1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

EXCALIBUR ARMY, spol. s r.o.

Růstová strategie velí investovat a získávat nové odborníky

Po období útlumu z 90. let se v posledních letech opět dostává do velmi dobré kondice český zbrojní průmysl. Progresivní růst a rozvoj tradičního odvětví nejlépe vystihují příběhy firem, jako je Excalibur Army ze Šternberka. Z dlouhodobě kvalitního opravárenského a obchodního podniku se postupně stává společnost, která stále více sází na vlastní výrobu a vývoj vojenské techniky. V roce 2016 utržila více než 2 miliardy korun a zisk EBITDA přesáhl 600 milionů korun.

„Tradice je budoucnost“, takové je krédo celé skupiny Czechoslovak Group (dále jen CSG), do které společnost Excalibur Army patří. Jen pro ilustraci, tržby celku firem vlastněných Jaroslavem Strnadem dosáhly za rok 2016 15,4 miliard korun se ziskem EBITDA ve výši 1,9 miliardy. Společně se jim daří prokazovat, že bohatství zemí, jako je Česko, vždy stálo a bude stát na tradiční průmyslové výrobě s velkou přidanou hodnotou a s vysoce kvalifikovanou pracovní silou. Více nejen o tomto tématu napoví rozhovor s výkonným ředitelem Tomášem Mohaplem. „Celkové výsledky naší firmy i skupiny CSG jsou velice dobré a jsou základem pro naši růstovou strategii,“ říká na úvod.

Souhlasíte s názorem, že tuzemský zbrojní průmysl zažívá „návrat zlatých časů?

Dá se to tak říct. Zbrojní průmysl teď jednoznačně jde nahoru, což je značný kontrast s obdobím po revoluci, kdy byla výroba zbraní v útlumu. Po náročné etapě se tedy celé odvětví začalo v posledních několika letech znovu rozvíjet z poměrně nízké startovní čáry. Napomáhají tomu také vnější faktory. Všichni vnímáme, že ve světě je vysoká nervozita, spousta zemí zbrojí a investuje velké množství prostředků na obranu. Když se tyto vlivy spojí v jeden celek, můžeme konstatovat, že pro firmy našeho zaměření jsou nyní dobré časy.

Jak byste popsal současnou pozici společnosti Excalibur Army na trhu a jak jste spokojeni s výsledky v posledních letech?

V našem případě je znát, že sílí celá skupina a jednotlivé firmy se dobře doplňují. Jsme tak schopni pracovat na čím dál složitějších projektech, které by jedna samostatná společnost nemohla zvládnout. Synergický efekt je tedy velký. Kromě toho se nám také daří získávat šikovné lidi a firma se vnitřně rozvíjí. To vše jsou faktory, které nás posilují. Jsme nad 2 miliardami ročních tržeb s tím, že díky budoucím projektům plánujeme další růst a rozvoj. Myslím si, že nejen tržbami a hospodářskými výsledky patříme k významným členům skupiny CSG, která je lídrem zbrojařského průmyslu.

Které projekty jsou pro vás prioritní v oblasti modernizace, výroby a vývoje vojenské techniky?

Náš výrobní program je poměrně stabilní. Tradičně stavíme na opravách a dodávkách náhradních dílů a techniky. To je nosný program firmy. Připravujeme se však na budoucnost, a to mimo jiné tak, že vyvíjíme nové typy vozidel, která budou daleko sofistikovanější než dosavadní modely. Celkově se tak držíme našeho kréda, že tradice je budoucnost, a postupně přecházíme od opravárenské činnosti k vlastnímu vývoji a pokročilejším modernizacím. Máme k tomu velice dobré zázemí. Tři hlavní areály, a to ve Šternberku a Přelouči, což jsou bývalé vojenské opravárenské podniky, a v Čepí u Pardubic, kde jsou sklady na náhradní díly pro vojenskou techniku. Veškerou infrastrukturu se snažíme rozvíjet. Loni jsme například dostavěli novou expediční halu v hodnotě přes 40 milionů korun a plánujeme další investice do zázemí a vybavení. Od města Šternberk, se kterým se nám podařilo navázat velmi dobrou spolupráci, jsme koupili další pozemky, abychom v následujících letech byli schopni a připraveni náš areál rozšiřovat.

