1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Farmet, a.s.

Farmet 16České zemědělské stroje obhospodařují pole po celé Evropě

Strojírenská společnost Farmet, a.s., začínala ve skromných prostorách. Během uplynulých 24 let ale prošla dynamickým rozvojem. Dnes dodává zemědělskou techniku českým i zahraničním zemědělcům, plánuje rozšiřování pracovních míst, expanzi na další zahraniční trhy a navýšení obratu.

Společnost se od začátku své činnosti specializuje na vývoj a výrobu zemědělský strojů na obdělávání půdy a setí. Současně je předním světovým výrobcem a dodavatelem technologií pro zpracování olejnatých semen, filtraci a rafinaci olejů i extruzi krmiv.

Příběh akciové společnosti Farmet se začal psát v roce 1992, kdy byla založena čtyřmi spolupracovníky. Ti ve skrovných podmínkách malé dílny vyvinuli nejprve stroj na zpracování půdy Kompaktomat. Následoval i první lis olejnin. Dva typy zemědělské techniky daly vzniknout i dvěma divizím, na které je společnost rozdělena dodnes. „Divize zemědělské techniky se zabývá vývojem, výrobou a prodejem zemědělských strojů na zpracování půdy a setí. Divize Oil & Feed Tech je zaměřena na vývoj, projekci a dodávky technologických zařízení na zpracovávání olejů a v poslední době také krmiv pro hospodářská zvířata,“ vysvětluje Jiří Jirman, finanční ředitel společnosti Farmet, a.s.

Rozvoj firmy na sebe nenechal dlouho čekat. Už v roce 1994 vstoupila tehdy ještě společnost Farmet, s.r.o., vlastnicky do podniku Ekostroj, a.s. „Tento závod, ve kterém pracovalo asi 100 lidí, sousedil s naší malou dílnou a měl k dispozici dvě velké výrobní haly. Spojením obou společností narostl výrobní potenciál naší firmy a začal se ještě více rozvíjet. Techniku jsme nejprve dodávali českým zemědělcům, ale postupně jsme začali zařízení vyvážet i do zahraničí,“ říká Jiří Jirman. Společnost se už od začátku zaměřovala na vlastní vývoj. „Například zařízení na lisování ole-jnatých semen začínala s kapacitou několika kilogramů semen za hodinu. Současné stroje zvládnou zpracovat třeba až 4 tuny semen za hodinu. Firma se rozvíjela jak v oblasti výroby, vývoje a produktového portfolia, tak i v oblasti tržeb a počtu zaměstnanců,“ dodává finanční ředitel. Sortiment společnosti dnes tvoří na 20 různých strojů a bezpočet volitelných výbav, které mohou zemědělci kombinovat podle své potřeby.

Export hraje prim

Obrat společnosti Farmet se v posledních pěti letech pohybuje nad hodnotou půl miliardy korun, firma ale pracuje na jeho zvyšování. „Do čtyř let bychom obrat rádi navýšili na jednu miliardu korun,“ podotýká Jiří Jirman. Klíčovou roli v realizaci obchodů dnes hraje především export. Na vývoz jde kolem 80 % strojů vyrobených v České Skalici, kde společnost Farmet sídlí. „Nejvíce zemědělské techniky prodáváme v Evropě, ať už v západní nebo ve východní. Produkty vyvážíme zejména do Ruska, Německa, Francie, Ukrajiny, Maďarska nebo Polska,“ říká finanční ředitel s tím, že společnost stále hledá nové trhy. Aktuálně se snaží se svou zemědělskou technikou proniknout do Kanady, na africký kontinent by zase ráda vyvážela lisy. 

Na českém i zahraničním trhu firma vsadila na jednoduchou strategii. Orientuje se na výrobky, které jsou celosvětově konkurenceschopné, mají vysokou kvalitu i užitnou hodnotu a jsou určené pro vysoce produktivní zemědělské a zpracovatelské provozy. Při samotném prodeji hrají důležitou roli dealeři. „Vybudovali jsme síť kompetentních prodejců, kterým jsme poskytli co nejširší sortiment výrobků tak, aby mohli nabízet všechny typy strojů od naší společnosti a nemuseli značky kombinovat. Dealery pravidelně školíme a prodáváme především přes ně,“ dodává finanční ředitel.

