1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Fakultní nemocnice v Motole

Fakultni nemocnice v Motole 16Ideou je poskytovat komplexní a kompletní péči

Fakultní nemocnice v Motole dnes patří mezi nejvýznamnější zdravotnické instituce v České republice. Na první příčky mezi nemocnicemi se řadí hned z několika důvodů.

Na specializovaných odděleních působí přední odborníci světového formátu. Kapacita jednotlivých pracovišť je vysoká. Své pevné místo v nemocnici mají věda i výzkum. Při léčbě jsou používány nejmodernější zdravotnické přístroje. I proto nemocnice může pacientům poskytnout komplexní a kompletní péči.

Fakultní nemocnice v Motole je příspěvkovou organizací v přímé řídící působnosti Ministerstva zdravotnictví ČR. Vznikla v roce 1971 sloučením DFN a Městské nemocnice v Motole. Tento nemocniční komplex se stal jedním z největších v Evropě. V části pro dospělé měla nemocnice kolem 2750 lůžek a v dětské části 923 lůžek. Areál nemocnice zaujímá rozlohu 39 hektarů. Nejstarším zděným objektem je dnešní pavilon infekčních hepatitid – bývalá budova lupusního ústavu vystavěného v roce 1936 podle projektu Rudolfa Kvěcha. Moderní budovy Fakultní nemocnice v Motole nicméně vzbuzují dojem, že byla založena teprve nedávno. Málokdo by uvěřil, že s její historií jsou spjati takoví velikáni českého lékařství jako Neureutter, Epstein, Brdlík, Švejcar, Hněvkovský nebo Niederle.

Vyrovnané hospodaření

Dnes poskytuje FN Motol základní, specializovanou a super specializovanou zdravotní péči i služby v lékařských oborech, a to formou ambulantní a lůžkové péče pro děti, dospělé i seniory. Nemocnice v Motole zaměstnává přes 5-tisíc pracovníků a je největším zdravotnickým zařízením v ČR. Stavebně ji tvoří dva propojené monobloky a několik samostatných pavilonů. FN Motol disponuje 2189 lůžky, na kterých ročně ošetří více než 70-tisíc pacientů. Ambulantně pak více než 750-tisíc pacientů.

Hospodaření Fakultní nemocnice v Motole je vyrovnané. Jde o ekonomicky stabilní organizaci, která nemá žádné daňové nedoplatky. V průběhu roku 2014 nemocnice hradila rekonstrukci dětské části (DFN) z vlastních zdrojů, což výrazně snížilo její cash flow. Rekonstrukce křídla B v roce 2015 byla rovněž financována z vlastních zdrojů bez dotace státního rozpočtu. Nemocnice bude tuto část rekonstrukce DFN splácet dodavatelským úvěrem, aby udržela vyrovnanou platební bilanci vůči ostatním dodavatelům. „Platební politika patří k prioritním úkolům Fakultní nemocnice v Motole a evidence závazků i pohledávek je velice podrobně sledována. V souladu se zákonem 563/1991 Sb., o účetnictví byly konečné zůstatky účtů závazků a pohledávek odsouhlaseny. Rovněž byla odsouhlasena jejich věcná správnost a provedena inventarizace podle vyhlášky č. 270/2010 Sb., o inventarizaci majetku a závazků,“ informoval Miloslav Ludvík.

Nové oddělení urgentního příjmu

Od svého založení se FN v Motole stále rozvíjí a rozšiřuje svá pracoviště. Koncem dubna 2015 bylo v nemocnici otevřeno nové Oddělení urgentního příjmu a traumatologie dospělých. „První pacienti zde byli ošetřeni 4. května. Pracoviště nového urgentu disponuje celkem 27 lůžky, přičemž vlastní urgentní příjem má kapacitu 17 lůžek, dalších 10 lůžek je k dispozici v rámci akutních ambulancí. Rekonstrukce, která byla hrazena z prostředků FN Motol, stála 22 milionů korun. Vybavení urgentního příjmu vyšlo na 5 milionů korun,“ vypočetl Miloslav Ludvík.

Hlavním důvodem modernizace a rekonstrukce stávajících prostor urgentního příjmu byla v první řadě nevyhovující kapacita a rovněž příprava na zvýšený příliv pacientů v souvislosti s otevřením nové stanice metra Nemocnice Motol. Důvodů ale bylo více. „Jakožto největší nemocnice v ČR musíme být dobře připraveni na zvládnutí zcela mimořádných situací, jako jsou například hromadné nehody,“ dodal Miloslav Ludvík. V případě většího počtu zraněných je tým urgentního příjmu schopen během 15 minut předat pacienty na jednotlivé kliniky a mít k dispozici pro příjem zraněných všech 17 akutních lůžek.

