1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Dibaq a.s.

Hledáme nové cesty ve výživě zvířat, proto investujeme do vývoje

V malebném podhůří Orlických hor našla své zázemí společnost Dibaq a.s., která vyrábí krmiva pro psy, domácí i hospodářská zvířata. Ke zvířatům tady mají blízko, kromě výroby krmiv totiž sami chovají psy a ovce, pracují na polích, starají se o koně. Jako jedni z prvních začali v Evropě používat čerstvé maso při výrobě krmiv pro kočky a psy. „Spokojené a zdravé zvíře rovná se spokojený a šťastný zákazník, a to je naplnění našeho poslání,“ říká v rozhovoru generální ředitel Ing. Petr Křivohlávek.

V roce 2001 jste se stali součástí španělské skupiny Dibaq. Jak tento krok zpětně hodnotíte? V čem vám prospěl a kam vás posunul?

V té době jsme s ohledem na obecnou ekonomickou situaci v České republice hledali zahraničního strategického partnera a firma Dibaq se svým výrobním zaměřením a přístupem k podnikání jevila jako nejvhodnější. Myslím, že to byl krok správným směrem. Nyní jsme zdravá a prosperující firma, která buduje a rozvíjí svou úspěšnou značku Fitmin.

Jak byste zhodnotil aktuální postavení vaší firmy na trhu?

Pokud vezmeme v úvahu pouze Dibaq a.s., jsme velikostí malá až střední firma rodinného typu. Na českém, polském a slovenském trhu patříme mezi významné hráče a v oblasti prémiových krmiv pro domácí zvířata se řadíme mezi světově uznávané značky. Značka Fitmin má pevné postavení na již zmíněných trzích a úspěšně si razí cestu na ostatních zahraničních trzích. V roce 2018 nám našich 156 zaměstnanců vytvořilo obrat 647 miliónů korun.

Co vše vyrábíte a prodáváte?

Jsme především výrobci krmiv, pochoutek a krmných doplňků pro psy, kočky a koně. Vyrábíme také krmiva pro selata a koncentrované doplňky pro výrobu ostatních krmiv pro prasata. Jako doplňkový program vyrábíme i krmiva a pochoutky pro exotická zvířata – pro velbloudy, slony, žirafy, antilopy a podobně. Zaměřujeme se především na krmiva s přidanou hodnotou. Nejde nám jen o to vyrábět tuny krmiv, ale velmi nám záleží na tom, aby naši zákazníci získali pro svá zvířata to nejlepší, co jim může současný trh nabídnout. Hledání nových cest ve výživě zvířat, investice do vývoje – to je naše cesta, kterou chceme i nadále kráčet.

Jakými dalšími výhodami konkurujete?

Jak jsem již zmínil, je to především hledání nových cest ve výživě zvířat a inovativní přístup k výrobě krmiv. Mnoho našich konkurentů používá v propagaci svých výrobků farmářský styl a zaštiťují se přírodou. Na rozdíl od nich, my skutečně na farmě žijeme a vyrábíme. Kromě výroby krmiv chováme psy, ovce, pracujeme na polích, staráme se o koně našich zákazníků.
Naše firma se nachází v podhůří Orlických hor, v nádherném kraji s dlouholetou chovatelskou tradicí a my sami se snažíme v této chovatelské tradici pokračovat. Jsme jedna z prvních firem v Evropě, která začala používat čerstvé maso ve výrobě krmiv pro psy a kočky. Maso se přidává při výrobě v rámci procesu extruze nikoli pouze jako předsušená surovina ve formě mouček.

Jde vám tedy hlavně o to, aby zvířata dostala tu správnou výživu?

Ano. Náš výživový program Fitmin pro psy je postaven tak, aby každý chovatel pro jakéhokoli psa našel to správné krmivo, udržel své zvíře ve správné kondici a v kombinaci s výživovými doplňky a pochoutkami Fitmin mu zajistil dlouhý, spokojený a radostný život.  Naše chovatelské zkušenosti, inovativní přístup k výživě zvířat, vlastní technologie, dokonale zvládnuté výrobní procesy a důraz na kvalitu – to je naše hlavní konkurenční výhoda. A že jdeme správnou cestou, dokazují úspěchy našich psů na výstavách a sportovních akcích a stovky prodaných štěňat z chovatelské stanice Border kolií Fitmin.

