušek.

Budování EMEA Development Center zahájila firma v roce 2012 s cílem posílit své postavení, expandovat a rozvíjet nové produkty navržené spe-ciál-ně pro rychle se měnící požadavky zákazníků a lokální potřeby trhů v Evropě, na Středním východě a v Africe. Díky zaměření na neustálé inovace a následnému prodeji moderních a energeticky úsporných řešení, která splňují očekávání náročných zákazníků, si společnost Daikin udržuje náskok před konkurencí.

Klimatizace pro Evropu

Investice do vývojového zázemí přinesla plzeňskému podniku první ovoce. Vývojáři zde dali vzniknout klimatizační jednotce Daikin Emura, která byla vyvinuta v Evropě pro Evropu, ale je natolik úspěšná, že se prodává i v Americe nebo v asijských zemích. „Tato klimatizační jednotka kombinuje parametry, které zákazníci požadují. Je to designové zařízení, které má výbornou účinnost, nízkou hlučnost a požadovaný výkon,“ konstatuje Tomáš Matoušek a dodává: „Daikin Emura je výsledkem pokračujícího výzkumu v oblasti špičkových klimatizačních řešení pro evropské interiéry. Dokonalá souhra moderní technologie a aerodynamiky vychází vstříc požadavkům evropských architektů, technickým normám a nárokům uživatelů.“

Uhlazený a elegantní design skrývá inteligentní technologie, jež zajišťují trvalý teplotní komfort v interiéru, protože klimatizace vyráběné v plzeňském závodě mohou interiér podle potřeby nejen chladit, ale také vytápět. Design klimatizační jednotky Daikin Emura byl oceněn hned několikrát, získal například cenu Reddot Design Award 2014 nebo DESIGN AWARD 2015. „Klimatizace obdržela uznání především díky vynikající konstrukci,“ doplňuje Matoušek.

Nové chladivo s ohledem na životní prostředí

Vývojové oddělení Daikin ale neusíná na vavřínech a i dnes pracuje na vývoji a dalších zlepšeních klimatizačních jednotek. „Klimatizace se snažíme neustále optimalizovat, aby plnily náročné představy našich zákazníků a abychom si udrželi přední místo v porovnání s konkurencí. To znamená, že pracujeme na zvyšování účinnosti, aby naše jednotky byly šetrné k životnímu prostředí. Zlepšujeme i takové parametry, jako je hlučnost nebo uživatelský komfort, protože naše produkty fungují na principu tepelného čerpadla, takže v létě je lze využít k chlazení, v zimě k vytápění,“ říká Tomáš Matoušek.

K nedávným novinkám patří i klimatizační jednotky s novým chladivem R32, mezi jehož hlavní výhody, v porovnání s chladivem R410A, patří vyšší energetická účinnost a nižší emise (minimalizace dopadů na životní prostředí). Firma pořídila také moderní zařízení na plnění chladiva v hodnotě 16 milionů korun. Snižování zátěže životního prostředí je aktuálním trendem v oblasti klimatizačních jednotek, stejně jako zvyšování efektivity jednotek nebo jejich optimalizace vytápění budov s nízkou energetickou náročností v souvislosti s uvedením směrnice evropské komise NZEB 2020 (Nearly Zero-Energy Buildings). „K dalším trendům, které při vývoji sledujeme, patří technologie a komponenty pro zvýšení výkonu jednotek, optimalizace řízení jednotek pro celoroční provoz nebo vývoj jednotek pro provoz v nordických oblastech,“ upřesňuje Tomáš Matoušek.

Školení a další investice

Vedle vývoje staví společnost Daikin svůj úspěch také na zaměstnancích. Protože firma byla založena v Japonsku, promítají se i do organizace plzeňského závodu prvky japonské kultury. „Daikin působí v České republice už přes 13 let, takže management je dnes často obsazovaný českými manažery. V podniku nemáme striktní japonskou kulturu, která by mohla Evropana šokovat nebo překvapit, ale například klademe větší důraz na bezpečné pracovní prostředí nebo na čistotu na pracovišti,“ dodává Tomáš Matoušek.

Společnost, jejíž roční obrat v posledním fiskálním období dosáhl 10,6 miliard korun, pravidelně investuje do svých zaměstnanců, například formou školení, která vedou interní lektoři. „Jsou to naši zaměstnanci, kteří vynikají v některých dovednostech a své kolegy školí například v umění prezentace nebo komunikace,“ konstatuje Tomáš Matoušek. Kromě měkkých dovedností se lidé mohou proškolit i v odborných dovednostech zaměřených na klimatizační jednotky.

Podpora sportu a spolupráce se školami

Společnost Daikin je významným zaměstnavatelem nejen v Plzni, ale v celém Plzeňském kraji a v rámci CSR podporuje celou řadu společensky prospěšných aktivit. Stala se například významným partnerem Triatlonové akademie Plzeň. Firma podporuje i další sportovní akce, jako je Krajský půlmaraton. Nechybí sponzorování kulturních aktivit, například Plzeňské filharmonie. „Spolupracujeme také se školami v regionu. Jsme partnerem Západočeské univerzity v Plzni, střední a základní školy zase zveme na exkurze k nám do podniku,“ dodává Tomáš Matoušek.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...