1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Doosan Škoda Power, s.r.o.

doosan 15České turbíny udávají světové trendy

Světoznámého výrobce parních turbín není třeba zdlouhavě představovat. Doosan Škoda Power, s.r.o., patří ke špičkám ve svém oboru, což potvrzuje nejen realizace významných zakázek z poslední doby, ale i neustálý vývoj produktů. O novinkách v podniku s dlouhou tradicí a historií s námi hovořil Radek Trněný, ředitel Nových projektů.

Letošní rok je pro vás ve znamení několika nových zakázek. Oznámili jste vstup na irský trh. Co vás zde čeká?

V Dublinu realizujeme dodávku turbínového ostrova pro komunální spalovnu odpadu, která v elektrickém výkonu dosahuje 70 MW. V tomto segmentu je Doosan Škoda Power už několik let poměrně úspěšná. Podobné aplikace jsme zhotovili v Itálii, Německu nebo ve Španělsku. Zakázka v Dublinu s sebou přináší hned několik aspektů. Důležité je, že spolupracujeme s novým zákazníkem, protože odběratelem a generálním dodavatelem zakázky je švýcarská firma Hitachi Zosen Inova, která patří k lídrům v Evropě a standardně pracovala spíše s německými dodavateli. Věříme, že do budoucna budeme se švýcarským partnerem spolupracovat i na dalších zakázkách.

Významně se soustředíte na zakázky v oblasti modernizací. Jednou z nich je retrofit ST dílů turbíny ve Finsku. Prozradíte nám více o tomto projektu?

Doosan Škoda Power slaví velký úspěch v globálních retrofitech nejen turbín značky Škoda, kdy zákazníkům vylepšujeme zařízení dodaná před 30 lety naší společností, ale i v případě modernizací turbín jiných výrobců. A to je právě případ retrofitu turbíny ve Finsku. Tato zakázka je výjimečná hned z několika úhlů pohledu. Jedná se o jadernou elektrárnu, kde byla historicky instalována turbína ruského výrobce. Nám se nicméně podařilo obstát v konkurenci originálních dodavatelů z Ruska a provozovatel si pro modernizaci turbíny vybral naši společnost. Důležité je, že se jedná o jadernou elektrárnu, což pro nás představuje úžasnou referenci. Co se týká samotného průběhu projektu, první část je už realizována, na druhé se pracuje a musím podotknout, že vše běží velmi dobře.

Retrofit ve Finsku ale není jedinou zajímavou zakázkou z tohoto segmentu.

Přesně tak. Letošní rok byl pro naše servisní oddělení, které má na starosti zakázky z oblasti retrofitů, úspěšný. Nedávno se naší společnosti podařilo dohodnout velkou rekonstrukci elek-trárny v Bangladéši, kde budeme realizovat rekonstrukci strojovny s japonskou turbínou. Uspěli jsme také v Mexiku, kde se budeme rovněž podílet na rekonstrukci turbíny a strojovny. Oblast retrofitů je pro nás klíčová a vyvíjí se slibně.

Podílíte se i na vývoji technologie, která využívá solární energii. Můžete tento projekt představit?

Loňský rok se pro nás stal průlomem v oblasti solárně-termických elektráren, které nemají nic společného s fotovoltaikou a v našich podmínkách nejsou příliš známé. Jednoduše řečeno, sluneční zdroj je prostřednictvím několika tisíc zrcadel soustředěn do jednoho bodu, kde zahřívá médium, které vyrábí páru. Ta je následně vedena do parní turbíny, jež produkuje elektrickou energii. Naše společnost se podílela na projektu v Chile v poušti Atacama, která poskytuje optimální podmínky, protože je položena vysoko. Solárně-termické elektrárny byly v tomto případě vybrány jako nejefektivnější řešení v porovnání s ostatními zdroji. Bez zajímavosti není, že součástí instalace jsou i velké zásobníky tepla, díky nimž lze energii produkovat 24 hodin denně.

Solárně-termické elektrárny byly pro naši společnost novou oblastí, v níž jsme se museli prosadit. V této souvislosti musím zmínit i projekt v Austrálii, na kterém jsme se podíleli s místním partnerem a kde aktuálně finišujeme pilotní zkoušky. V případě této solární elektrárny jsme se podíleli na vývoji celého cyklu a nyní s australským partnerem plánujeme výstavbu 25 MW bloku.

