1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Emerson Network Power

Knurr Emerson 16Od tradičních rozvodných skříní k inteligentním zásuvkám (Power Distribution Units)

Závod společnosti Emerson Network Power, ve kterém se už více než dvacet let vyrábějí komponenty a serverové nebo LAN skříně pro dátová centra, začínal ve skromných podmínkách. Firma se ale postupně rozrůstala a doplňovala nejen výrobní technologie, ale i produktové portfolio, ve kterém se v současné době stále více prosazují inteligentní zásuvky.

„Pozorujeme také odklon od velkých datových center a zájem zákazníků o malé počítačové místnosti. Proto poskytujeme různé kombinace produktů a specializovaná řešení na míru,“ říká v rozhovoru Marian Kurc, MBA, ředitel závodu Emerson Network Power v obci Nišovice u Volyně.

Loni jste oslavili dvacet let od založení společnosti Knürr, s.r.o. v České republice. Zavzpomínáte na její začátky?

O založení firmy v České republice rozhodl už v roce 1993 majitel německé mateřské společnosti pan Hans Knürr. O dva roky později byla firma zapsána v obchodním rejstříku v Českých Budějovicích. Společnost začínala v pronajatých výrobních prostorách ve Volyni s dvanácti zaměstnanci. Výroba se postupně rozšiřovala a v roce 1998 bylo přijato zásadní rozhodnutí o výstavbě nového výrobního závodu. Nejprve byla vystavěna hala pro předvýrobu o celkové výměře 4 000 metrů čtverečních. V roce 2002 jsme vystavili první polovinu haly číslo 2, která slouží pro montáže, a o dva roky později jsme ji zcela dokončili, takže zde vznikla i expedice a lakovna. Zatím poslední rozšíření našeho závodu představuje hala číslo 3 o rozloze 5 000 metrů čtverečních, která je určena pro montáže a slouží i jako skladovací prostor. V roce 2006 se stal závod součástí koncernu Emerson.

S rozšiřováním kapacit vašeho závodu se proměňovaly i používané technologie a vybavení závodu. Jak?

Naše společnost se už od začátku zaměřuje na výrobu serverových a LAN skříní. V současné době rozšiřujeme své kompetence také v oblasti elektrotechniky a elektroniky a věnujeme se i výrobě diagnostických vozíků zejména pro automobilový a lékařský průmysl. V roce 2001 byla do našeho závodu přemístěna výroba mobilních vozíků z Německa a zahájili jsme také výrobu podružných síťových rozvaděčů. Klíčový byl rok 2002, kdy bylo rozhodnuto o tom, že se z našeho podniku stane hlavní výrobní závod. Ve stejném roce k nám byla přemístěna i část strojového parku z anglického závodu. Postupně jsme doplňovali nové strojní vybavení, například o CNC stroje pro nanášení těsnící pěny, zavedli jsme koncovou montáž síťových skříní pro celosvětově známé firmy automobilového průmyslu, vystavěli nové lakovací linky, pořídili automat se skladovým systémem nebo jsme začali používat nové technologie lepení.

Zdá se, že investice do technologií hrají ve vaší společnosti důležitou úlohu. Jaké jste pořídili v posledních letech?

Byla to například nová výrobní linka pro výrobu inteligentních zásuvek Liebert MPX, ohýbací robot, technologie laserového popisování nebo technologie ultrazvukového svařování. Technologie, které při výrobě používáme, nám umožňují realizovat výrobu plechových dílů, což tvoří základ naší činnosti. V závodě provádíme kompletní plechovou prvovýrobu, do které spadá například vysekávání, ohýbání, stříkání nebo lakování plechu. Druhou část výrobního programu představuje finální montáž výrobků, například inteligentních zásuvek (PDU), které začínají být v poslední době hlavním tahounem portfolia výrobků.

Je kapacita vašeho závodu plně využitá? Plánujete další rozšiřování výroby?

