1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Elektrárna Počerady, a.s.

Elektrarna PoceradyPřípravy na nové emisní limity právě vrcholí

Elektrárna Počerady se rozprostírá v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku tvořeného Louny, Žatcem a Mostem. V posledních pěti letech prošla největší česká uhelná elektrárna další vlnou ekologizace, která snížila tvorbu emisí oxidů dusíku. V současné době probíhají investice do ekologických opatření, aby zdroj splnil přísné limity BAT neboli Best Available Techniques, které začnou v Evropské unii platit v průběhu roku 2021.

Na nové emisní limity se elektrárna připravuje už několik let. „Tyto přípravy nyní vrcholí. Máme vyzkoušeno, že dokážeme splnit limity oxidů dusíků. Na generální opravě bloku číslo tři, která právě probíhá, realizujeme opatření, jež nám umožní splnit nové limity oxidů síry a tuhých znečišťujících látek. Další bloky budou následovat,“ vysvětluje ředitel elektrárny Luboš Elšlégr.

Ještě zbývá splnit poslední emisní limity, a to na emise rtuti. Pro splnění tohoto limitu v elektrárně právě vybírají nejlepší možné řešení. „S tím je trochu potíž, protože žádná metoda demerkurizace není ověřena na typu uhlí, které spalujeme. Provedli jsme již řadu testů s různými redukčními činidly, odborníci z našeho inženýringu navštívili řadu elektráren v zahraničí, takže výsledné řešení bude zřejmě kombinací několika metod. Věřím, že k němu dojdeme co nejdříve a termín srpen roku 2021 bude dodržen,“ dodává Luboš Elšlégr.

Ekologizace a budoucnost uhlí

Právě probíhající investice do ekologizace navazují na již zrealizované projekty. Zatím největší uzavřená investiční akce proběhla mezi roky 2014 a 2015, kdy se snižovaly limity oxidů dusíků metodou selektivní nekatalytické redukce za pomoci vstřiku vodního roztoku močoviny do proudu spalin. Tento projekt pro elektrárnu realizovala firma Alstom, s.r.o., díky níž je zařízení připraveno i na plnění limitů BAT. Tato investice dosáhla téměř půl miliardy korun a další desítky milionů ročně stojí speciální močovina používaná jako redukční činidlo.

V souvislosti s ekologizací uhelných elektráren se hovoří i o jejich budoucnosti v energetickém mixu. „Určitě si všichni uvědomujeme, že uhelná energetika pomalu, ale jistě končí. Že i při dodržování přísných ekologických limitů životní prostředí znečišťuje, to je prostě fakt. V nejbližší době zasedne vládní uhelná komise, která určí časový harmonogram odstavování konkrétních uhelných elektráren,“ vysvětluje ředitel elektrárny a dodává: „Osobně si myslím, že za 20 let bude v provozu jedna, možná dvě uhelné elektrárny, a to ještě v režimu záložních zdrojů, to znamená, že budou najíždět pouze v nouzových situacích. Obnovitelné zdroje nám ale výpadek uhlí nevykompenzují, na to není v České republice potenciál. Budeme potřebovat nové jaderné zdroje a nejspíš i další plynové elektrárny. Bez nich naši spotřebu prostě nedokážeme pokrýt a nakupovat nebude kde, celá Evropa na tom bude podobně.“

Náklady na výrobu elektřiny v uhelných elektrárnách ovlivňují emisní povolenky. Ty v posledních letech zdražují, což je pro výrobu elektřiny z uhlí nepříjemné. „Je těžké stanovit hranici, kdy se jejich cena stane doslova likvidační. Záleží také na cenách vstupů tedy hlavně uhlí a na ceně silové elektřiny na burze. Pokud by se výroba nevyplácela, elektrárny by se odstavovaly. Někdy o víkendech a o svátcích, pokud svítí slunce a fouká vítr, se tak již děje. V sousedním Německu je to již normální záležitost i během pracovního týdne, někdy i dlouhodobě,“ vysvětluje Luboš Elšlégr.

Elektrárna mění majitele

Samotná Elektrárna Počerady, která je největším uhelným zdrojem v tuzemsku, má pět bloků, každý o výkonu 200 MW, takže její celkový výkon je 1000 MW. Vzhledem k probíhající generální opravě bloku číslo tři plánuje letos elektrárna vyrobit něco přes 5 TWh elektřiny. „Pokud se někde dočtete, že elektrárna vypouští nejvíce emisí, je to z toho prostého důvodu, že je největší. Nemáme vyšší emise než jiné elektrárny tohoto typu na jednotku výkonu, jen prostě vyrábíme těch megawatt nejvíce,“ upřesňuje Luboš Elšlégr.

V roce 2013 byla Elektrárna Počerady vyčleněna z mateřské společnosti ČEZ do samostatné dceřiné společnost Elektrárna Počerady a už několik let se hovoří o prodeji zdroje novým vlastníkům. „Existuje smlouva na prodej s opcí. Je známa cena i termín prodeje. Současný vlastník, tedy ČEZ, ale může tuto smlouvu do konce letošního roku vypovědět, a ta se tímto stane neplatná. Není žádným tajemstvím, že kupujícím je společnost Seven finančníka Pavla Tykače. Prodej by dával smysl, protože od společnosti Seven odebíráme uhlí. Vlastnictví elektrárny spolu s dolem způsobí významný synergický efekt a úsporu nákladů,“ dodává ředitel elektrárny.

Zkušený tým na prvním místě

Provoz elektrárny nelze zajistit bez zkušených zaměstnanců. V počeradském týmu pracuje 250 kmenových pracovníků, kteří působí převážně v provozu. Elektrárna má nasmlouváno několik externích údržbových firem, jež zase mají své subdodavatele, a tento řetězec vztahů z ní tak dělá největšího zaměstnavatele v regionu. Elektrárna, podobně jako jiné firmy, se musí vypořádávat s odchodem lidí do starobního důchodu a zaměstnance nahrazovat. V současné době, kdy je pracovní trh vyčerpaný, to není jednoduché. Do hry ale vstupuje ještě další faktor. „V okolí rostou průmyslové zóny, takže některé profese jsou hodně nedostatkové. Sehnat dobrého elektrikáře nebo mechanika MaR je skutečně téměř nemožné. Zatím jsme ještě vždy měli štěstí, ČEZ i jeho dceřiné společnosti jsou pořád ještě atraktivní zaměstnavatelé, otázkou je, jak dlouho to ještě potrvá,“ konstatuje Luboš Elšlégr.

Elektrárna Počerady se o své pracovníky dobře stará. Klíčová je pro ni především bezpečnost. „V současné době dokončujeme certifikaci naší elektrárny na Bezpečný podnik. Pokud zbývající audity proběhnou v pořádku, do konce roku bychom měli tento titul získat. Bezpečnost je pro nás naprostou prioritou,“ zdůrazňuje ředitel. S bezpečností pak souvisí již zmíněná ekologizace. Jak už padlo na začátku, elektrárna se primárně soustředí na splnění cílů limitů oxidů síry, tuhých znečišťujících látek a rtuti. „Vzhledem k termínu do srpna 2021 máme práce poměrně hodně. Vypracovali jsme si na to harmonogram s jistou časovou rezervou a ten důsledně dodržujeme. Výhledově máme také v úmyslu některé nevyužité pozemky v okolí elektrárny využít pro stavbu fotovoltaiky,“ uzavírá Luboš Elšlégr.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...