1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

FORMPLAST PURKERT, s.r.o.

Formplast Purkert 18Investice jsou nutností, musíme jít neustále technologicky vpřed

Z původně malé konstrukční kanceláře vyrostla společnost FORMPLAST PURKERT, s.r.o., která má dnes velikost respektovaného závodu. Nyní ve firmě pracuje kolem 600 lidí a loni poprvé překonala magickou hranici obratu, který přesáhl jednu miliardu korun. Společnost se dlouhodobě specializuje na výrobu forem a lisování technických dílů pro automobilový, elektrotechnický a textilní průmysl.

Produkty odebírají významné světové koncerny. Výrobní haly jsou vybavené nejmodernějšími technologiemi, na nichž podnik rozhodně nešetří. „Investujeme do automatizací, robotizací a nově zejména do technologií na výrobu speciálních optických dílů,“ říká v rozhovoru Ing. Zdeněk Purkert, jednatel a zakladatel společnosti.

 

Vaše společnost je příkladem toho, že z malého podnikání může vzniknout poměrně velká výroba. Prozradíte nám, jak šel čas ve vaší společnosti? A co se od jejího založení změnilo?

 

V roce 1992 se jednalo pouze o malou konstrukční kancelář, kde jsem společně s dalšími dvěma kolegy navrhoval a kreslil formy pro vstřikování plastů. Dnes, o 26 let později, má naše společnost dva výrobní závody a zaměstnává přes 600 lidí. Z toho je 6 konstruktérů, 70 pracovníků působí ve výrobě nástrojů a 420 lidí pracuje v provozu lisování technických dílů. Provozujeme lisovnu Bystřec o rozloze 4-tisíc m², lisovnu Králíky s plochou 3-tisíc m² a nástrojárnu Bystřec s plochou 1500 m². Loni jsme dosáhli poprvé obratu 1,1 miliardy korun. Firma se tedy od svého založení velmi rozrostla, a to nejen velikostně, ale také v segmentu nabízených služeb.

 

Dlouhodobě se věnujete vývoji a konstrukci vstřikovacích forem. Co vše zahrnuje váš výrobní program?

 

Vývoj a konstrukce forem pro vstřikování plastů jsou dnes jenom jednou činností našeho portfolia. Vedle toho provozujeme již zmiňovanou nástrojárnu a dvě lisovny plastů včetně pokovovacích linek a montáží. Zákazníkům proto nabízíme komplexní služby od vývoje produktu po dodávku smontované skupiny.

 

Jaké vybavení máte při výrobě k dispozici? Využíváte moderní technologie, například automatizaci nebo robotizaci?

 

Mzdy u nás, stejně jako v ostatních firmách, trvale rostou, proti čemuž jdou neustálé požadavky zákazníků na úspory. Nasazování robotů a automatizovaných pracovišť je proto nutností, jak těmto vlivům čelit. Zároveň nechceme být jenom montovnou, ale firmou, jejíž výrobky mají vysokou přidanou hodnotu. To znamená, že musíme jít neustále technologicky vpřed. S tímto záměrem pochopitelně souvisejí investice do nejnovějších strojů, zařízení a moderních technologií.

 

Do jakých technologií konkrétně investujete?

 

Kromě výše zmíněných investic do automatizací a robotizací dnes nejvíce investujeme do technologií pro výrobu speciálních optických dílů. Jsou to například světlovodné bloky, silnostěnné čočky a podobně.

 

Vaše výrobky směrují hned do několika průmyslových oblastí. Představíte nám je? Kdo jsou vaši zákazníci?

 

Největší část naší produkce končí v automobilovém a v elektrotechnickém průmyslu. V rámci výroby pro automobily se zaměřujeme nejvíce na optické díly, a proto nepřekvapí, že našimi největšími odběrateli jsou právě výrobci světlometů. V segmentu elektrotechnického průmyslu jsme významnými dodavateli výrobků například pro skupinu Siemens, TE nebo Kyocera.

 

Je vidět, že máte široký záběr. Jak velký objem výroby zůstává v Česku? Kolik putuje do zahraničí a kam konkrétně produkty vyvážíte?

 

Přestože tři čtvrtiny výroby dodáváme do Česka, tak po jejich smontování našimi zákazníky většinou končí v zahraničí. Typickým příkladem jsou výše zmíněné optické díly, které po výrobě reflektoru končí většinou v německých automobilkách a následně v automobilech po celém světě. Zbývající čtvrtinu výroby dodáváme přímo do zemí Evropské unie, do USA, Mexika nebo do Číny.

 

Jaké jsou vaše klíčové konkurenční výhody? Na čem stavíte svoji obchodní strategii?

 

Naši hlavní výhodu spatřujeme ve spojení nástrojárny s lisovnou a následnými operacemi, jako jsou například montáže nebo pokovení. Zákazník proto nemusí s jedním dodavatelem řešit vývoj a výrobu formy a s dalším sériovou výrobu produktu. U nás se postaráme o kompletní výrobek. Zároveň se snažíme být spolehlivým a kvalitním dodavatelem, kterého zákazníci preferují. Rovněž stavíme na zkušenostech, vlastním technickém a technologickém know-how, na zkušených a kvalifikovaných odbornících. Zákazníkům poskytujeme kompletní servis a pracujeme s moderními stroji a softwarovým vybavením.

 

Dnes jste významným zaměstnavatelem v regionu. Z českých firem zaznívá, že se jim těžko hledají noví pracovníci. Jak motivujete své zaměstnance?

 

V dnešní době nedostatku pracovní síly není jednoduché udržet a motivovat potřebný počet zaměstnanců. To je dnes jeden z nejtěžších úkolů pro všechny zaměstnavatele. Vše se odvíjí od výše mzdy, která musí být pro zaměstnance zajímavá, aby neodcházeli, a naopak se k nám noví zájemci hlásili. Stále se proto snažíme zlepšovat náš mzdový systém, aby zaměstnance vedl k dobrým výkonům a zároveň byl spravedlivý. Důležitá je také nabídka bonusů a benefitů, se kterými se u všech firem doslova roztrhl pytel. Kromě standardních dotovaných obědů nabízíme jídla na nočních směnách zdarma, dotovanou autobusovou dopravu, odměny na dovolenou a na Vánoce, příspěvky zaměstnavatele k penzijnímu připojištění, poukázky na volnočasové aktivity a mnoho dalšího.

 

Jak se zapojujete do dění ve vašem regionu? Jaké společensky prospěšné aktivity podporujete?

 

Naše společnost je členem takzvaného Konsorcia zaměstnavatelů Orlicka, což je sdružení významných firem v naší oblasti, které podporuje technické vzdělávání. Podílíme se tak například na vyplácení stipendií studentům těchto oborů, zajišťujeme jim praxi a pomáháme s propagací. Kromě toho se zapojujeme i do podpory místního sportu a v minulém roce jsme také zakoupili osobní automobil pro místní ošetřovatelskou službu. Dění v našem regionu nás velmi zajímá, a tak se ho mimo jiné výše uvedeným projekty snažíme zlepšovat.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...