Nepřetržitě pracujete i na zdokonalování klíčového produktu – parní turbíny. Kam směřují trendy v této oblasti?

Princip parních turbín je dán už přes 100 let a náš tým neustále pracuje na zlepšování jejich parametrů. Rád bych zdůraznil, že je to právě naše společnost, která je ve skupině Doosan zodpovědná za výzkumu a vývoj v oblasti parních turbín. U nás je tedy vývojové centrum, v němž pracují čeští vývojáři. Konkrétně se zaměřujeme na výzkum nových materiálů a využití vyšších teplot, s čímž souvisí i vývoj delších lopatek turbíny nebo optimalizace jejich tvaru. Jedná se spíše o evoluční vývoj krok za krokem, který reflektuje požadavky zákazníků. Současně pokračujeme i v trendu snižování nákladů a zvyšování účinnosti tepelného cyklu. Soustředíme se i na zvyšování flexibility provozu, což je s ohledem na velký počet zdrojů připojených do distribuční sítě stále důležitější. Oproti situaci před nějakými deseti lety se dramaticky posunuly požadavky na flexibilitu rychlosti a počtu startů. Zároveň je třeba si uvědomit, že zařízení váží až stovky tun, takže to není jednoduchý úkol.

Vaše společnost je na trhu úspěšná, což potvrzují i významné zakázky, které jste získali. Jaké výhody zákazníkům poskytujete?

Každý, kdo realizuje tak zásadní investici, jako je výstavba nebo obnova zdroje elektrické energie, posuzuje zejména ekonomické parametry. Důraz je kladený na poměr výkon/cena. Vždy je důležité pochopit, jak zákazník plánuje provozovat danou elektrárnu. Naše společnost má velkou výhodu ve skvělém týmu techniků, kteří jsou schopni a ochotni ladit se zákazníkem zařízení, aby odpovídalo účelům, pro něž je budováno. Je to velká míra technické flexibility, která naše zákazníky oslovuje. Současně jsme schopni zastřešovat větší dodavatelské balíčky, tedy poskytovat kompletní zařízení strojovny. Vedle velmi kvalitního produktu, který patří ke světové špičce, jsou naší výhodou také konkurenční ceny. V exportu nám pomáhá i současný kurz koruny.

Jaká je vaše vize do dalších let?

Obchodní strategii se nám podařilo dobře implementovat a budeme se soustředit na její rozvíjení. Byznys jsme rozdělili na tři základní segmenty – servis, výstavbu středních a větších zařízení a realizaci malých parních turbín do 50 MW. Díky diverzifikaci segmentů, které mají různou periodicitu konjunktury a recesí, jsme schopni rozložit naše obchodní snažení a kontinuálně růst. Současně se soustředíme na nová teritoria. Letos se nám podařilo podepsat první kontrakt v USA, stejně jako v Saudské Arábii. Realizovat budeme i první aplikaci v Ománu. Aktuálně začínáme také více komunikovat s čínskými dodavateli. Naší vizí je být globální společností v oblasti parních turbín tak, abychom z České republiky byli schopni zajišťovat zakázky po celém světě.

Svoji strategii jste založili na zásadě „2 G“. Přiblížíte ji?

Zkratka pochází z anglického slova growth – růst. Jedná se o růst lidí pracujících ve společnosti a o růst byznysu. Tyto dva aspekty se vzájemně ovlivňují. Současně mě těší, že jsme firma, která přitahuje mladé a talentované lidi, kteří se s velkým nasazením zapojují do práce. Budoucnost českého průmyslu má podle mě velkou šanci. Náš design a naše know-how v oblasti turbín jsou v současné době využívány mateřskou firmou v Koreji. Jak už jsem podotkl, centrum vývoje je v tuzemsku. To je, myslím, unikátní. O České republice se často hovoří jako o montovně, ale u nás 1 400 lidí pracuje na vývoji, výrobě a realizaci vlastního produktu, který se uplatňuje globálně. A na to jsme hrdí.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...