Představili jste v poslední době nějaká inovativní řešení, ať už v segmentu vojenské techniky či zbraní?

Co se týče nových projektů, dokončili jsme vývoj vozidla AM-50, což je mostní automobil. V armádě tento typ vozidla sice je, ale my jsme přepracovali jeho konstrukci. Auto má moderní podvozek a most má obrovskou výhodu v tom, že se dá skládat až do délky zhruba 110 metrů. Je to poměrně unikátní technologie, kterou chceme nabízet i směrem na západ. Opět se ukázala synergie naší skupiny, kdy podvozek dodala partnerská společnost Tatra Trucks a my jsme konstruovali nástavbu. AM-50 je opravdu názorná ukázka toho, co jsme vytvořili a kudy se chceme ubírat. Jsou to dlouhodobé projekty zaměřené na vývoj a stavby vlastních vozidel. Unikátní jsou však například i naše generální opravy starých motorů značky Tatra, které najdeme doslova po celém světě. Do tohoto segmentu také hodně investujeme a plánujeme další rozvoj. Nejinak je tomu v oblasti zbraňových systémů, kde jsme loni získali prestižní ocenění Zlatý IDET za samohybný raketomet BM-21 MT 4x4.

Které regiony jsou pro vás aktuálně strategické z hlediska dodávek techniky a zbraní?

Nejprve bych rád uvedl, že v našem případě jde na export 95 % veškeré produkce, pro kterou máme přímé zákazníky zejména v regionech jihovýchodní Asie a Afriky, kde nabízíme většinu našich produktů. Kromě toho dochází také k pohybu starší techniky, se kterou má Excalibur Army tradiční zkušenosti a kterou modernizujeme. Do budoucna bychom rádi fungovali i v rámci západních zemí a armád NATO. V této spojitosti už je vidět aktivita skupiny CSG na tuzemském trhu, kde se nám začíná dařit spolupráce s českou armádou, tedy členem NATO, pro kterou budeme zajišťovat servis obrněných transportérů a bojových vozidel Pandur II a dodávku náhradních dílů pro nákladní vozidla Tatra T-810.

Daří se vám v dynamickém rozvojovém období nacházet dostatek nových pracovních sil?

Ano, ale přesto neustále hledáme lidi, kteří mají zkušenosti a odbornost ve specializované zbrojařské branži. Není to jednoduché, protože s útlumem zbrojního průmyslu odešli specialisté a nové zatím nikdo nevychoval. Vznikla generační mezera, takže na jedné straně máme zaměstnance v pokročilejším věku, na kterých stavíme, a pak spoustu mladých, kteří se od nich mohou učit. Celkově jsme ve stavu, kdy nabíráme lidi a pro každého, koho technika baví a kdo jí rozumí, jsou naše dveře otevřené. Loni jsme počet zaměstnanců zvýšili ze 420 na 485, takže vývoj je dobrý, ale tak jako všechny firmy v průmyslu, potřebovali bychom více těch, kteří mají specifické know-how.

Co považujete za zásadní pro budoucí existenci vaší firmy?

Celkově je pro nás zásadní, že jsme a chceme být dál aktivní v našem regionu. Máme zájem o šikovné lidi a jsme otevření spolupráci s dalšími partnery. Jsme neustále se rozvíjející firma s růstovou strategií a tradiční český výrobce, jehož výrobní program je ověřen přísnými certifikáty od oprávněných autorit. Kromě toho máme také vlastní protikorupční nástroj neboli „Compliance program“, což je obvykle běžné u velkých korporací. Chceme zkrátka fungovat podle pravidel, která stanovíme a zveřejníme, aby k nim všichni měli přístup. Věřím, že jde o krok, který nás posouvá z východu na západ.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...