1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

EFAFLEX – CZ, s.r.o.

Efaflex cz 22Zákazníkům nabízíme efektivní, smysluplná i úsporná řešení

Především díky dlouholetým zkušenostem, úspěšným inovacím a investicím do vývoje dokáže společnost EFAFLEX – CZ vyrábět pro své zákazníky průmyslová vrata prakticky do každého provozu. Výrobní sortiment jejího závodu v Olší u Tábora, kde pracuje přes 300 zaměstnanců, tvoří celkem 65 typů rychloběžných vrat, vhodných pro jakékoliv odvětví.

Jedná se o jediný závod z německé nadnárodní skupiny EFAFLEX, který exportuje běžná i speciální průmyslová vrata do více než 60 zemí světa. „Uplynulé dva pandemické roky byly těžké pro všechny, nás nevyjímaje. Pandemie nás v mnohém omezila a také přinesla zdražení energií a surovin. Potýkáme se i se zhoršením plynulosti dodávek materiálů a vstupních surovin. I přes tyto negativní faktory hodnotím loňský rok pozitivně, protože naše cíle jsme splnili a dosáhli obratu ve výši 1,2 miliardy korun,“ říká na úvod našeho rozhovoru Ladislav Kos, který ve společnosti EFAFLEX – CZ působí jako vedoucí prodeje a servisu pro Českou republiku.

Co byste řekl, že bylo pro vaši firmu hlavní událostí roku 2021?

Hlavní událostí uplynulého roku bylo zmiňované zdražování energií, které vlastně nikdo nečekal. Pokud vám najednou prudce vzrostou náklady na elektřinu a plynu o stovky procent, je to velký problém a finanční zátěž. My jsme měli ceny energií na rok 2021 zafixované, takže plný dopad pocítíme až v letošním roce. Pro názornost uvedu příklad průmyslové firmy, která vytápí své haly plynem. Plyn používá také pro provoz některých svých technologií, mezi které patří třeba lakovna. Topná sezóna zde trvá šest měsíců v roce s průměrnými náklady na plyn okolo 160-tisíc korun měsíčně. Pokud vezmeme aktuální ceny, náklady na plyn vzrostou o téměř 450-tisíc v jednom měsíci, což představuje pětinásobek původní částky. Za avizovaný půlrok je to již téměř 2,7 milionu korun. A to se bavíme o plynu, s elektřinou je situace stejně kritická. Hrozba vysokých nákladů za energie se týká ale všech firem, velkých i malých.

S jakými prodejními plány jste tedy vstoupili do letošního roku?

Plány budou podobné těm z roku 2021. Musíme se vypořádat s vysokými cenami energií a kolísajícími dodávkami materiálů a surovin, které potřebujeme pro naši výrobu. Věřím, že to vše zvládneme jako v minulých letech díky kvalitě naší produkce i servisu. Protože více než kdy jindy si zákazníci uvědomují, že jakákoli investice do průmyslových provozů musí být efektivní a smysluplná. Proto jsou vrata EFAFLEX tou správnou volbou.

Podařilo se vám v poslední době získat například i zcela nové zákazníky, se kterými jste dříve nespolupracovali?

Možná to bude znít překvapivě, ale velkou část nových zakázek tvoří zákazníci, kteří reagují na situaci se zdražujícími se energiemi. Protože každý hledá opatření, jak se vypořádat s drahými energiemi a jak snižovat náklady. A ta opatření je třeba nají rychle a také je rychle aplikovat. To se týká každého průmyslového provozu. A tady právě přichází naše příležitost, protože účinným a rychle realizovaným opatřením je instalace rychloběžných vrat EFAFLEX, která mají výrazně vyšší rychlost otevírání než vrata sekční. Vysoká rychlost otevírání a zavírání brání úniku tepla mezi prostory nebo ven z budovy a významně přispívá k úspoře energie. Pro řadu firem je opravdu velkým překvapením, že rychlost otevírání a zavírání vrat ovlivňuje klima v halách, a především platby za energie víc, než jsou si jejich zástupci ochotni připustit. Rychlost vrat je totiž ještě důležitější než jejich izolace. Ale i ta hraje svoji roli a naše vrata vyrábíme i v zateplené variantě. Když to shrnu, nejrychlejším způsobem, jak šetřit náklady na energie, je instalace rychloběžných vrat. To zvládne každý v řádu týdnů. Kdo se chce dozvědět víc nebo se jen poradit, co a jak je potřeba udělat, tomu poskytneme i bezplatné poradenství.

Předpokládám, že se zákazníci kromě úspor energií zajímají také o další parametry. Je to tak?

Samozřejmě, že to nejsou jen úspory, co nové zákazníky zajímá. Jde jim i o to, aby vrata v jejich provozech plnila svou funkci, byla spolehlivá, rychlá, měla dlouhou životnost, a přitom byla úsporná. Pokud se ještě vrátíme k našim novým zákazníkům, patří mezi ně třeba společnosti jako Tipafrost, Košík CZ nebo Holzpack CZ. Naše vrata najdete i ve společnosti Škoda Auto, Plzeňský Prazdroj nebo Budějovický Budvar a řadě dalších. Kdo se chce dozvědět o zkušenostech našich zákazníků více, může se podívat na náš web do sekce případových studií, kde najde řadu zajímavých ukázek řešení. Nebo nám může zavolat nebo napsat a my mu rádi představíme možnosti, jak zefektivnit jeho provoz.

Mění se i portfolio vašich produktů, nebo je spíše stabilní? Případně na jakých produktových inovacích aktuálně pracujete?

Portfolio našich produktů je stabilní a zákazníci si mohou vybírat z 65 typů vrat pro všechna prostředí. Co se týká zájmu našich zákazníků, dlouhodobě je na vzestupu řada vrat určená pro robotické provozy, konkrétně se jedná o řadu s označením MS. Velmi silnou pozici mají vrata EFAFEX také v potravinářství, kde si zákazníci vybírají naše vrata hned z několika důvodů. Především splňují veškerá potřebná nařízení a jsou certifikována pro tyto provozy. Mezi jejich další přednosti patří také to, že se snadno čistí. A v neposlední řadě je to jejich rychlost, živostnost a roční garantovaný počet cyklů. To všechno jsou důvody, proč popularita vrat EFAFLEX pro potravinářství dlouhodobě roste.

Vedle prodeje je vždy důležitý také servis. Nabízíte i v této oblasti zákazníkům nové služby a co na vašem servisu nejvíce oceňují?

U našeho servisu zákazníci oceňují to, co u našich vrat – rychlost. Většinu našich náhradních dílů totiž dokážeme vyrobit do 24 hodin a v tom je naše služba v porovnání s konkurencí opravdu unikátní, protože to nikdo jiný nedokáže. Výhodou také je, že máme servisní týmy po celé republice, takže servisní technici mají k našim zákazníkům opravdu blízko, ať už jsou odkudkoli. Důležitým faktorem je také fakt, že naši technici jsou našimi zaměstnanci, nejedná se o žádné nasmlouvané osoby třetích stran, jak tomu často je v případě jiných firem.

Posouváte se dál i pomocí nových technologií? Na co konkrétně se nejvíce zaměřujete?

Do rozvoje firmy investujeme dlouhodobě. Postupně rozšiřujeme výrobní areál, skladovací prostory, výrobní zařízení, ale i zázemí pro naše zaměstnance.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...