1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Devro, s.r.o.

Devro 18Připravujeme se na novou vlnu investic

Pro úspěšné podnikání jsou důležité nejen objemy prodaných výrobků či finanční výsledky, ale také hodnoty, na kterých jednotlivé firmy stojí. V případě společnosti Devro, která je globálním lídrem ve výrobě kolagenních a plastových střívek na párky, klobásy či salámy, jsou těmito hodnotami zvídavost, odvaha, zodpovědnost, starostlivost a zapojení správných lidí ve správný čas. V souladu s novou strategií mateřské skupiny Devro se s nimi ztotožňují i zaměstnanci tuzemských závodů v Jilemnici a ve Slavkově u Brna.

Samozřejmě, že firma se zhruba 900 zaměstnanci, z nichž většina pracuje v hlavním závodě v Jilemnici, má před sebou řadu dalších výzev. Letos mezi ty největší patřilo dokončení relokace části výroby ze sesterského závodu ve Skotsku, což přineslo navýšení výrobních kapacit o zhruba 10 %. „Je to projekt, který jsme zvládli velmi dobře, i když nás provázely různé obtíže. Přesto jsme v průběhu března a dubna výrobu na nově transferovaných linkách rozběhli. Zároveň se připravujeme na další investice do rozšiřování výrobních kapacit. A to díky pětiletému programu, který vedení skupiny Devro schválilo začátkem jara,“ říká na úvod našeho rozhovoru Michal Růžek, jednatel společnosti Devro, se kterým jsme se tentokrát zaměřili výhradně na činnost jilemnického závodu.

Dá se tedy říct, že letošní rok zatím probíhá podle plánu?

Mohu potvrdit, že valná většina našich aktivit běží v souladu s plánem, ale i nás ovlivnila pandemie. Týká se to zejména projektu relokace, během kterého jsme nové výrobní technologie bohužel zaváděli zrovna v nejhorším období pandemie, které trvalo od ledna do března letošního roku. K instalaci a rozjezdu nových linek nakonec došlo s mírným zpožděním, které bylo způsobeno nemocností a nenadálými výpadky u našich dodavatelů. Roli sehrálo i to, že k nám z důvodu přísných opatření nemohli přijet zkušení kolegové ze Skotska, s nimiž jsme naštěstí všechno mohli alespoň na dálku konzultovat, a to i s využitím moderních technologií, jako jsou třeba chytré brýle. Osobně to pro mě byl první projekt takového rozsahu, kdy jsme novou technologii rozjeli bez přítomnosti zkušených kolegů ze závodu, odkud se k nám technologie relokovala. Náš projektový tým skutečně zažíval nejednu horkou chvilku a dokončení bylo velmi náročné. Museli jsme zvládnout i velký rozsah stavebních prací, protože jsme rekonstruovali nejstarší část našeho areálu, která byla postavena v 60. letech. Navzdory mimořádné náročnosti jsme však byli úspěšní, o čemž svědčí i to, že jsme dokázali ochránit zdraví našich zaměstnanců i jejich blízkých a také zachovat plynulou výrobu.

Jaké výrobní možnosti jste díky novým linkami získali?

Instalovali jsme dva typy nových technologií. Díky první z nich teď dokážeme zajistit extruzi nekonečného plochého kolagenního filmu až do šířky 620 mm. Jen pro upřesnění, dosud jsme v našem portfoliu měli výhradně kolagenní střívka různých kalibrů, které se vyrábějí jiným způsobem. Získávají se extruzí nekonečného válce. Druhá nová technologie přináší zlepšení především v efektivnějším využití vnitřního prostoru budov. Dříve nám sušicí linky zabíraly poměrně rozsáhlý prostor, zatímco u této nové technologie využíváme pro výrobu stejných objemů o zhruba polovinu menší prostor. Rád bych ještě dodal, že projekt relokace nám umožnil naše strojní vybavení zmodernizovat a zefektivnit opravdu výrazně. Získali jsme nový objem výroby, ale počet zaměstnanců jsme nenavyšovali. Šlo nám spíše o interní nabytí nových znalostí a dovedností, které jsou potřebné k obsluze nových linek.

Investice skupiny Devro v Česku budou pokračovat. Na co konkrétně se zaměříte?

Nemalá část investic půjde i v dalších letech do rozšiřování našich výrobních kapacit. Pětiletý plán, který schválilo vedení skupiny, počítá například s novou linkou, která nám přinese nárůst výroby o 10 % již v roce 2022. Kromě toho máme v plánu i další obdobné investice na roky 2023 a 2024, což je velmi potěšující. Jsme náležitě hrdí a máme radost, že si nadále získáváme důvěru vedení skupiny a díky investičním projektům posilujeme pozici lídra mezi světovými závody. Právě u nás v Jilemnici totiž bude probíhat nejvýznamnější rozšiřování výrobních kapacit, podobný projekt bude probíhat už jen v jednom z čínských závodů.

