1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Doosan Škoda Power, s.r.o.

Doosan skoda powerÚspěšné dodávky turbín ve světě

První turbínu vyrobila Škoda v roce 1904. Významný exportér má od roku 1911 vlastní design a nezávislost v oblasti know-how si udržel do dnešních dnů. Jako součást globální skupiny Doosan je Škoda zodpovědná za vývoj parních turbín, které dodává o výkonu od 20 do 1 250 MW.

Jak v rozhovoru uvádí ředitel Nových projektů Radek Trněný, Doosan Škoda Power, s.r.o., úspěšně vstupuje na nové trhy a reaguje na změny v energetickém průmyslu.

Působíte na celé řadě trhů. Kdo patří k vašim klíčovým klientům?

V současnosti nám běží asi 50 projektů po celém světě – v Evropě, na americkém kontinentu nebo v Asii. Hovořit o několika klíčových zákaznících nebo projektech není úplně možné. Zakázky bych ale shrnul do několika skupin. Asi nejčastějším typem jsou tzv. EPC zákazníci, kteří dodávají budoucímu majiteli celou elektrárnu na klíč. Pro tohoto zákazníka vyrábíme turbíny i kompletní strojové zařízení. Historicky byly našimi hlavními zákazníky španělské firmy, které vyvážely svoje celky do Latinské Ameriky. Aktuálně spolupracujeme i s jihokorejskými EPC kontraktory. Jmenovitě jde například o Hyundai, SK a nově i Samsung. K dalšímu typu našich zákazníků patří energetické společnosti, na předním místě musím jmenovat domácí firmu ČEZ. Poslední roky v této oblasti realizujeme převážně exportní zakázky, například pro společnosti E.ON, Vattefall, Dong nebo Fortum. Třetí skupinu našich klientů tvoří společnosti, pro něž není výroba elektrické energie jedinou činností, tedy například teplárny, ocelárny, papírny, chemické závody, spalovny apod.
PARAMO, a.s., je náš významní dodavatel olejů a maziv, s kvalitou výrobků a služeb této tradiční české společnosti jsme velice spokojeni.

Na podzim minulého roku jste podepsali kontrakt v hodnotě více než 14 milionů eur s novým EPC dodavatelem Elektrobudowa SA z Katowic.

Ano, zapojili jsme se do výběrového řízení, které jsme vyhráli s dodávkou parní turbíny o výkonu 65 MW. Součástí kontraktu jsou i další zařízení, například generátor, kondenzátor, tepelné výměníky apod. Jde v podstatě o ucelený blok pro výrobu elektrické energie. Garantujeme obsah dodávky, cenu, ale také parametry účinnosti. Tento projekt je pro nás zajímavý a příjemný v jedné věci. Do této lokality jsme před 13 lety dodávali o něco menší obdobnou turbínu. Vše fungovalo velmi dobře, a tak nás těší že navazujeme na úspěšnou referenci turbín Škoda, což pozitivně vnímá i konečný zákazník.

I po desítkách let zůstává parní turbína vaším velmi úspěšným produktem.

Přesně tak. Parní turbínu můžeme dodávat pro menší elektrárny až po velká jaderná zařízení. Jde o produkt založený na vlastním výzkumu a vývoji, který neustále probíhá. Máme vlastní experimentální laboratoře s možností testování všech klíčových komponent. Kromě toho navrhujeme a dodáváme zařízení související s energetikou, jako jsou tepelné výměníky nebo kondenzátory. Dbáme také o bezpečnost ve výrobě a následně i při výstavbě. V loňském roce jsme například byli certifikováni nejvyšší autoritou ve Velké Británii, British Safety Council, od které jsme obdrželi nejvyšší počet hvězdiček. Jinak řečeno, cítíme se být silným dodavatelem a partnerem pro naše zákazníky.

Do energetiky zasahují nejrůznější regulace, legislativa se stále mění. Jaký vliv to má na rozvoj tohoto odvětví a jak na změny reagujete?

V našich silách není trh ovlivňovat, ale přizpůsobovat se mu. Pozorujeme silný trend v oblasti obnovitelných zdrojů, přičemž část z nich, například fotovoltaické elektrárny, jsou mimo náš obchodní směr. Na druhou stranu máme turbíny do tzv. koncentrovaných solárních elektráren a v současné době pracujeme s naším partnerem na pilotním projektu v Austrálii, kde probíhá vývoj nového typu takové elektrárny.

Obecně bych k problematice obnovitelných zdrojů a emisních povolenek uvedl, že speciálně v Evropě jde o značně nešťastnou situaci. Díky nejrůznějším regulacím se trh značně pokřivuje. Posledním příkladem jsou tzv. kapacitní platby, o nichž se aktuálně jedná v Německu. Po elektrárnách, které byly stavěny na nepřetržitý provoz, se v současné době chce, aby dodávaly energii, jen v době, kdy nefouká vítr a nesvítí slunce. Tento nárazový provoz se jim ale nevyplatí. Takže nedávno postavené paroplynové elektrárny jsou odstavovány. Kapacitní platby by se měly stát jakousi kompenzací výrobcům za to, že zařízení jsou připravena vyrábět elektřinu, pokud to bude třeba. Výkupní ceny elektrické energie jsou pod ekonomickou rentabilitou těchto provozů, ale prodejní ceny elektrické energie jsou velmi vysoké, protože se do nich promítají různé dotace na obnovitelné zdroje. Výsledkem je tak další možná regulace, tedy velmi netransparentní prostředí, ve kterém není možné předvídat dlouhodobé trendy. Není se čemu divit, že se řada podniků stěhuje na asijské trhy. Evropa se stává méně konkurenceschopná a chová se k sobě macešsky.

