1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

FAGUS, a.s.

Fagus 15Naše modulární stavby slouží jako školky i firemní zázemí

Když podniky potřebují pro své týmy rychlé zázemí, jednou z možností jsou modulární stavby, které realizuje česká firma FAGUS, a.s., jež má své odběratele převážně v západní Evropě. Ve svém oboru působí už téměř 30 let. Aktuálně vlastní pět výrobně-technických provozů, které zabezpečují poptávky zákazníků. Hlavní sídlo má firma ve Slušovicích, obchodní pobočku také v Německu. „Ochlazení trhu očekáváme, ale zatím ho nepociťujeme. Výhledy do roku 2020 jsou opatrné. Máme před sebou realizaci několika významných projektů,“ říká v rozhovoru Ing. Josef Machalíček, člen představenstva a ekonomický ředitel společnosti.

Téměř ve všech oborech se skloňuje pojem ochlazení trhu. Vnímáte tyto tendence také?

Na trhu působíme už téměř 30 let a zažili jsme ekonomické růsty i propady. Naším cílem pro letošní rok je – jako v každém jiném roce zvládnout zakázky a zajistit ekonomický růst společnosti. Ochlazení očekáváme, ale zatím ho nepociťujeme, jako tomu bylo například v roce 2016 nebo 2018. Připravujeme se na to, že útlum může přijít, proto například neprodlužujeme některé pracovní smlouvy na dobu určitou.

Už víte, jaké důležité projekty vás letos čekají?

Bude jich několik. S určitostí se uskuteční velké projekty v Holandsku a v Německu. Měl bych podotknout, že jsme téměř ze 100 % vývozci a naše klíčové trhy jsou v Evropě. Máme už nasmlouvané některé velké a dlouhodobé zakázky. Ale v průběhu roku přichází i menší zakázky, z měsíce na měsíc.

Vyrábíte modulární stavby. Jaký je o ně zájem? A proč si je vaši odběratelé oblíbili?

Zejména v zahraničí je zájem o modulární stavby slušný. Zahraniční zákazníci velmi kvitují dvě hlavní výhody modulárních staveb – rychlost a čas. Pokud jde o větší stavby, které mají plochu několik stovek metrů čtverečních, tak je mohou začít užívat za tři nebo za čtyři měsíce. Některé modulární stavby jsou zákazníky dále pronajímané, potom může firma nebo majitel inkasovat zisk z pronájmu, takové stavby využívají velké firmy, jež staví například zázemí nebo ubytování pro své pracovníky. Jakmile projekt skončí a tým je rozpuštěn, stavba je buď odkoupena, nebo demontována.

Má taková stavba nějaké mínusy, třeba ve srovnání s běžným betonovým domem či dřevostavbou?

Užitná hodnota je stejná. Pokud je modulární stavba projektována jako trvalá stavba, získá základovou desku a podobně, tak má všechny atributy jako betonové nebo dřevěné domy. Žádné velké nevýhody s jejím užíváním spojené nejsou.

Za sebou máte celou řadu realizací. Jaké vám utkvěly v mysli?

Realizujeme každý rok celou řadu zakázek. Je těžké vypíchnout dvě nebo tři. Poslední dobou stavíme hodně školek nebo škol, právě v západní Evropě. Naše modulární stavby si objednávají také firmy nebo podniky jako kanceláře či jako jiné firemní zázemí. Pokud to vezmu typově, tak jsme realizovali drobné stavby, například fotbalové kabiny, administrativní budovy, jezdecký areál, prodejny, ale i velké komplexy, které slouží pro týmy projektantů v různých výrobních závodech po celém Německu.

Pokrýváte český i slovenský trh, působíte v zahraničí. Jaké trhy jsou pro vás klíčové? Do jakých teritorií nebo regionů byste rádi pronikli?

Nejdůležitějšími exportními zeměmi jsou pro nás dnes Německo a Holandsko. Pokoušeli jsme se proniknout také do severských zemí, například do Norska, ale doprava modulů na větší vzdálenosti je náročná – zejména finančně. Často je pak transport dražší než samotný výrobek. Soustředíme se proto na evropské země v našem blízkém okolí.

Už jsme se dotkli možného ekonomického poklesu. S jakými čísly jste uzavírali loňský rok? A jak vidíte situaci letos?

Loňský rok jsme uzavřeli s obratem kolem 850 milionů korun. S ohledem na ekonomický výhled neočekáváme růst, spíše pokles. O ochlazení trhu se hovoří už dlouho, zatím se ale nic výraznějšího neděje. Třeba žádný propad ani nebude. Nebo ho způsobí špatná nálada a samotné očekávání propadu.

Zastavme se na chvíli u technologií, které jsou hybatelem v každém oboru. Jak je vnímáte ve vaší firmě? Investovali jste do nových technologií nebo řešení?

Pro nás nejsou ani tak klíčové výrobní technologie jako spíš softwary. Investovali jsme proto řádově miliony korun do nových projekčních programů.

Plánujete nějaké další investice?

Ano. Chystáme investice, a to zejména v souvislosti se zvyšujícími se tlaky na ochranu životního prostředí. Co nás nyní čeká, jsou investice do výkonnějších lakovacích kabin.

Rostou nároky vašich zákazníků na vaše produkty? Jak jim vycházíte vstříc?

Kvalitu staveb si u nás v podstatě určuje sám zákazník, a to svými požadavky, které na naše modulární stavby má. Peníze jsou potom druhou stránkou věci. Kvalita není zadarmo. Nároky soukromého sektoru jsou přiměřené, ale tlak cítíme ze strany měst nebo státu, pokud realizujeme veřejné zakázky. Například v Německu, kam významně exportujeme, zesiluje tlak na ochranu životního prostředí. Zákazníci chtějí, abychom používali kvalitní materiály, které neobsahují škodlivé látky. Tento tlak je silný hlavně v případě realizací školek či škol. Investoři chtějí, aby prostředí bylo co nejčistší, pokud se v něm pohybují děti. Normy jsou velice přísné.

Alfou a omegou každé firmy jsou lidé. Daří se vám nacházet kvalifikované zaměstnance?

Máme stabilizovaný tým, ve kterém je 250 lidí. Zatím se nám nestalo, že by hromadně odešla třeba skupina zaměstnanců. S tím problém nemáme a tým průběžně doplňujeme. Co nás ale trochu trápí, je nedostatek kvalifikovaných projektantů. Ale to je obecný problém, s nímž se potýká snad každá stavební firma.

Jaké hlavní úkoly před vámi nyní stojí? Na jaké projekty se budete v následujícím období soustředit?

Řešíme a budeme řešit především zvýšení produktivity práce, a to jak v technickém týmu, tak v týmech pracujících v našich výrobních závodech. Konkurence nikdy nespí, musíme být připraveni a neustále se zlepšovat.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...