1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

FERRIT, s.r.o.

ferritNejvětší výrobce důlní dopravní techniky na světě

Ve své činnosti společnost FERRIT, s.r.o. navazuje na tradici českého hornického strojírenství. Je největším výrobcem strojů pro podzemní dopravu na světě. Nosným programem firmy jsou závěsné lokomotivy, které vyrábí a dodává v mnoha různých modifikacích.

Většina vyrobených strojů je určena na vývoz a firma stále hledá nové obchodní kontakty a příležitosti v zahraničí.

V roce 2013 oslavila společnost FERRIT 20. výročí svého založení. „Na počátku stála idea a podnikatelský záměr, který se nám podařilo naplnit. Naše firma začínala bez výrazného vstupního kapitálu jen s několika málo lidmi v době, kdy se finančním institucím příliš nechtělo investovat do neznámých a nově založených firem. Bez počátečních investic do vývoje by to ale nešlo. Trvalo asi tři roky, než jsme na trh uvedli první výrobek. V současné době zaměstnáváme 280 pracovníků a máme obchodní zastoupení v celé řadě zemí, jmenovitě třeba v Číně, v Polsku, na Ukrajině nebo v Ruské federaci. Také zde zaměstnáváme lidi – jsou momenty, kdy je například v Rusku zaměstnáno až 400 lidí ve výrobě nebo v servisu,“ uvedl Miroslav Barteček, obchodní manažer společnosti FERRIT, s.r.o.

V prvních letech po svém založení a uvedení produktů na trh se společnost etablovala, pronikala na trh a seznamovala zákazníky s přednostmi svých produktů i služeb. „Toto období trvalo přibližně do roku 1998, kdy jsme se soustředili zejména na stroje pro podzemní dopravu v uhelných dolech. Další klíčový milník ve vývoji naší společnosti je datován do let 2006 – 2007, kdy jsme se začali soustředit na pronikání do dalších segmentů, jako jsou povrchová pracoviště a tunelařina, zejména se zaměřením na tunely malých rozměrů,“ dodal Miroslav Barteček. Přibližně před pěti roky začala společnost FERRIT intenzivně pracovat na tom, aby uspěla i v dalším segmentu trhu. Úspěšně se jí podařilo oslovit podniky, které se zabývají podzemní těžbou surovin, jako jsou například železná ruda nebo měď. „Mezitím samozřejmě probíhal i samotný rozvoj a růst firmy. Počátkem 90. let jsme začínali v jediné dílně. Dnes jich máme devět a desátá se právě dokončuje. Postupně jsme také začali hledat spolupracovníky, kteří jsou schopni zajistit vývoj ve všech odvětvích, jimiž se zabýváme. Jedná se například o odborníky na mechaniku, spalovací motory, hydraulické i elektrické pohony, elektroniku, projekční činnost apod.,“ sdělil obchodní manažer.

Plný servis pro zákazníky

Portfolio produktů společnosti FERRIT je široké. Zahrnuje důlní závěsnou dopravu, dieselové lokomotivy a manipulátory, důlní pozemní kolejovou dopravu včetně lokomotiv a příslušenství, povrchové pozemní lokomotivy, kolejové ozubnicové dráhy, hydraulická transportní zařízení, kontejnery, drtiče uhlí, hydraulická čerpadla nebo osobní důlní lanové dráhy. „Jsme největšími výrobci důlní techniky pro podzemí dopravu na světě a celosvětové prvenství držíme i v objemu dodávek v tomto segmentu. V oblastech, do nichž dodáváme svou produkci, vyrábíme tolik typů a provedení, jako žádná jiná firma na světě. K vlajkové lodi mezi našimi výrobky patří závěsné důlní lokomotivy,“ doplnil Miroslav Barteček.

