1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Europasta SE

Europasta 21Rozvoj a inovace, které stojí na pevných základech

Těstoviny značek Adriana, Zátkovy vaječné těstoviny, Rosické těstoviny a Ideál se již v České republice staly známou gastronomickou klasikou.

Jejich výrobce – společnost Europasta SE – je na našem trhu největším značkovým producentem těstovin, jehož úspěch se zakládá na velké výrobní kapacitě, možnosti využití vlastních mlýnů pro mletí mouky a širokém portfoliu, které pokrývá všechny segmenty těstovin, tedy vaječné, bezvaječné z měkké pšenice, semolinové – včetně varianty celozrnných – a expres těstoviny.

Europasta SE už od začátku rozepsala svůj příběh s energií a odvahou: hned rok po svém založení v roce 2002 koupila úspěšnou společnost Bratři Zátkové, a.s., a podíly ve firmě Adriana – výrobce těstovin, s.r.o. V následujícím období se dále rozšířila akvizicí firem Spojené těstárny CZ a Spojené cestovinárně SK a nákupem společnosti Tero Rosice, s.r.o. Završením změn po jednotlivých akvizicích byla fúze všech společností do jedné firmy – současné Europasty SE. Do ní následně vstoupili strategičtí investoři – portugalská společnost Cerealis a španělský výrobce těstovin Gallo. Po poslední změně v roce 2014 má společnost tři akcionáře se stejnými podíly: Ing. Pavla Hrdinu, Productos alimentícios Gallo S.L. a Produtos alimentares Cerealis S.A.

Společnost se silným zázemím

Ing. Pavel Hrdina je českým investorem, který v roce 2000 vstoupil jako akcionář do společnosti Bratři Zátkové, a.s., prostřednictvím nově založené společnosti Europasta B.V. Od roku 2003 zastává pozici předsedy představenstva a do srpna 2020 byl i ve funkci generálního ředitele Europasta SE. Španělský akcionář – Productos alimentícios Gallo S.L. – je vedoucí těstárenskou společností rodinného typu, kterou v roce 1946 založil José Espona. Firmu provází pověst průkopníka výroby těstovin z tvrdé pšenice na Pyrenejském poloostrově a v současné době je její obchodní značka Pastas Gallo jednou z nejrespektovanějších potravinářských značek ve Španělsku. Gallo je proslulé vysokou kvalitou výrobků, špičkovými výrobními závody a vysokou mírou inovace v oblasti těstovin. Společnost je akcionářem Europasty SE od roku 2010.

Portugalský akcionář – Produtos alimentares Cerealis S.A. – je jediným průmyslovým výrobcem těstovin v Portugalsku a má dva výrobní závody v Portu. Jedná se o rodinnou společnost, kterou založili José Alves de Amorim a Manuel Gonçalves. Rodiny obou zakladatelů ovládají společnost dodnes. Kromě výroby těstovin je Cerealis významnou mlýnskou společností a výrobcem snídaňových cereálií a sušenek. Společnost je akcionářem Europasty SE od roku 2010. V současné době je Europasta SE tvořena divizemi Litovel s kapacitou výroby těstovin 60 000 t/rok, a Boršov nad Vltavou, kde kapacita mlýna na pšenici dosahuje objemu 60 000 t/rok. Výroba přitom pokrývá všechny segmenty – vaječné, bezvaječné i semolinové těstoviny, a to v krátkých i dlouhých tvarech, lisované i válcované. Portfolio zahrnuje kromě těstovin také vysoce kvalitní Zátkovu mouku a dětskou krupičku. Celkově čítá sortiment více než 400 produktů.

Europasta SE je značkovým výrobcem s klíčovými značkami Adriana, Zátkovy těstoviny, Rosické těstoviny a Ideál, která je určená zejména pro slovenský trh. Významnou část obchodních aktivit Europasty SE tvoří i výroba těstovin privátních značek pro rychle rostoucí obchodní řetězce v regionu střední Evropy. Výhodou společnosti je její centrální poloha v tomto regionu a velmi dobrá surovinová základna jak mouky z tvrdé pšenice (semoliny), tak i mouky z potravinářské pšenice. Mlýnská divize společnosti v Boršově nad Vltavou zajišťuje zejména zdroj suroviny – mouky z měkké pšenice – pro výrobu těstovin. Mlýny však zároveň zásobují i zákazníky z volného trhu, především pekařské společnosti zejména z regionu jižních Čech. Europasta SE je i aktivním dodavatelem spotřebitelského balení mouky na český trh. Dnes dosahuje firma obratu přes 1,2 mld. Kč a téměř polovina výrobků míří na export do Polska, Maďarska, na Slovensko atd.

Inovace ve středu zájmu

K investičním plánům do nejbližší budoucnosti patří další rozšiřování portfolia, inovace balení a optimalizace výroby. Poslední novinkou v oblasti sortimentu bylo rozšíření prémiové řady Adriana o řadu Tradizionale, která se vyrábí na bronzových matricích s hrubší strukturou, díky čemuž na výrobku lépe drží omáčka. Adriana také vstoupila do segmentu BIO v produkci špaget. Kromě toho se připravuje upgrade sortimentu Zátkovy vaječné těstoviny nebo zavedení 4-vaječných těstovin Ideál. V kategorii balení je ve fázi přípravy koncept optimalizovaného kartonu, ve kterém se spojují efekty vycházející z vyššího počtu kusů v balení při minimální změně rozměrů, zachování výkonu balení v rámci automatizace a snížení dopravních nákladů. V oblasti optimalizace výroby bude realizován projekt automatického transportu palet z balící sekce do automatického paletového zakladače, což v podstatě uzavře poslední etapu kompletní automatizace výrobního procesu od vstupu materiálu až po sklad hotových výrobků.

Investice do moderních technologií jsou ovšem nezbytným předpokladem pro udržení si přední pozice na trhu, jenž na výrobce klade neustále se zvyšující nároky. Požadavky na kvalitu a hygienu výroby u těstovin a mouk jsou velmi vysoké jak ze strany kontrolních orgánů, tak i odběratelů. Potvrzením vysokého standardu kvality je u firmy Europasta SE mimo jiné i certifikace IFS (International Food Standard) a další a společnost také pravidelně podstupuje audity jednotlivých zákazníků a externích organizací. Největší aktuální výzvou je však pro společnost Europasta SE pandemie COVID-19 a s ní spojené ohrožení zdravotního stavu zaměstnanců a dopad na organizaci výroby. Stejně tak jako ostatní výrobci je i společnost Europasta SE nucena v mimořádném režimu zabezpečovat chod výrobních zařízení a dělat vše pro to, aby se vyloučila rizika přenosu nákazy. Tento přístup svědčí o potenciálu firmy rychle se adaptovat a úspěšně se vypořádat s mimořádnými podmínkami ve výrobě a na trhu. Současné kritické období je pro firmu zkouškou, jejíž úspěšné zvládnutí upevní její postavení předního hráče v oboru.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...