Aktuální využití kapacity závodu nám dává prostor pro další navyšování výroby. Naším cílem v dalším období je co nejvíce využít stroje a technologie, které jsme pořídili. Výhodou je, že jsme součástí amerického koncernu Emerson Network Power, který působí celosvětově, takže spolupracujeme s ostatními závody. Umíme proto efektivně využít různé zdroje po celém světě, pomáháme si, abychom splnili požadavky našich zákazníků, a dokážeme si navzájem nabídnout volnou kapacitu.

Jaké jsou vaše hlavní konkurenční výhody? Čím především oslovujete zákazníky?

Z globálního hlediska jsou naše klíčové konkurenční výhody především šíře našeho portfolia, náš globální dosah a přítomnost na místním trhu, a naše globální síť servisních služeb. Lokálně nejsme ani velká, ani malá firma, takže umíme velmi dobře a flexibilně reagovat na požadavky našich interních a externích zákazníků. Snažíme se například optimalizovat dodací lhůty. Výhodou je také různorodost výroby a schopnost vyrábět produkt od jednoho kusu až po dodávky pro velké firmy a projekty.

Kde všude najdeme vaše výrobky?

Naši odběratelé se rekrutují z různých sektorů, ať už jsou to vlastníci datových center, IT firmy, telekomunikační společnosti, automobilky, z oblasti bankovnictví a financí, hromadné dopravy, zdravotnictví nebo veřejné správy.

Jsou to právě inteligentní zásuvky, které nyní hýbou vaším oborem. Jaké další trendy pozorujete?

Například to, že někteří zákazníci upouštějí od velkých datových center a zajímají se o lokální malé počítačové místnosti. Proto jim poskytujeme různé kombinace, například skříně s inteligentními zásuvkami nebo specializovaná integrovaná řešení, která korespondují s jejich potřebami. Ruku v ruce s tím jde i požadavek na jakousi standardizaci produktů.

Jaké novinky s ohledem na aktuální trendy připravujete?

Musím podotknout, že rozvoj sortimentu je v kompetenci produktového managementu, protože oblasti, kde je to smysluplné, řídí koncern centrálně. Nicméně i my se zapojujeme do projektů zaměřených na nové výrobky. Aktuálně pracujeme například na inteligentní zásuvce, která bude montovatelná přímo do skříní, a zahajujeme také výrobu nového typu rozvodné skříně.

Kolik produkce je určeno na export a jak se v posledním období vyvíjí váš roční obrat?

Náš hlavní přímý zákazník je německá společnost, takže z tohoto důvodu je téměř celá výroba určená na vývoz. Na českém trhu proto zůstává jen minimum výrobků. Hospodářské výsledky za poslední tři roky, kdy odezněla hospodářská krize, nás těší. Především minulý rok byl výjimečný a dosáhli jsme rekordního obratu.

Kolik lidí ve vašem závodě dnes pracuje a jaké výhody jim poskytujete?

Ve společnosti Emerson Network Power v České republice je aktuálně zaměstnáno několik stovek zaměstnanců. Vedle hlavního výrobního závodu v obci Nišovice provozujeme také výrobu na opracování hliníků. Máme i své inženýrské centrum umístěné v Plzni, které spolupracuje se zahraničím. Samotná výroba je rozdělena do několika funkčních segmentů, přičemž předvýroba nerozlišuje pro jaký druh výrobku nebo zákazníka vyrábí a k přiřazení dochází až při konečné montáži a následné expedici. Naše zaměstnance oslovuje kromě standardních benefitů také pracovní prostředí, které je čisté a nehlučné.

Prozradíte, jaké hlavní priority jste si stanovili na další období?

S ohledem na to, že je nezaměstnanost v jižních Čechách pod celorepublikovým průměrem, se zaměříme na to, abychom zajistili dostatek kvalifikované pracovní síly. Rozhodně budeme i nadále rozvíjet potenciál našich zaměstnanců prostřednictvím různých školení. Prioritou jsou pro nás zákazníci, kterým chceme být spolehlivým partnerem jako dosud. Soustředit se budeme také na co největší možné využití výrobní kapacity. Stranou našeho zájmu nebudou stát ani nové technologie a investice, které přinesou zefektivnění strojového parku a zlepší produktivitu našeho závodu.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...