Aktuálně se ale hovoří o oživení průmyslové výroby. Domníváte se, že budou přicházet nové investice?

Poslední dobou pozorujeme spíše velkou opatrnost investorů, co se týká investic do výstavby nových elektráren. Mnoho z projektů je stále odkládáno, o některých důvodech jsme již hovořili. V současné situaci, kdy se odstavují elektrárny, se prostě nová zařízení nevyplatí stavět. Zajímavá je diskuze o tom, jak má vypadat energetická koncepce a tím myslím dlouhodobou. U nás je to spojeno i s otázkou dostavby dalších bloků v jaderné elektrárně Temelín. Měli bychom zvažovat, zda bude možné nakoupit elektrickou energii přes hranice a zda je dobré se na dovoz elektřiny spoléhat vedle tak velikého souseda, kterým je Německo. To se pravděpodobně stane trvalým dovozcem elektřiny.

Když jsme se dotkli dostavby Temelína, tato zakázka je velmi rozsáhlá a mohla by se stát pro vás také příležitostí.

To ano, pokud bychom měli možnost zapojit se do soutěže na dodávku parní turbíny. Tendr je bohužel nastavený tak, aby uchazeči dodali na klíč celou elektrárnu. Takže není možné do zakázky vstupovat a je plně na EPC kontraktorech, koho si vyberou jako své partnery pro technologické dodávky. Všechny tři společnosti které do tendru vstoupily mají své domácí favority a chtějí dodávat zařízení vyrobená na jejich domácím trhu. Mrzí nás, že není možné, abychom se do soutěže vůbec zapojili. Od vlády bychom očekávali, že se bude starat o domácí průmysl a umožní tuzemským firmám alespoň ukázat, zda jsou konkurenceschopné. A jsme si jisti tím, že šanci uspět máme. Příkladem z poslední doby je náš úspěch v tendru na rekonstrukci turbín pro jadernou elektrárnu ve Finsku. Je škoda, že jako jedna z nejsilnějších domácích firem nemáme možnost se zapojit do domácí soutěže na špičkovou technologickou dodávku, ve které by rozhodla technická i cenová nabídka. Přitom jsme svědky toho, že v zahraničí to takto běžně funguje. Je to otázka i rozvoje domácí vědy, odborného školství a tak dále, ale to je spíše na samostatný rozhovor.

Pravidelně obchodujete se zahraničím. Jak pohlížíte na zásah ČNB do kurzu eura vůči koruně?

Pro nás jako exportéra se jedná o pozitivní krok, který nám umožňuje být více konkurenceschopnou společností na zahraničních trzích. Trh kolem nás je totiž velmi agresivní a dynamický. Díky oslabení koruny se nám daří dostat se ke kontraktům, na které bychom bez této úpravy nedosáhli.

Jaká je vaše obchodní strategie a kde vidíte nové příležitosti?

Obchodní strategii stavíme na nových a konkurenceschopných produktech. Našim zákazníkům poskytujeme parní turbíny, které mají špičkovou účinnost. Naše produkty jsou flexibilní, jednoduché a vyžadují minimální údržbu. Zajímavý potenciál vidíme v retrofitech, protože jsme schopni dělat modernizace zařízení, které Škodovka nevyrobila. To je možné díky pokročilým technologiím skenování 3D a tak zvaného re-engineeringu, který nám umožní v detailu posoudit, jak nahradit určité součástky výrobku, prodloužit jeho životnost a zlepšit jeho účinnost. Další potenciál pro rozvoj obchodu vidíme v nových trzích, například v Asii. V této části světa je obchod především o vztazích a musím podtrhnout, že je pro nás velkou devizou, že jsme součástí skupiny Doosan, která zde má velmi dobré postavení.

Byl pro vás loňský rok úspěšný? A jakých cílů byste rádi dosáhli letos?

Zatím nemáme čísla za minulý rok auditovaná, ale tržby se pohybují kolem 8 miliard korun, tedy ve výši, v jaké jsme je očekávali. Letos bychom rádi získali zakázky v objemu 9 miliard korun. Loni jsme měli velmi úspěšný rok v Polsku, kde jsme podepsali čtyři zakázky, podepsali jsme další kontrakt ve Švédsku a vyhráli jsme tendr v Německu, kde dodáváme technologii španělskému kontraktorovi pro nový elektrárenský blok v Berlíně. Získaly jsme i kontrakty na nových trzích, například v Uruguayi. Velmi důležitý úspěch dosáhl náš servis ve Francii, kde se podílíme na rekonstrukci elektrárny v Provence společně se sesterskými společnostmi Doosan Babcock a Doosan Lentjes. Letos bychom chtěli získat první zakázku v USA, kde jednáme o kontraktech a dokončujeme nabídky. V polovině února jsme již také podepsali kontrakt v Koreji se Samsungem na dodávky pro novou elektrárnu v Chile.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...