1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Detail CZ, s.r.o.

detail cz 20Děláme si prostor pro další růst

S poměrně ambiciózními plány vstoupila do letošního roku česká výrobní společnost Detail CZ, která se již od roku 1997 specializuje na obráběné díly pro automobilový průmysl a stavební stroje. V realizaci stávajících i nových zákaznických projektů jí bude pomáhat mimo jiné investiční plán zaměřený na obnovu strojového parku.

Právě díky využití technologií s vyšší mírou automatizace očekává navýšení objemu výroby až o 20 %, avšak při zachování současných personálních i prostorových kapacit závodů v Žirovnici a Jemnici. „Investice, které se pohybují v řádu statisíců euro, si můžeme dovolit díky našim výsledkům. V loňském roce jsme sice vlivem pandemie upravili náš plán, ale nakonec jsme jej v některých oblastech dokonce překonali. A to hlavně proto, že jsme dokázali vytížit naše stroje i ve chvílích, kdy jsme měli k dispozici limitovaný počet lidí, kteří byli nemocní, v karanténě nebo se starali doma o děti. Klíčové bylo, že jsme omezení výroby, ke kterému došlo loni na jaře, využili ke zlepšení našich technologických postupů a získání dalších kapacit,“ říká Lukáš Maršoun, ředitel společnosti Detail CZ, ve které pracuje zhruba 220 zaměstnanců a jejíž tržby se v předchozích letech pohybovaly kolem 500 milionů korun.

Řekl byste, že zásadní vliv na vaše výsledky měla pandemie COVID-19?

Určitě to byl zásadní faktor, jinak by naše výsledky byly ještě lepší. Zejména období od dubna do června minulého roku bylo velmi ovlivněno, protože někteří zákazníci zastavili výrobu. Dalším faktorem byla opatření, která jsme zavedli, a s nimi spojené dopady na práci i na psychiku lidí, kteří si museli zvyknout na nové standardy a omezení. Navzdory přísným opatřením jsme na podzim měli zvýšenou nemocnost, ale se zákazníky jsme zůstali v úzkém kontaktu, aby věděli, že si poradíme a vyjdeme jim vstříc v maximální míře. Takže nakonec mohu konstatovat, že rčení „všechno zlé je i pro něco dobré“ platilo i v našem případě. Získali jsme totiž čas věnovat se efektivitě a vytěžit ještě víc z toho, co máme k dispozici. To bylo pozitivní stejně jako přístup všech našich lidí, kteří zvládli i to, co se dříve zdálo nemožné.

Změnily se během posledního roku výrazněji požadavky vašich zákazníků, mezi které patří i světové značky jako DAF či Scania?

Pro nás bylo důležité, že jsme neustále byli se zákazníky v úzkém kontaktu a ukázali, že i s omezenými zdroji dokážeme dodržet nasmlouvané dodávky. To jim dalo jistotu a postupně se vše vrátilo do starých kolejí. Aktuálně se zákazníky řešíme nové poptávky, protože průmysl opět roste. Velmi výrazně rostou výrobci nákladních vozidel a stavebních strojů, což jsou sektory, kde máme velké zákazníky. Zároveň řešíme i možnosti pro další růst v odvětvích, jako jsou zemědělské stroje či výroba elektromotorů například pro nejrůznější elektrické nářadí. Máme zacíleno na zcela konkrétní zákazníky a s některými z nich už jednáme o poptávkách. Věřím, že jsme na dobré cestě.

Jaké jsou celkové plány společnosti Detail CZ na letošní rok? Co je vaší prioritou?

Naše plány jsou poměrně ambiciózní. Co se týče tržeb, plánujeme růst o 15 až 20 %, a to na základě výrobních objemů u současných zákazníků na stávajících i nových projektech. Abychom mohli takto růst, musíme si samozřejmě zachovat zaměstnanost, což nás vede k neustálému zvyšování efektivity výroby a vytížení obráběcích strojů. Bude nám v tom pomáhat i náš investiční plán zaměřený na investice do nových technologií. Už na konci minulého roku jsme pořídili dva nové obráběcí stroje a další budeme záhy pořizovat. Počítáme s tím, že jeden nový stroj nahradí tři původní. Hlavní přidanou hodnotou je vyšší míra automatizace a efektivity při zachování všech kvalitativních standardů.

Jak vidno, nové investiční projekty evidentně neodkládáte na „lepší časy“…

Pořízení minimálně šesti nových strojů je pro nás větší investicí za poslední roky, ale pokud se nám bude dál dařit, budeme v tom pokračovat i příští rok. Díky novým strojům jsme schopni snížit počet výrobních operací například tak, že z tyčového vstupního materiálu nám na druhém konci stroje vyjede hotový výrobek za kratší čas. Zároveň si děláme prostor pro další možný růst výrobních objemů. Třeba nové zakázky na čepy pro stavební stroje můžeme realizovat na nových technologiích, čímž si uvolníme kapacity na víceosých obráběcích centrech, kde se můžeme věnovat jiným projektům. To je cesta, kterou chceme jít. Pro tuto chvíli nám nejde o rozšiřování výrobních prostor, ale o využití nových technologií pro růst objemů ve stávajících kapacitách.

Pokud se nepletu, jste již pátým rokem součástí české strojírenské skupiny Wikow. Řekl byste, že spolupráce funguje podle očekávání?

Nejprve bych upřesnil, že portfolio skupiny je trochu jiné než naše. Wikow se zaměřuje primárně na mechanické průmyslové převodovky, což je spíše kusová výroba. Naše výroba je sériová, ale přesto mezi námi fungují synergie ohledně znalostí trhu, dodavatelů, materiálů či technologií. Do budoucna bychom se mohli podílet i na jejich výrobě, ale uvidíme, jak se situace vyvine. Ze strany skupiny jednoznačně cítíme technickou podporu a vnímáme, že do ní plně patříme. I když se částečně vymykáme naším objemem výroby, i tím, co a pro které zákazníky vyrábíme. V poslední době jsme se sladili také ve vizuálním stylu, jen naše logo a název si ponecháváme. Celkově si myslím, že po pěti letech jsme rozhodně platnými členy skupiny, ve které jsme se dobře zapsali a dál rozvíjíme naše dobré jméno.

S jakými plány hledíte do budoucna?

V rámci skupiny určitě budou na vzestupu synergie. Jsem přesvědčen o tom, že díky dobrým výsledkům budeme dál investovat a růst se stávajícími i novými zákazníky. Musíme k tomu pochopitelně mít i připravené lidi, zdatné technology a další, abychom byli flexibilní a dokázali reagovat na poptávky zákazníků. To platí bez ohledu na pandemii. Vnímáme, že časy, kdy musíme reagovat jako dodavatel, se stále zkracují. Proto je důležité dívat se i na možné budoucí technologie, které nás posunou dál. Mohl bych na závěr ještě něco dodat?

Samozřejmě, máte slovo.

Za všechny firmy z průmyslu, kterým se vcelku daří, což je dobře pro celou naši republiku, bych si přál, aby se pandemie dál nezhoršovala. Myslím si, že to závisí na jednoduché komunikaci vlády a státních institucí směrem k občanům, kteří budou pravidla akceptovat, pokud budou jasně nastavená. Naopak jestli se opět zavřou školy a školky, omezí se fakticky provoz všech firem. Věřím, že se situace brzy obrátí k lepšímu například tak, jak se to podařilo v Portugalsku, kde všichni společně zabojovali. Je opravdu důležité, abychom se z nepříznivého vývoje dostali, aniž bychom sahali k extra restrikcím nebo k zavírání průmyslu.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...