K hlavním konkurenčním výhodám, které společnost FERRIT nabízí svým zákazníkům, patří plný a rozvinutý servis. Svým klientům společnost nejen dodává stroje prvotřídní kvality, ale také zákazníky zaškoluje, a to v rámci celého světa. Provozuje také servisní centra v různých státech. Mimo to se firma FERRIT věnuje i logistické činnosti na nových teritoriích, zajišťuje financování pro své odběratele, věnuje se částečnému i plnému outsorcingu nebo pronájmu strojů. „K našim výhodám patří, že se nebráníme novým projektům, naopak do nich vždy rádi jdeme. S tím se pojí úzká spolupráce s potenciálním zákazníkem. Snažíme se vždy vyvinout postup a produkt, který plně vyhovuje zákazníkovi. Jinak řečeno, na základě individuálních požadavků vyrábíme celou řadu strojů, i když oproti klasické výrobě nemají na objemu výroby tak velký podíl. Důležité je, že se vždy snažíme zákazníkovi vyjít vstříc,“ sdělil obchodní manažer.

Více než 85 % výrobků jde na export

Produkty vyrobené v české firmě ve Starém Městě u Frýdku-Místku jsou určené především na export, který tvoří více než 85 % z celkové produkce. Výrobky míří zejména do Ruské federace, Číny, na Ukrajinu, do Polska, Kazachstánu, Mexika, do jihoamerických zemí, do Bosny a Hercegoviny, do Slovinska nebo Turecka. „Pochopitelně neustále pracujeme na rozšiřování našich obchodních aktivit. Rádi bychom pronikli i do dalších zemí v Jižní Americe nebo v jižní Africe a pracujeme na získání obchodních zakázek v Indii. Lze říci, že bychom rádi pronikli do všech zemí na světě. Je ale třeba dodat, že bychom velmi rádi uspěli i v Evropě, kde však je příležitostí se zařízením, které máme ve svém stávajícím portfoliu, již docela málo,“ uvedl Miroslav Barteček.

Ze zajímavých projektů, které společnost FERRIT v poslední době realizovala, je možné zmínit například projekt výstavby hnědouhelného hlubinného dolu s bezprostředně navazující elektrárnou v turecké Adularii. Na výstavbě energetického zdroje se dvěma bloky o výkonech 145 MW, který se nachází asi 150 km od hlavního města Ankary, se podílelo konsorcium českých firem. Na elektrárnu navazuje hnědouhelný důl, na jehož výstavbě a dodávkách veškerého zařízení se jako generální dodavatel podílela právě firma FERRIT. „V současné době je celý projekt před dokončením. Veškeré dodávky se nám podařilo splnit v termínu. Pracoviště jsou připravena na zásobování elektrárny v potřebných objemech. Jedná se o úspěšný projekt pro obě strany,“ komentoval zakázku obchodní manažer.

Další plány směřují k ekologizaci

Obrat společnosti FERRIT dosahuje ročně přibližně 1,75 miliard korun. Nejvíce peněz společnost investuje do rozšiřování a modernizace výrobních a vývojových prostor, do nákupu nových výrobních technologií nebo do samotného vývoje nových produktů. V současné době běží hned několik vývojových projektů. „Neustále vymýšlíme něco nového, stále se u nás něco děje. Plány do budoucna se zaměřují na vývoj a výrobu ekologických zařízení. Aktuálně jsou nejrozšířenější tažné transportní prostředky se spalovacími motory. Postupně bychom chtěli trh přesvědčit, že je lepším řešením používat elektrické pohony s akumulátorovými bateriemi. Současně samozřejmě investujeme i do spalovacích motorů tak, aby vyhověly současné legislativě. Samozřejmě je třeba dodat, že naše stroje nejsou jen o spalovacím motoru, ale i o dalších částech, které přímo navazují na spalovací motory, aby je bylo možno schválit do prostředí s nebezpečím výbuchů škodlivých plynů. Tyto prvky ale současně zabezpečují snížení emisí,“ uvedl Miroslav Barteček.

Dodejme závěrem, že společnost FERRIT je držitelem certifikátu systému managementu jakosti dle ISO 9001:2008 a certifikátu systému environmentálního managementu podle ISO 14001:2004. Veškeré produkty firmy je možné používat v prostředcích s nebezpečím výbuchu metanu a uhelného prachu do stupně SNM 2.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...