Jaká bude výše těchto investic? Dosud jste se pohybovali v průměru od 100 do 150 milionů korun ročně.

Určitě půjdeme výrazně nad rámec obvyklého objemu investic. Ostatně, už letos budeme končit na úrovni 260 milionů korun a příští rok investice v Jilemnici přesáhnou hranici 300 milionů korun. Větší část půjde do rozšíření kapacit a menší část do modernizace stávajících zařízení. Velkým tématem pro nás je i zlepšování kvality výrobků a udržitelnost podnikání včetně investic do snižování spotřeb energií, vody a tvorby odpadů. Tomu všemu se chceme v příštích letech věnovat. Přestože i nás trápí dopady pandemie, jako je zdražování cen některých komodit nebo přepravních služeb, investovat budeme.

Objeví se ve vašem sortimentu i nové produkty?

Jak jsem už naznačil, díky nové technologii se v našem portfoliu nově objevuje plochý kolagenní film, který se využívá v různorodých aplikacích, a to od balení sýra až po specializované masné výrobky, jako jsou tradiční rolády, vyrobené z celých krůtích či kuřecích prsních svalů, případně pro výrobu vysoce kvalitních typů šunek. Také jsme začali obsluhovat nové zákazníky, se kterými jsme intenzivně spolupracovali už v průběhu relokačního projektu. Dále běží několik inovačních projektů, zatím bych ale nezmiňoval nic konkrétního. Situaci na trzích každopádně neustále mapujeme a zjišťujeme, co by zákazníci, které máme na všech kontinentech, potřebovali. 

Pokročili jste také v rozvoji v rámci globálního zlepšovacího programu „Devro Way“?

Program „Devro Way“ se skládá se stovek jednotlivostí, ale řekl bych, že jeho nejdůležitější částí je zapojení všech zaměstnanců do tzv. každodenního zlepšování. Jde nám o to, abychom například přestali akceptovat některé nedostatky, rizika nebo zbytečné procesy. Chceme lidem ukázat, že na řadu věcí je možné se dívat jinak než dosud. I to je jeden z našich cílů. Jinak si myslím, že celkově se našim prioritám v oblastech kvality, produktivity, efektivity i bezpečnosti práce konstantně přibližujeme. Jsme rádi, že zlepšování do značné míry probíhá plánovaně. Někdy samozřejmě musíme postupovat i reaktivně a řešit aktuální problémy.

Skupina Devro letos zveřejnila i své závazky z oblasti udržitelnosti. Promítnou se ve vašich tuzemských investičních projektech?

Udržitelnost je téma, které má v naší skupině delší historii. Když se ohlédneme zpět, vidíme, že už od roku 2005 jsme dramaticky snížili spotřebu energií a vody, tvorbu emisí CO2 i množství odpadů, které končí na skládkách. Na základě čerstvě publikované strategie jasně říkáme, jakých výsledků chceme v těchto oblastech dosáhnout do roku 2025 a následně až do roku 2030. Ostatně, část našich investic pro příští rok je věnována právě udržitelným projektům. Budeme se určitě zaměřovat na využití fotovoltaiky, kterou bychom mohli v našem rozsáhlém areálu instalovat na střechách budov nebo na parkovištích. Rychlejším tempem budeme pokračovat ve výměně stávajícího osvětlení za úspornější LED technologii a hodně jsme už investovali také do detailního monitoringu spotřeby energií a vody. Očekáváme, že jenom toto opatření by nám mělo přinést minimálně 5-% zlepšení. Důležitým bodem pro nás pořád je i kogenerační jednotka na společnou výrobu elektřiny a páry ze zemního plynu. Budeme se zabývat studií, která nám ukáže konkrétní možnosti.

S jakými výsledky chcete zakončit letošní rok a s čím půjdete do roku 2022?

Jako společnost obchodovaná na burze výsledky komunikujeme vždy pololetně. Letošní výsledky za pololetí byly velmi příjemné, protože jsme rostli o 4,2 % v objemu prodaných výrobků. Opět se potvrdilo, že růst pocházel takřka výhradně z rozvíjejících se trhů, které rostou až o 10 %. Ve vyspělých ekonomikách je to naopak kolem 1 %. Dále se nám dařilo meziročně o 10 % zlepšit ziskovost a dobře se jevila i tvorba cash flow. Ve druhé polovině roku chceme pokračovat ve stejném duchu a výsledky potvrdit. Za náš závod v Jilemnici mohu doplnit, že pro nás je nejdůležitější pokračovat v rozšiřování kapacit. Předpokládám, že ve druhém kvartále příštího roku rozjedeme výrobu na zařízeních instalovaných v rámci dvou již běžících projektů a zároveň se budeme připravovat na další vlnu investic, díky níž navýšíme kapacitu v roce 2023. Na závěr dodám, že nadále budeme směřovat úsilí i finance do nezbytných protiepidemických opatření, která jdou mnohdy nad rámec vládních nařízení. A to i přesto, že věřím, že minulá zima, která nás hodně prověřila, se už opakovat nebude.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...