Už jste zmínil investice. Loni jste pořídili například vysokozdvižné vozíky, modernizovali jste laboratoře. Jak tyto investice firmě prospěly? A zvažujete další?

Asi se shodneme, že bez investic není rozvoje. Investice směřujeme především do zlepšování kvality našich výrobků a v souladu s rostoucím zájmem o naše krmiva samozřejmě i do rozvoje a rozšiřování výroby. Prostřednictvím naší dceřiné společnosti Ditech s.r.o., vyvíjíme nové technologie pro výrobu krmiv a zlepšujeme stávající procesy výroby.

Kam se posouvají trendy ve vašem oboru? Jak se proměňují požadavky na výživu zvířat?

Největším trendem v krmivech pro psy je důraz na kvalitu, množství masa, podíl čerstvého masa ve výrobku a to, aby krmiva byla co nejblíže přírodě díky poctivým surovinám a jejich kvalitě. Dále se mohou přidávat speciální superpotraviny, které krmivo obohatí o cenné látky a jsou především zdraví prospěšné. Příkladem je houba Shiitake, chlorella, kustovnice, ovoce a zelenina, směsi bylinek a další. Moderní receptury obsahují suroviny využívané v lidské stravě, a to zejména pro jejich blahodárné účinky na organismus. Trendem, který se drží delší dobu a vychází nejen z častějších projevů alergií, ale i z poptávky od majitelů, je možnost výběru různých druhů masa. Žádaná jsou například krmiva s rybou, zvěřinou, hovězím, jehněčím nebo králičím masem. Maso bývá velmi často doplněno buď rýží, nebo bezobilnými surovinami, jde o takzvané grain free receptury.

Jak moc je náročná výroba krmiva z hlediska kvality a předpisů?

Dá se říci, že výroba krmiv je čím dál náročnější. Ale není to jenom kvůli předpisům a požadavkům dozorujících orgánů. My sami máme velký zájem na tom, aby se kvalita naší výroby neustále zlepšovala, a přestože jsme výrobci krmiv, je naším cílem dosáhnout úrovně potravinářské výroby. Už nyní jsme držitelem certifikátu IFS Food, který potvrzuje, že naplňujeme požadavky kvality a bezpečnosti potravinářských výrobků.

Jaké technologie nebo výrobní postupy používáte?

Technologická zařízení pro výrobu krmiv nám zajišťuje naše dceřiná společnost Ditech s.r.o. Díky velmi úzké spolupráci jsou jednotlivé technologie ušité na míru naším potřebám a umožňují nám používat netradiční a velmi pokroková řešení a výrobní postupy. I díky této spolupráci, jsme byli jedni z prvních, kteří začali při výrobě krmiv pro domácí zvířata používat čerstvé maso.

Z firem se ozývá, že chybí zaměstnanci. Jak jste na tom vy? Hledáte nové pracovníky? A čím je motivujete?

Aktuální situace není jednoduchá. Automobilový průmysl v našem kraji je sice velkým konkurentem na trhu práce, přesto se nám daří získávat nové pracovníky. Myslím, že prostředí rodinné firmy, neformální přístup k zaměstnancům, příjemné pracovní podmínky a výborné vztahy v pracovních týmech jsou hlavním důvodem, proč u nás lidé zůstávají a noví přicházejí.

K jakým cílům a vizím nyní kráčíte?

Uvědomujeme si, že nejvíce informací o potřebách svého zvířete je nám schopen poskytnout chovatel či majitel zvířete. Proto je naším cílem být jim co nejblíže, abychom mohli jejich potřeby co nejlépe uspokojit. Spokojené a zdravé zvíře rovná se spokojený a šťastný zákazník, a to je naplnění našeho poslání.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...