Pod urgentní příjem spadají život ohrožující stavy, jako jsou například infarkty, mozkové příhody, těžké úrazy a akutní krvácení, intoxikace, náhlé příhody břišní apod. Akutní ambulance slouží pro případy, kdy pacient není bezprostředně ohrožen na životě, ale má akutní problém. Od května 2015 je v provozu urgentní příjem a úrazová ambulance, od června i ambulance interní a chirurgická. V září 2015 k nim přibyly ještě další tři – neurologie, ORL a oční. Pro akutní výkony je připraven plně vybavený zákrokový sál s endoskopickou věží. Díky rekonstrukci se do nových prostor podařilo umístit i vyšetřovnu počítačového tomografu (CT).

Věda a výzkum mají v nemocnici své místo

Vědecko-výzkumná činnost je ve FN Motol pevně zakotvena a prolíná se všemi lékařskými obory, které jsou v zařízení provozované. Vědecko-výzkumné projekty využívají potenciálu jednotlivých pracovišť a jsou prohlubovány spoluprací s univerzitami (zejména s 2. Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy), s pracovišti Akademie věd a s řadou dalších národních i mezinárodních institucí.

S ohledem na zabezpečení vědecko-výzkumné činnosti se FN Motol aktivně zapojuje do získávání národních i mezinárodních grantových projektů. Připomeňme, že v roce 2007 nemocnice poprvé prorazila magickou hranici 100 milionů korun získaných na podporu vědy a výzkumu. Ve stejném trendu pokračovala i v následujících letech. „V současnosti jsou pracovníci FN Motol hlavními řešiteli grantů Interní grantové agentury MZČR (IGA), grantů podporovaných Evropskou unií i USA. Jako spoluřešitelé se podílejí i na grantech Grantové agentury České republiky a Grantové agentury Univerzity Karlovy,“ doplnil Miloslav Ludvík.

Z významných projektů realizovaných na půdě FN Motol připomeňme například „Zdokonalení časné diagnostiky, prevence a léčby těžkých poruch reprodukce, prenatálního a postnatálního vývoje u dětí a dospělých“. Tento rozsáhlý projekt byl ukončen v roce 2011 a zapojilo se do něho 72 řešitelů dílčích úkolů z řad lékařů FN v Motole, jejichž práce byla rozdělena do 51 tematických projektů a 10 tematických bloků. Význam Fakultní nemocnice v Motole podtrhuje skutečnost, že i v roce 2014 obhájila statut výzkumného pracoviště.

Zdravá nemocnice a služby ombudsmana

FN v Motole se v roce 2003 jako jedna z prvních v ČR zapojila do mezinárodního programu Zdravá nemocnice – Health Promoting Hospitals. Nemocnice angažované v tomto programu realizují principy podpory zdraví deklarované Světovou zdravotnickou organizací (WHO). „V rámci programu bylo vytvořeno pět standardů podpory zdraví. Ty se zaměřují na oblast posuzování potřeb pacientů, informování pacientů, na mezioborovou spolupráci a kontinuitu poskytované péče, podporu zdravého prostředí a na oblast řízení,“ sdělil Miloslav Ludvík.

Program Zdravá nemocnice zahrnuje komplexní problematiku podpory zdraví. Projekty jsou zacíleny jak na pacienty, tak i na zdravotnické pracovníky. Jmenovitě se jedná například o projekt „Ptejte se svého lékárníka“, vydávání informačních a edukačních materiálů nebo projekt „Prevalence kuřáctví ve zdravotnictví“.

K zajímavým počinům FN v Motole patří i zřízení funkce nemocničního ombudsmana. „Také v naší nemocnici může nastat situace, kdy se pacienti domnívají, že jejich práva byla porušena či ohrožena. Protože si našich pacientů vážíme, zřídili jsme post nemocničního ombudsmana,“ vysvětlil Miloslav Ludvík a dodal: „Jeho hlavním posláním je usilovat o zajištění bezproblémové komunikace mezi pacienty, jejich blízkými a zaměstnanci FN Motol v případě, kdy se pacienti dovolávají svých práv. Nemocniční ombudsman řeší stížnosti, žádosti a jiná podání co možná nejméně konfliktní formou s cílem nalézt řešení vhodné pro všechny zúčastněné strany.“

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...