Vývoj nových zemědělských strojů

Posláním společnosti Farmet je hledat, objevovat a poskytovat zákazníkům po celém světě ty nejefektivnější komplexní způsoby a postupy řešení technologických operací. Tak svým klientům může zajistit rychlou návratnost investic a zisk. Firma vyvíjí a vyrábí stroje pro profesionální použití i v těch nejnáročnějších podmínkách a při své činnosti klade důraz na úspory energií a ochranu životního prostředí. Obě ze dvou divizí pracují na vlastním vývoji i obchodě. Divize zemědělské techniky se zaměřuje především na secí stroje, kultivátory, kombinátory nebo kypřiče půdy. Divize Oil & Feed Tech je více projekční a dodává technologická zařízení uzpůsobená podle požadavků investorů. Ke strojům na zpracování rostlinných olejů se v poslední době přidávají extrudéry o různé kapacitě, které slouží k výrobě krmiva pro hospodářská zvířata. 

Aby společnost mohla plnit požadavky trhu, je pro ni klíčový výzkum a vývoj. „Na vývoji nových technologií spolupracujeme s vysokými školami a výzkumnými ústavy. Například v oblasti setí jsme vyvinuli nový modulární secí stroj s unikátním systémem výměnných modulů, jež zajišťují setí prakticky všech plodin jedním secím strojem. Vyvinuli jsme také secí stroje, které umožňují setí dvou plodin najednou do různých hloubek. Současně se snažíme rozšiřovat i záběry strojů. Začínali jsme například se záběrem 3 metry, dnes nabízíme i rozpětí 15,7 metrů. Tyto stroje jsou výhodné především pro velké podniky, které obhospodařují stovky nebo tisíce hektarů,“ uvádí Jiří Jirman.

Investice do technologií i pracovníků

Rozvoj společnosti Farmet jde ruku v ruce také s pravidelnými investicemi do rozšiřování výrobních kapacit, pořizování nových technologií a vzdělávání pracovníků. „První větší investici do výrobního areálu jsme realizovali v roce 2006, kdy byla vybudována nová CNC obrobna,“ vzpomíná finanční ředitel. Když v roce 2009 společnost získala prestižní ocenění Firma roku, rozhodla se více investovat také do marketingu, kam plánuje směřovat finance i v následujícím období. 

Před šesti lety vybudovala s přispěním dotací z fondů Evropské unie nové výrobní haly, výzkumné a vývojové centrum a školící prostory. Zatím největší investice proběhla mezi roky 2013 a 2015. V tomto období firma realizovala opět s přispěním evropských dotací dva rozsáhlé projekty zaměřené na rozvoj výrobních kapacit. V areálu vyrostly nové budovy, které byly vybavené novými technologiemi. „Dnes disponujeme nejmodernějšími výrobními technologiemi, jako jsou například zařízení na 3D dělení materiálu nebo na robotické sváření. Získali jsme také novou automatickou linku tepelného zpracování a automatickou linku povrchových úprav,“ dodává Jiří Jirman. A další investice společnost chystá. Zaměří se nejen na pořízení dalších výrobních technologií, ale plánuje zlepšit také pracovní prostředí. „Budeme inovovat kanceláře a sociální zařízení, chystáme se vybudovat nové školicí středisko a chceme investovat i do vzdělání našich pracovníků. V tomto ohledu bychom rádi spolupracovali s pracovními úřady,“ doplňuje finanční ředitel s tím, že investice budou směřovat také do hledání nových odbytišť v zahraničí.

Rozvoj pracovních míst

Ve společnosti Farmet v současné době pracuje přes 300 zaměstnanců. „Protože stále rosteme, v nejbližších letech očekáváme navyšování pracovních pozic až na 400 zaměstnanců. Největší zájem máme pochopitelně o technické profese. Hledáme pracovníky z řad konstruktérů, strojařů, svářečů, CNC obráběčů nebo kovářů. Těchto profesí se ale nyní příliš nedostává,“ říká Jiří Jirman a dodává: „Naším zaměstnancům také nabízíme řadu zaměstnaneckých bonusů například týden dovolené navíc, příspěvky na stravování, máme vlastní výdejnu obědů, přispíváme na životní pojištění nebo na dopravu.“

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...